TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Sinisimpukat Rockefeller

Minulla on kova ikävä vanhan Stockan Herkun kalaosastoa, jossa asiantuntevat myyjät aina purkivat sinisimpukat verkkopussista ja tarkastivat joka ikisen simpukan. Rikkinäiset ja avautuneet heitettiin pois ja asiakkaalle pakattiin vain ehjät, jolloin asiakas sai täyden vastineen rahoilleen. Sellaiseen asiakaspalveluun en ole enää törmännyt missään. Nyt kun ostat paketin sinisimpukoita, ne täytyy kotona laittaa veteen ja erotella pois rikkinäiset ja muuten kuolleet. Pahimmassa tapauksessa sellaisia on puolet kaikista... Mutta jos joka tapauksessa joutuu heittämään osan simpukoista pois, niin ehjät – siitä huolimatta että ne olisivatkin auki – voi keittää erikseen ja säästää kuoret, vaikka laittaisikin roskiin epäkelvot sisukset. Kuoret ovat täydellisiä ”minilautasia” cocktailpaloille, tässä tapauksessa tosi herkulliselle pikkujoulunaposteltavalle ”sinisimpukat Rockefeller”. Keitettyjä ja kuorittuja sinisimpukoita kun saa ostaa pakasteena niiden kuorien täytteeksi.

Löysin tämä reseptin joskus viime keväänä (todennäköisesti Pinterestistä) mutta en tietenkään löydä sitä enää mistään. Onneksi blogissamme on ”osterit Rockefeller”, jota ohjetta sovelsin myös näiden sinisimpukoiden kanssa. Näitä tuli varhaispikkujouluun ihan loistavaa tarjottavaa.


 

Sinisimpukoita ”Rockefeller”

 

sinisimpukan kuoria
200 g             kuorettomia keitettyjä sinisimpukoita (pakaste)

60 g               voita

1 kpl              pieni sipuli
2 kpl              valkosipulinkynttä
1                    ihan pieni fenkoli
2-3                 kevätsipulia
ripaus            suolaa
1,5 rkl            Pernod’ia tms anisviinaa
1 rkl               tuoretta ransk. rakuunaa (tai 1 tl kuivattua)
2 dl                persiljaa hienonnettuna (vain lehdet)
2 tl                 tuoretta sitruunamehua
                      valkopippuria myllystä
1 dl                panko korppujauhoa

 

Kuori sipuli ja hienonna se pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Irrota fenkolista vihreät töyhdöt persiljan joukkoon. Halkaise fenkoli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä sipuli, valkosipuli, fenkoli sekä kevätsipulit keskenään samaan kulhoon.

Hienonna rakuuna, persilja sekä fenkolin töyhdöt keskenään samaan kulhoon.

Sulata voi kasarissa ja lisää sipuli-fenkoliseos. Jos käytät kuivattua rakuunaa, lisää se tässä vaiheessa. Hauduta aineksia noin 10-15 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää suola ja sekoita. Jäähdytä seosta hetki ja kaada se sitten monitoimikoneen (kutterin) kulhoon ja silppua ainekset kohtalaisen tasaiseksi massaksi. Lisää Pernod sekä vihersilppu ja käynnistä kone hetkeksi uudelleen. Mausta seos sitruunamehulla sekä valkopippurilla ja tarkista suolan riittävyys.

Asettele simpukankuoret vuokaan, sulata ja valuta pakastesimpukat, ja aseta jokaiseen kuoreen yksi sinisimpukka. Sekoita leipämurut vihreään gratiiniseokseen ja jaa seos tasan tiiviisti simpukoiden päälle. Seos riittää noin 40-50 sinisimpukan kuorruttamiseen. 

Gratinoi sinisimpukoita grillivastuksen alla uunin ylimmällä tasolla muutaman minuutin ajan kunnes gratiinin pinnalle alkaa muodostua ruskeita täpliä. Kun simpukat ovat hiukan jäähtyneet, ne voidaan nauttia lusikalla tai vaikka pienten cocktailleipien päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti