Viikon kalaruoka on ahventa. Jos
olisi tilaisuus, nämä ahvenet voisi kalastaa itsekin, mutta kun olosuhteista
johtuen sellaista mahdollisuutta ei ollut, täytyi suunnata torikauppiaan
luokse. Liian usein menen kalaruoan valmistuksessa siitä mistä aita on matalin
ja paistan ahvenfileet voissa. Nyt palasin takaisin vuosien takaiseen
reseptiini, höyrytin fileet uunissa valkoviinihöyryssä ja tarjoilin todella
kevyen (hyvin epätrendikkään, ehkä suorastaan jopa 90-lukuisen) vaahdotetun maitokastikkeen kanssa. Samalla vähän
kikkailin pleittauksen kanssa ettei sunnuntaipäivällinen näyttäisi liian
arkiselta. Annos on ihan
supisuomalainen: ahventa, porkkanaa, perunaa (keitettynä ja kuoret friteerattuna), tilliä, hernettä, raitajuurta…
Ohje on neljälle.
Valkoviinissä höyrytettyä ahventa
12 nahatonta ahvenfileetä
hienoa merisuolaa
raastettua sitruunankuorta
valkopippuria myllystä
tillisilppua
0,5 dl valkoviiniä
0,5 dl vettä
Graavaa ahvenfileet merisuolalla ja
sokerilla. Pyyhi suolat pois parin tunnin kuluttua ja viimeistele fileet
poistamalla ruotorivi. Ruotorivi tarvitaan kastikkeeseen.
Ripottele jokaiselle fileelle hiukan
hienoa suolaa, sokeria, sitruunankuorta, valkopippuria ja tillisilppua. Kääri
fileet rullalle ja kiinnitä ne parilla cocktailtikulla. Asettele ahvenrullat
pieneen uunivuokaan ja kaada vuoan pohjalle valkoviini ja vesi. Peitä vuoka
alumiinifoliolla.
Höyrytä fileet kypsiksi uunissa 200
asteessa 19 minuuttia. Nosta valmiit ahvenrullat pois liemestä ja nypi tikut irti.
Vaahdotettu tillikastike
4 dl maitoa
ahventen perkausjätteet, ruotorivit
0,5 tl suolaa
1 pieni salottisipuli paloina
hiukan valkopippuria myllystä
muutama pieni tillinvarsi
2 rkl hienonnettua tuoretta tilliä
50 g kylmää voita kuutioina
Kaada maito kattilaan, lisää ahventen
ruotorivit, suola, salottisipuli, valkopippuri sekä tillinvarret ja anna
kiehahtaa. Jäähdytä puolisen tuntia ja siivilöi.
Juuri ennen tarjoilua lämmitä maito
kiehumispisteeseen, lisää voi. Ota kattila pois liedeltä ja sulata voi
vatkaamalla sauvasekoittimella. Kun voi on sulanut, lisää hienonnettu tuore
tilli ja vaahdota edelleen kunnes kastikkeeseen on muodostunut kuohkea vaahto.
Kerää lusikalla pinnalle muodostunut
vaahto ja valuta sitä ahvenrullien ympärille.
Porkkanapyree
500 g porkkanaa pieninä paloina
yhden appelsiinin mehu
vettä sen verran että porkkanat peittyvät kokonaan
suolaa
1 rkl voita
Keitä porkkanat voimakassuolaisessa
vedessä vähän ylikypsiksi. Kaada neste pois, soseuta sauvasekoittimella ja
paseeraa siivilän läpi. Lisää voi, sekoita ja mausta suolalla.
2 kommenttia:
Ihanan näköinen annos:) Viime kuussa olin ihan kateudesta vihreä, kun täällä asuva suomalainen ystäväni kävi ystävänsä luona Torniossa, jossa he kalastivat yhteensä ainakin 100 ahventa, ja ystävän ystävällä oli itse ongittujen ahventen fileitä pakastimeen 20 kiloa...
20 kiloa ahvenfileitä?! Nyt minäkin alan vihertää kateudesta ;)
Ahven on Suomen paras kala.
Lähetä kommentti