TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 30. kesäkuuta 2020

Tillipesto maustaa kesäsalaatit


Tilli mielletään yleensä vain kalan tai uusien perunoiden mausteeksi, mutta se sopii monien muidenkin makujen kaveriksi. Erityisen kätevä se on pyöräyttää pestoksi ja käyttää tämä pesto erilaisten salaattien maustamiseen. Tillipesto ja perunasalaatti on ihan itsestään selvä yhdistelmä, mutta se antaa kivaa potkua myös (varhais)kaalisalaatille ja sitä kannattaa kokeilla erilaisten pastasalaattien makuaineena.



Tillipesto

70 g  pistaasinsydämiä natural
1 dl  parmesaaniraastetta
1-2  punttia tilliä (ei varsia)
1  valkosipulinkynsi
1,5 dl  oliiviöljyä
suolaa

Kaada kutterin kulhoon pistaasinsydämet, parmesaaniraaste, kuorittu ja halkaistu valkosipulinkynsi sekä tilli ja anna koneen käydä kunnes terä on murskannut pistaasit ja muut ainekset hiukan rakeiseksi massaksi. Tillin määrä täytyy maistella erikseen, sillä tillipuntin koko ja laatu vaihtelevat. Minä jouduin käyttämään kaksi tillipunttia jotta pestoon olisi tullut riittävästi tillin makua. Lopuksi valuta peston joukkoon oliiviöljy kapeana nauhana koneen koko ajan käydessä. Sekoita kunnes pesto on tasaista ja lisää suolaa jos tuntuu että se sitä tarvitsee.

Siirrä valmis pesto kannelliseen lasipurkkiin ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.



Tillipesto - perunasalaatti

30-50  ihan pientä varhaisperunaa (Annabelle)
2 dl  tuoreita herneitä
2  pientä uutta sipulia varsineen
4-5 rkl  tillipestoa
100 g  fetajuustoa
1-2 tl  raastettua sitruunankuorta
0,5 dl  hienoksi hakattua persiljaa

Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä ne. Leikkaa sipulit varsineen ihan ohuiksi viipaleiksi. Laita isoon kulhoon keitetyt perunat, herneet, sipulit sekä tillipesto ja sekoita ne keskenään. Viimeistele salaatti fetajuustomuruilla, sitruunankuoriraasteella ja hienoksi hakatulla persiljalla.



Tillipesto - varhaiskaalisalaatti

1  pieni varhaiskaali
1  iso kurkku
4  pientä uutta sipulia varsineen
1 ruukku  lehtipersiljaa
1 dl  tillipestoa

*vinaigrette
1 rkl  valkoviinietikkaa
1 rkl  sitruunamehua
2-3 rkl  oliiviöljyä
1 tl  hunajaa
1 rkl  sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä

Leikkaa varhaiskaali lohkoiksi ja lohkot edelleen viipaleiksi. Huuhtele kurkku ja leikkaa se ohuiksi, noin tuuman pituisiksi tikuiksi tai raasta karkealla raastinterällä. Leikkaa sipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi. Hienonna lehtipersiljan lehdet ja sekoita ainekset keskenään tillipeston kanssa.

Valmista vinaigrette ja ravista ainekset kunnolla sekaisin. Valuta kastike salaatille ja anna makuuntua jääkaapissa vielä tunnin tai pari ennen tarjoilua.


sunnuntai 28. kesäkuuta 2020

Feta-melonisalaatti ja kesämökin parsadogit


Otsikosta voisi ehkä päätellä että tämä on nopeaa kasvisruokaa. Sorry, ei ole. Herkullista kumminkin. Tässä reseptissä hotdogsämpylät täytetään hyvin maustetulla nyhtöpossulla, marinoidulla punasipulilla ja parmankinkkuun käärityllä parsalla. Kesäruokaa parhaimmillaan mehukkaan feta-melonisalaatin kanssa.

Aloitetaan siitä nyhtöpossusta. Me teimme jo aiemmin tätä ihanaa mojopossua ja pakastimme osan, joten sitä oli käytettävissä heti pakasteesta sulattamisen jälkeen.

Sitten tarvitaan punasipulia, jolle riittää marinoitumiseen 4-5 tuntia. Yhdestä punasipulista riittää ainakin kuuteen annokseen.



Marinoitu punasipuli

0,5 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl hunajaa
1 rkl sokeria
1 punasipuli

Kuori punasipuli, halkaise ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita sipuliviipaleet ja marinadi yhteen pieneen kulhoon ja laita mikroon lämpiämään hetkeksi. Älä kuumenna kiehuvaksi, vain reippaasti yli kädenlämpöiseksi. Painele sipulit nesteen pinnan alle ja laita jääkaappiin jäähtymään ja marinoitumaan muutamiksi tunneiksi.



Parmankinkkuun käärityt parsat

1-3 parsaa annosta kohden, riippuen parsojen paksuudesta
1 viipale parmankinkkua annosta kohden

Katkaise parsoista pois kuivat kannat. Esikeitä parsoja miedosti suolalla maustetussa vedessä parin minuutin ajan, minkä jälkeen siirrä parsat jääveteen jäähtymään. Levitä parmankinkkuviipale kerrallaan leikkuulaudalle, aseta sille parsa ja kääri tiukalle rullalle. Jos parsat ovat kovin ohuita, käytä 2 tai jopa 3 parsaa yhtä kinkkuviipaletta kohden. Kun kaikki on kääritty, paista kääröt paistinpannulla niin että kinkku ruskistuu ja parsat kypsyvät.


Parsadogit

Hotdogsämpylöitä (mieluiten briossisämpylöitä)
majoneesia (esim Hellmann’s tai itse tehty)
nyhtöpossua
marinoitua punasipulia
parmankinkkuun käärittyä parsaa

Halkaise ja paahda sämpylänpuolikkaat. Levitä leikkuupinnalle ohut kerros majoneesia, sitten nyhtöpossua, marinoitua punasipulia ja kinkkuun käärityt parsat.

Tässä tuleekin parsadogin kriittisin kohta: miten ajattelit tämän syötävän? Parsa kun ei  katkea hampailla haukkaamalla.

Leikkaa parsakääröt kolmeen tai neljään osaan ja vasta sitten laita ne sämpylän väliin. Ruokailijat kiittävät.



Feta-melonisalaatti

50 g rucolaa
puolikas pieni vesimeloni
2 uutta sipulia varsineen
1 avokado
1 limetti
100 g fetajuustoa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhtele rucolat. Kuori vesimeloni ja leikkele sisus parin sentin kuutioiksi. Leikkaa sipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi. Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa sisukset pieniksi kuutioiksi. Valele avokadokuutiot limettimehulla. Murustele feta pienemmiksi paloiksi. Sekoita ainekset keskenään ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.



torstai 25. kesäkuuta 2020

Kana - caesarburgerit grillissä

Grilliruoan kanssa on tapana tarjota jotain hyvää salaattia. Ne voi myös yhdistää hampurilaiseksi, kuten tässä kun broileri-caesarsalaatti tarjoillaan burgerina. Salaatti on halkaistua sydänsalaattia, johon paistetaan grilliraidat, leipäkrutongit korvaa valkosipuli-oliiviöljyllä sivellyt briossi –burgersämpylät, hyvin maustetun ja grillatun kanafileen päälle raastetaan paksu kerros parmesaania ja kaiken kruunaa itse tehty caesarkastike.


Caesar -salaatinkastike talon tapaan

200 g  majoneesia (Hellmann’s tai itse tehty)
2 rkl  sitruunamehua
3  sardellifileetä hienonnettuna
2  valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5 tl  dijonsinappia
1,5 tl  worcesterkastiketta
1,5 dl  hienoksi raastettua parmesaania
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Hienonna sardellit ja valkosipulinkynnet ihan hienoksi. Parmesaanin täytyy olla vastaraastettua eikä mitään valmista purkkitavaraa. Sekoita ainekset keskenään, mutta älä käytä blenderiä tms. Kastike saa jäädä rakeiseksi.



Kana - caesarburgerit
(neljä burgeria)

4 briossi –hampurilaissämpylää (tee itse tai osta valmiit)
4 rkl oliiviöljyä ja 3-4 valkosipulinkynttä

2 broilerin rintafileetä
suolaa, mustapippuria ja muita sopivia mausteita (valkosipulijauhe, cayenne toimii hyvin)
pala parmesaania

2 pientä sydänsalaattia
itse tehtyä caesar –salaatinkastiketta



Sivele sämpylänpuolikkaat valkosipuliöljyllä ja grillaa niihin raidat molemmin puolin.

Halkaise broilerinfileet yhteensä neljäksi litteäksi kanapihviksi, nuiji sen verran että pihvit ovat suunnilleen tasapaksuisia, mausta ne ja grillaa kypsiksi. Raasta valmiiden pihvien päälle parmesaania.


Halkaise sydänsalaatit ja grillaa halkaisupintohin grilliraidat. Painele salaatinpuolikkaita paistinlastalla vähän litteämmiksi. Lusikoi grillatuille salaateille caesarkastiketta.

Laita täytteet sämpylöiden väliin ja nauti caesarpurilaiset heti.