Huhtikuisen
hääpäivämme itseoikeutettu jälkiruoka oli New York cheesecake, sillä meidät on
vihitty New Yorkissa. Classic New York cheesecake on mielestäni ehdottomasti
paras juustokakku edellyttäen, että se on tehty mahdollisimman perinteisen
reseptin mukaan ilman kokin omia trendikkäitä twistejä, kevennyksiä tai
oikaisuja reseptistä. Täydellinen New York cheesecake on kermaisen täyteläinen,
sametinpehmeä juustokakku, joka lusikoidessa lohkeaa kuin kermavanukas. Kakun pohjan
tulee olla kiinteä, mutta silti pehmeä ja helposti leikattavissa eikä paistetun
kakun pinnassa saisi olla yhtään halkeamia. Siihen auttaa kun kakku paistetaan
uunissa vesihauteessa. Usein New York juustokakun pinnalle levitetään vielä
ohut creme fraiche –kuorrute, niin tähänkin. Vuokana on Ø 24 cm irtopohjavuoka
ja ei, tämä ei todellakaan ole mikään terveyskakku.
Viime
aikoina blogit vaikuttavat olleen täynnä erilaisia leivontaohjeita. Jotenkin
paljon enemmän kuin ennen, vai luulenko vain? Me taas olemme yrittäneet vähän
vähentää makeiden juttujen kokkaamista varsinkin näissä poikkeusolosuhteissa,
kun liikunnan määrä tuntuu jäävän ihan liian vähäiseksi. Ettei käy sitten niin että tämän
vapaaehtoisen karanteenin jälkeen täytyy uusia vaatevarasto kauttaaltaan
muutamaa kokoa suuremmaksi.
Classic
New York cheesecake oli kuitenkin ihan pakko leipoa ♥
Classic
New York cheesecake
(14-16 palaa)
pohja
250 g (n. 16
kpl) Digestivekeksejä
2 rkl sokeria
ripaus hienoa merisuolaa
65 g voisulaa
(rulla leveää, erikoisvahvaa alumiinifoliota)
täyte
900 g
täysrasvaista (21%) Philadelphia original tuorejuustoa
300 g sokeria
2 rkl Maizena
maissitärkkelystä
ripaus hienoa merisuolaa
2 tl
vaniljauutetta
4 munaa koko L
150 g
täysrasvaista (28%) creme fraichea
1,5 dl
vispikermaa (rasvaa 36%)
1 tl raastettua
sitruunankuorta (ei välttämätön, mutta suotava)
pinnalle
150 g
täysrasvaista (28%) creme fraichea
50 g
tomusokeria
1 tl
vaniljauutetta
koristelu
Tässä vaiheessa reseptiä viimeistelyn voi jo soveltaa
oman maun mukaan. Perinteisesti New York juustokakun kanssa on tarjottu
mansikoita, vadelmia, passionhedelmää tms tuoreina,
mehustettuina tai kastikkeena (coulis).
Mutta jos ei perusta marjoista, juustokakun voi toki nauttia
vaikka kinuski- tai suklaakastikkeen kanssa.
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Pingota
leivinpaperi Ø 24 cm irtopohjavuoan pohjalle, kiinnitä rengas pohjaan todella
tiiviisti ja leikkaa ulkopuolelta ylimääräiset paperit pois.
Hienonna Digestivekeksit jauheeksi, lisää sokeri,
suola sekä voisula ja sekoita tasaiseksi. Painele muruseos kakkuvuoan pohjalle
tasaiseksi tiiviiksi kerrokseksi. Paista pohjaa uunin alatasolla 10 minuuttia.
Jäähdytä vuoka.
Tämän jälkeen alkaa kriittisin vaihe:
vuoan foliointi vesihaudetta varten. Leikkaa leveästä (40cm) erikoisvahvasta
alumiinifolioista 3 kpl noin 50 cm pitkää kaistaletta ja levitä ne
työtasolle ristikkäin toistensa päälle. Aseta kakkuvuoka foliopinon keskelle ja
pakkaa vuoka kolminkertaiseen folioon kerros kerrallaan todella tiiviisti. Jos
folioon jää rakoja tai siihen tulee pienikin reikä, vesihauteen vesi pääsee
vuoan sisäpuolelle ja kakku on pilalla. Viimeksi taittele foliot tiukkaan kakkuvuoan
reunan myötäisesti.
Laita tuorejuusto yleiskoneen kulhoon ja ota käyttöön
K-vatkain. Vatkaa muutaman minuutin ajan keskinopeudella kunnes juusto on
notkistunut. Kaavi välillä juustot vuoan reunoilta ettei seokseen jää paakkuja.
Sekoita keskenään sokeri, suola sekä maissitärkkelys ja lisää ne sekä
vaniljauute tuorejuuston joukkoon. Vatkaa seosta noin 5 minuuttia
keskinopeudella. Vatkaa munat seokseen ensin yksi, minkä jälkeen minuutin
vatkaus ja sen jälkeen loput 3 munaa ja 3-4 minuutin vatkaus.
Sekoita keskenään creme fraiche sekä vispikerma (ja sitruunankuoriraaste) ja sekoita tämä vielä pohjia myöten
juustotäytteen joukkoon. Kaada täyte kakkuvuokaan esipaistetun pohjan päälle ja
laita kakkuvuoka isoon syvään uunivuokaan tai syvälle uunipellille. Laske uunin
lämpö 150 asteeseen ja laita uunivuoka/pelti uunin alimmalle tasolle. Kaada uunivuokaan/pellille
kakkuvuoan ympärille kiehuvaa vettä vesihauteeksi sen verran että vettä on noin
2 - 3 cm kerros. Sulje luukku ja paista juustokakkua 1,5 tuntia, minkä
jälkeen sammuta uuni, avaa luukku pari senttiä raolleen ja anna kakun kypsyä
jäähtyvässä uunissa vielä tunnin ajan. Paisto matalassa lämpötilassa
vesihauteessa tekee sen, että kakun pinta ei halkeile eikä täytteen kananmunat
muutu kokkeliksi. Puolentoista tunnin paiston jälkeen kakun pinta on vielä
kohtalaisen vaalea, mutta jäähtyvässä uunissa se saa hiukan väriä seuraavan
tunnin aikana.
Ota kakku pois uunista ja sekoita creme fraiche –kuorrute.
(Jos haluat kuorrutteesta täydellisen valkoista, se pitää värjätä valkoisella
elintarvikevärillä, sillä creme fraiche on hiukan kellertävää.) Levitä kuorrute
ohueksi, tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle, pura alumiinifoliot pois kakkuvuoan
ympäriltä ja laita kakku ensin puoleksi tunniksi tasaantumaan huoneenlämpöön ja
siitä jääkaappiin jäähtymään vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Tarjoiltaessa irrota kakun reunat varovasti ohuella
lastalla ja avaa rengasvuoka. Viimeistele pinta marjoilla ja leikkaa
viipaleiksi. Tällainen juustokakku leikkaantuu parhaiten kuumaan veteen
kastetulla, ohuella, isolla keittiöveitsellä. Juustokakku säilyy jääkaapissa
muutaman päivän, ellei sitä syödä kokonaan heti.
New York cheesecake FAQ
Onpa
epäterveellinen resepti, pelkkää rasvaa ja maitotuotteita.
Kakku (mikään
kakku) ei lähtökohtaisesti ole mikään terveystuote. Kakkua voi syödä vain ihan
pienen palan tai jättää kakun jopa kokonaan tekemättä ja/tai syömättä.
Voisiko
käyttää vähärasvaisia tai mieluummin kokonaan rasvattomia maitovalmisteita?
Ei. Kakun maku ja
koostumus muuttuvat ihan vääränlaisiksi, jos sen yrittää valmistaa lisäaineilla
koostetuista kevyttuotteista.
Voiko
käyttää laktoosittomia tuotteita?
Jos on pakko, ja
vispikermaa ei taida mistään enää saadakaan ei-laktoosittomana.
Miten
tästä reseptistä saa gluteenittoman?
Käyttämällä Digestivekeksien sijasta jotain gluteenittomia keksejä.
Voisiko
ulkomaisen Philadelphiajuuston vaihtaa kotimaiseksi rahkaksi ja kermaviiliksi?
Voi varmaankin, jos
ei ole tekemässä New York Cheesecakea. En tosin takaa että sellainen kakku
pysyy kasassa ainakaan tämän reseptin aine- ja paistomitoituksilla.
Voisiko
maitovalmisteet ja kananmunat vaihtaa vegaanisiksi?
Voi tehdä mitä
vaan, mutta siitä tuotoksesta ei sitten enää pidä käyttää sanayhdistelmää New
York cheesecake eikä edes cheesecake tai juustokakku.
4 kommenttia:
Ihan parasta:) Rakastan juustokakkuja, ja kohta meillä täällä on taas juustokakkupyhä, tosin erilainen nyt kiitos koronan.
Tämä onnistui kyllä ihan mahtavan hyvin. Onneksi ei kuitenkaan tarvinnut tuhota tätä ihan kahdestaan, vaan toimitettiin maistiaisia myös lähisuvulle ;)
Onpa hienon näköinen kakku! Minunkin tekisi mieli leipoa kaikenlaista, mutta on juuri tuo syömisongelma, otamme yhdet palat ja sitten pitäisi joko pakastaa tai kiikuttaa jonnekin toisaalle loput. Olen nyt ollut tämän viikon lomautettuna, eikä voi töihinkään viedä leipomuksia. Tein marjakakun tällä viikolla ja nyt se on ongelmana, kun ei enää tekisi mieli sitä ja se olisi jo pitänyt paloina pakastaa...
Tämä poikkeusaika laittaa kyllä ruoanlaiton uusiksi. Ongelma on varmaan aika yleinen: Pieniä annoksia ei viitsisi tehdä eikä kuitenkaan haluaisi syödä samaa ruokaa päivätolkulla ja vieraille ei voi tarjota kun ei voi kutsua vieraita. Pakastimen rajatkin tulee vastaan aika nopeasti jos sinne pitäisi pakastaa kerta-annoksia. Leipäongelma onneksi ratkesi ”jääkaappisämpylöillä” ja yhdestä taikinasta paistetaan ainakin kolmen aamun sämpylät eikä tarvitse tehdä kerralla liikaa kuivumaan. Toivottavasti elämä normalisoituu mahdollisimman nopeasti.
Lähetä kommentti