Pitkän kaavan syksyinen riistapäivällinen
sisältää kauden parhaita luonnon antimia. Viiden päivityksen sarja alkaa
tomaatti-basilika-mozzarellasalaatilla ja päättyy marjaisaan jälkiruokaan.
Siihen väliin mahtuu rapuja, sorsaa ja jänistä.
Olen netissä joskus jossain
nähnyt jonkin tämän tapaisen kuvan caprese –salaatista. Tomaattikastiketta,
basilikagranitaa (?) ja mozzarellaa. Yritin etsiä kuvaa, mutta en löytänyt sitä
enää. Joka tapauksessa kiitos annoksen tehneelle kokille loistavasta ideasta,
jonka juuri toteutin omalla tavallani. Caprese on hyvä, pieni alkupala
varsinaista ruokaa odotellessa. Sikäli tämä on myös eräänlainen ”kauden ruoka”,
koska kokemukseni mukaan basilika on yksi helpoimmista yrteistä, mitä voi
kotipihansa kukkaruukussa kasvattaa ja tomaatitkin ovat nyt parhaimmillaan.
Tarvitset salaattia varten aitoa
mozzarella di bufalaa (tai burrataa). Älä osta halpaa lehmänmaitomozzarellaa,
sillä sen koostumus on ikävän venyvä eikä sen makukaan vastaa kunnollista
mozzarellaa. Lisäksi annokseen tulee tomaattikastiketta, uunissa paahdettuja
tomaatteja, basilikagranitaa, tuoretta basilikaa, ikäännytettyä balsamicoa sekä grissinejä
eli italialaisia leipätikkuja tai muuten ohutta, kuivattua leipää.
Tomaattikastike
1
kg tomaatteja
2
rkl tomaattipyreetä
1
rkl sokeria
0,5
tl suolaa
2
rkl oliiviöljyä
Kalttaa
tomaatit: leikkaa tomaatteihin ristiviilto, upota ne noin minuutiksi kiehuvaan
veteen ja siitä jääveteen. Kuori tomaatit ja poista kanta sekä siemenet.
Leikkaa tomaatit pienemmiksi paloiksi kattilaan ja lisää muut ainekset. Keitä
muutaman minuutin ajan kunnes tomaatit pehmenevät ja soseuta seos sitten
sauvasekoittimella tai blenderissä. Jäähdytä tomaattikastike ennen käyttöä.
Paahdetut minitomaatit
1
rasia (250 g) kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja
hiukan
suolaa
ripaus
sokeria
pari
rouhaisua mustapippuria myllystä
tilkka
oliiviöljyä
pikkuisen
balsamiviinietikkaa
Laita
uuni lämpiämään 120 asteeseen. Halkaise tomaatit ja levitä ne leikkauspuoli
ylöspäin uuninkestävälle vadille. Ripottele ja pirskottele kaikki mausteet tomaattien
pinnalle ja paahda uunissa kahden tunnin ajan. Jäähdytä tomaatit ennen käyttöä.
Basilikagranita
1
iso ruukku tuoretta basilikaa (vain lehdet)
1,5 dl kylmää vettä
1/4
tl suolaa
1/2
tl sokeria
Laita
ainekset blenderin kannuun ja käynnistä kone. Anna soseutua niin kauan että
seos on enää pelkkää vihreää nestettä ilman sattumia. Kaada seos matalaan
pakasterasiaan siten että ylimääräinen vaahto jää blenderin kannuun. Laita
rasia pakasteeseen ja tunnin tai parin välein käy sekoittamassa jäätyvää
nestettä haarukalla. Lopulta massan tulisi kauttaaltaan olla kirkkaan vihreää
jääsohjoa.
Salaatti kaipaa myös leipäpalan.
Italialainen leipätikku, grissini, olisi tässä sopiva lisä, mutta päätin nyt käyttää
kotimaisia Oululaisen ruislastuja. Sellainen vinkki kuitenkin Oululaiselle:
olisi kiva jos paketissa todella olisi kääreen kuvan mukaisia ruislastuja.
Tosiasiassa lähes puolet pakkauksen painosta on sekundaa eli pelkkiä leivänmuruja.
Pakkauksessa pitäisikin olla disclaimeri ”kuvituskuva, ei liity pakkauksen
sisältöön”. Ihan vaan ystävällisenä ehdotuksena, kannattaisiko palkata joku designeri
suunnittelemaan sellainen pakkaus, jossa leivät päätyisivät asiakkaalle hajoamatta?
Grissinit
(noin
20 leipätikkua, 2 pellillistä)
1,5
dl lämmintä vettä
2
tl (1/2 pss 5,5 g) kuivahiivaa
4
dl vehnäjauhoa
1
tl hienoa merisuolaa
0,5
dl hienoa parmesaaniraastetta
2
rkl laardia (oliiviöljykin käy)
päälle:
oliiviöljyä
1
tl karkeaa merisuolaa
Ripottele
kuivahiiva hiukan yli kädenlämpöiseen veteen ja anna hiivan heräillä noin 5-10
minuutin ajan. Sekoita keskenään vehnäjauho, suola sekä parmesaaniraaste ja
kaada seos taikinakulhon pohjalle. Tee jauhojen keskelle kuoppa, kaada siihen
vesi-hiivaseos ja sekoita hyvin. Lisää laardi/oliiviöljy ja alusta taikina
hyvin, koneella noin 10 minuuttia, käsin hiukan kauemmin. Jätä taikina
kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin tunniksi.
Kauli
taikina suorakaiteen muotoiseksi, tasaiseksi levyksi ja leikkaa siitä kapeita,
keskenään samankokoisia suikaleita. Muotoile suikaleet pitkiksi pötkylöiksi ja
asettele leivinpaperin päälle uunipellille. Älä välitä jos ne eivät ole ihan
tasapituisia ja –levyisiä, tämähän on käsityötä eikä mikään leipätehdas. Anna
grissinien kohota pellillä vielä noin 15 minuuttia. Sivele pötkylöden päälle
hiukan oliiviöljyä. Hierrä merisuola morttelissa tasaiseksi
jauheeksi ja ripottele oliiviöljyn päälle. Paista 200 asteessa (180 astetta
kiertoilma) noin 15 - 20 minuuttia kunnes leipätikut ovat rapeita ja kauniin
värisiä. Jäähdytä grissinit ritilällä. Nämä ovat parhaimmillaan vasta
leivottuina ja hiukan jäähtyneinä, mutta kestävät myös useamman päivän
säilytyksen.
Rakenna caprese lasiin niin että
pohjalle tulee tomaattikastiketta, sitten mozzarella di bufalaa ja
basilikagranitaa. Viimeistele annokset muutamalla paahdetulla
tomaatinpuolikkaalla, tuoreella basilikanlehdellä, pikkutilkalla
ikäännytettyä balsamicoa sekä leipätikulla.
3 kommenttia:
Upea annos ja kuulostaa niin hyvältä:)
Todella tyylikäs annos!
Basilikagranita oli tosi hyvää ja tomaattikastike ihan super, kaikki yhdessä parempaa kuin perinteinen caprese. Miten tuollainen pikkuannos voikin näyttää niin hyvältä kun sen tarjoilee jalkalasista...
Tuota nopeaa tomaattikastiketta sovellan joskus vielä johonkin muuhunkin.
Lähetä kommentti