Syksyyn asti pitää odottaa, että
mistään löytyy vihreitä tomaatteja. Ne ovat niitä, jotka eivät enää kesän
lopulla jaksa punastua, vaan jäävät raaoiksi eikä kelpaa kenellekään. Samalla kun omput kypsyvät ja
omppuja taas tipahtelee ylikypsinä maahan enemmän kuin kukaan ehtii edes poimia.
On tietysti niitäkin tomaatteja, joiden oikea väri on vihreä, mutta tässä ei
ole kyse sellaisista lajikkeista, vaan ihan oikeasti raaoista syyskesän
tomaateista. Raa’aksi jääviä tomaatteja voi yrittää kypsyttää
paperipussissa viileässä, mutta ei se niiden makua paranna. Toinen vaihtoehto
on kiikuttaa vihreät tomaatit kompostiin? Vai olisiko muita mahdollisuuksia? Vihreän tomaatti-chilihillon resepti sopii ensi viikon hävikkiviikon teemaan
erinomaisesti.
Nyt joku varmaan haluaa
huomauttaa, että vihreissä tomaateissa on glykoalkaloideja (=tomatiinia), joka
on myrkkyä, eli vihreitä tomaatteja ei tulisi syödä. Suurina annoksina vihreät
tomaatit voivat olla haitallisia eikä Evirakaan kaiken varalta suosittele
vihreiden tomaattien syömistä edes kypsennettynä. Kaiken järjen mukaan
kenenkään ei pitäisi syödä myöskään esikäsiteltyjä korvasieniä, mutta niinpä
vaan syödään. Muualla maailmalla ei ole Eviraa ja siellä tiedetään, että harvakseltaan
pieninä määrinä nautittuna, vaikkapa etikkasäilykkeenä, nämä glykoalkaloidit
eivät aiheuta varsinaista vaaraa ja ruokalehdet ovat täynnä reseptejä vihreille
(raaoille) tomaateille. Paistettuja vihreitä tomaatteja, vihreätomaattisalsaa,
pikkelöityjä vihreitä tomaatteja, vihreätomaattikakkuja ja muffineja, spaghetti
con pomodori verdi, ja minä tein torikauppiaalta ostamistani vihreistä
tomaateista ihanaa vihreää tomaatti-chilihilloa, jota voi käyttää lihan tai
juustojen lisukkeena ihan samoin kuin tutumpaa punaista paholaisenhilloa.
Vihreä tomaatti-chilihillo
1
kg vihreitä tomaatteja
3
keltasipulia
5
valkosipulinkynttä
3
cm pätkä tuoretta inkivääriä
5
vihreää (mietoa) chiliä
2
vahvempaa vihreää chiliä
3
vihreää paprikaa
1,5
dl tuoreita basilikanlehtiä
2
dl vettä
1,5
tl suolaa
1
tl mustapippuria myllystä
1
dl valkoviinietikkaa
1
limetin mehu
5
dl hillosokeria
Poista
vihreistä tomaateista kuori kalttaamalla. Ohje löytyy täältä. Halkaise kuoritut
tomaatit ja poista kanta sekä siemenet. Leikkaa sen jälkeen tomaatit
suunnilleen puolen sentin kuutioiksi ja jätä odottamaan myöhempää käyttöä.
Kuori
ja leikkaa sipulit sekä valkosipulinkynnet ja inkivääri pieniksi kuutioiksi ja
laita kattilaan. (Tässä vaiheessa huomasin, että minulla ei ole yhtään
käyttökelpoista valkosipulia, joten korvasin kynnet 50 gramman pussillisella viime
keväänä pakastamaani karhunlaukkaa.) Halkaise paprikat sekä chilit ja poista
kannat ja kaikki valkoinen osa sekä siemenet. Leikkaa chilit ja paprikat
pieniksi kuutioiksi ja lisää kattilaan yhdessä hienonnettujen basilikanlehtien
kanssa. Lisää 1 dl vettä ja keitä seosta 10 minuuttia kunnes kasvikset ovat
pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella melko karkeaksi soseeksi.
Lisää
kattilaan suola, mustapippuri sekä tomaattikuutiot ja 1 dl vettä, sekoita ja
keitä hilloa matalalla lämmöllä kannen alla noin tunnin ajan. Sekoittele
välillä ja lisää vielä tilkka vettä, jos hillo tuntuu kuivuvan liikaa.
Lisää
lopuksi valkoviinietikka, limettimehu sekä sokeri ja keitä hilloa koko ajan
sekoitellen vielä 10-15 minuuttia jotta hillosokerin pektiini alkaa toimia.
Purkita hillo kuumana.
Annoksesta
tulee noin 4 normaalikokoista hillopurkillista ja lopullinen väri muistuttaa
kurkkusalaattia. Säilönnästä ja hillojen tekemisestä enemmän täällä.
2 kommenttia:
Kiitos tästä ohjeesta! Olen säilönyt vihreitä tomaatteja, kuten mummuloissani tehtiin. Mutta niitä ei oikein tule syötyä, vaikka ovatkin ihan hyviä jonkin lihapadan kanssa.
Paistetut vihreät tomaatit ovat todellista herkkua! Niitä tulee tehtyä muutaman kerran syksyssä.
Mutta tämä hillo on hyvä, koska on vihreitä paprikoita ja chilejäkin, mitäkä eivät todennäköisesti ehdi kypsyä!
Vaikka itse kehunkin, tästä tuli todella hyvä hillo. Kannattaa kokeilla varsinkin, jos aineksetin löytyvät omasta kasvimaasta. Vihoviimeisen hidasta vaan misata, erityisesti ne tomaatit.
Lähetä kommentti