lauantai 8. syyskuuta 2018

Vihreä tomaatti - chilihillo



Syksyyn asti pitää odottaa, että mistään löytyy vihreitä tomaatteja. Ne ovat niitä, jotka eivät enää kesän lopulla jaksa punastua, vaan jäävät raaoiksi eikä kelpaa kenellekään. Samalla kun omput kypsyvät ja omppuja taas tipahtelee ylikypsinä maahan enemmän kuin kukaan ehtii edes poimia. On tietysti niitäkin tomaatteja, joiden oikea väri on vihreä, mutta tässä ei ole kyse sellaisista lajikkeista, vaan ihan oikeasti raaoista syyskesän tomaateista. Raa’aksi jääviä tomaatteja voi yrittää kypsyttää paperipussissa viileässä, mutta ei se niiden makua paranna. Toinen vaihtoehto on kiikuttaa vihreät tomaatit kompostiin? Vai olisiko muita mahdollisuuksia? Vihreän tomaatti-chilihillon resepti sopii ensi viikon hävikkiviikon teemaan erinomaisesti.


Nyt joku varmaan haluaa huomauttaa, että vihreissä tomaateissa on glykoalkaloideja (=tomatiinia), joka on myrkkyä, eli vihreitä tomaatteja ei tulisi syödä. Suurina annoksina vihreät tomaatit voivat olla haitallisia eikä Evirakaan kaiken varalta suosittele vihreiden tomaattien syömistä edes kypsennettynä. Kaiken järjen mukaan kenenkään ei pitäisi syödä myöskään esikäsiteltyjä korvasieniä, mutta niinpä vaan syödään. Muualla maailmalla ei ole Eviraa ja siellä tiedetään, että harvakseltaan pieninä määrinä nautittuna, vaikkapa etikkasäilykkeenä, nämä glykoalkaloidit eivät aiheuta varsinaista vaaraa ja ruokalehdet ovat täynnä reseptejä vihreille (raaoille) tomaateille. Paistettuja vihreitä tomaatteja, vihreätomaattisalsaa, pikkelöityjä vihreitä tomaatteja, vihreätomaattikakkuja ja muffineja, spaghetti con pomodori verdi, ja minä tein torikauppiaalta ostamistani vihreistä tomaateista ihanaa vihreää tomaatti-chilihilloa, jota voi käyttää lihan tai juustojen lisukkeena ihan samoin kuin tutumpaa punaista paholaisenhilloa.


Vihreä tomaatti-chilihillo

1 kg vihreitä tomaatteja
3 keltasipulia
5 valkosipulinkynttä
3 cm pätkä tuoretta inkivääriä
5 vihreää (mietoa) chiliä
2 vahvempaa vihreää chiliä
3 vihreää paprikaa
1,5 dl tuoreita basilikanlehtiä
2 dl vettä
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
1 dl valkoviinietikkaa
1 limetin mehu
5 dl hillosokeria

Poista vihreistä tomaateista kuori kalttaamalla. Ohje löytyy täältä. Halkaise kuoritut tomaatit ja poista kanta sekä siemenet. Leikkaa sen jälkeen tomaatit suunnilleen puolen sentin kuutioiksi ja jätä odottamaan myöhempää käyttöä.

Kuori ja leikkaa sipulit sekä valkosipulinkynnet ja inkivääri pieniksi kuutioiksi ja laita kattilaan. (Tässä vaiheessa huomasin, että minulla ei ole yhtään käyttökelpoista valkosipulia, joten korvasin kynnet 50 gramman pussillisella viime keväänä pakastamaani karhunlaukkaa.) Halkaise paprikat sekä chilit ja poista kannat ja kaikki valkoinen osa sekä siemenet. Leikkaa chilit ja paprikat pieniksi kuutioiksi ja lisää kattilaan yhdessä hienonnettujen basilikanlehtien kanssa. Lisää 1 dl vettä ja keitä seosta 10 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella melko karkeaksi soseeksi.

Lisää kattilaan suola, mustapippuri sekä tomaattikuutiot ja 1 dl vettä, sekoita ja keitä hilloa matalalla lämmöllä kannen alla noin tunnin ajan. Sekoittele välillä ja lisää vielä tilkka vettä, jos hillo tuntuu kuivuvan liikaa.

Lisää lopuksi valkoviinietikka, limettimehu sekä sokeri ja keitä hilloa koko ajan sekoitellen vielä 10-15 minuuttia jotta hillosokerin pektiini alkaa toimia. Purkita hillo kuumana.

Annoksesta tulee noin 4 normaalikokoista hillopurkillista ja lopullinen väri muistuttaa kurkkusalaattia. Säilönnästä ja hillojen tekemisestä enemmän täällä.



2 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Kiitos tästä ohjeesta! Olen säilönyt vihreitä tomaatteja, kuten mummuloissani tehtiin. Mutta niitä ei oikein tule syötyä, vaikka ovatkin ihan hyviä jonkin lihapadan kanssa.
Paistetut vihreät tomaatit ovat todellista herkkua! Niitä tulee tehtyä muutaman kerran syksyssä.
Mutta tämä hillo on hyvä, koska on vihreitä paprikoita ja chilejäkin, mitäkä eivät todennäköisesti ehdi kypsyä!

Tuplaespresso kirjoitti...

Vaikka itse kehunkin, tästä tuli todella hyvä hillo. Kannattaa kokeilla varsinkin, jos aineksetin löytyvät omasta kasvimaasta. Vihoviimeisen hidasta vaan misata, erityisesti ne tomaatit.