Etsin reseptejä hakusanoilla sorsa tai mallard wellington , mutta se oli aika toivoton yritys. Wellingtonit oli valmistettu yleensä jonkun nelijalkaisen tuotantoeläimen fileestä ja jos jostain sattui löytämään lintuwellingtonin, se oli broilerin rintaa. Sorsanrinta on vaan niin paljon pienempi, että olisin halunnut uskonvahvistusta siihen miten taikinoitu sorsanrinta pitäisi paistaa, vai pitäisikö ollenkaan edes yrittää, ettei pilaisi hienoa riistalintua. Pitäisikö pysytellä niissä tutuissa ja turvallisissa ohjeissa, joita on tehty jo monta kertaa. Mutta jos ei edes yritä, niin miten koskaan voisi onnistua? Ei siis muuta kuin sorsien kimppuun.
Wellington ei ole tässä
tapauksessa mitään pikaruokaa, joten kun nämä oli tarkoitus nauttia
sunnuntaina, tein tarpeelliset esivalmistelut lauantaina. Ensin leikkasin
kahdesta pulleasta sorsasta täkkälihat (rintalihat) ja irrotin niistä nahan. Rangoista
M alkoi keittää riistalientä kastiketta varten. Jos ei oltaisi tarvittu
sorsalientä (paahdetaan rangat, keitetään pitkään, siivilöidään, jäähdytetään,
kuoritaan rasva jne), wellingtonit olisi voitu tehdä huomattavasti nopeammalla
aikataululla. Liemestä ja rangasta eroteltujen lihojen käytöstä
enemmän seuraavassa päivityksessä.
Wellingtoniin tarvitaan lihan
lisäksi (metsä)sieniduxelles, ohutta parmankinkkua ja voitaikinaa. Laskeskelin,
että puolen kilon eli viiden taikinalevyn paketista saa kaulituksi sopivat
taikinakuoret lihoihin. Täkkälihojen kanssa otin pienen riskin ja pikaisesti
ruskistin pinnat tositositosikuumalla paistinpannulla, vaikka varmaan ne olisi
voinut kääriä taikinaan ruskistamattakin. Ihan nopeaan vaan ettei vahingossa
kypsy liikaa siinä vaiheessa, kun ne pitäisi laittaa vielä uuniinkin.
Kun ruoka lopulta oli valmista,
ymmärsin miksei mistään löydy reseptiä jonka nimi on sorsaa wellington tai
mallard wellington: nämä olivat todella suuritöisiä. Mutta hyviä näistä tuli.
Oikein hyviä. En ehkä silti viitsisi askarrella toista kertaa. Osa työkuvista
jäi ottamatta, mutta yritän selittää prosessin riittävän perusteellisesti.
Sorsaa Wellington
2
patavalmista sorsaa
hiukan
suolaa ja mustapippuria myllystä
1
rkl voita
1
iso sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
2
timjaminoksaa, pelkät lehdet
2
hienoksi rouhittua katajanmarjaa
250
g esikäsiteltyjä metsäsieniä (rouskuja yms)
suolaa
ja mustapippuria myllystä
4-8
ohutta viipaletta parmankinkkua
4
pientä voitaikinalevyä
1
munankeltuainen
1
rkl vettä
Sieniduxellesia
varten sulata pannulla voi ja kuullota siinä sipulit. Lisää timjami sekä
katajanmarjarouhe ja sekoittele parin minuutin ajan. Lisää esikäsitellyt metsäsienet
ihan pienenä silppuna ja paista ne sipulin kanssa. Mausta suolalla ja
mustapippurilla. Siirrä seos toiseen astiaan ja jauha se melkein soseeksi kutterissa
tai sauvaskoittimella. Laita duxelles jääkaappiin jäähtymään. Leikkaa
sorsista irti rintalihat mahdollisimman siististi ja irrota niistä nahka.
Ripottele niille molemmin puolin hiukan suolaa ja pippuria ja ruskista pinnat
nopeasti todella kuumalla pannulla. Laita lihat jääkaappiin jäähtymään.
Kun
lihat ja duxelles ovat jääkaappikylmiä, ota esiin tuorekelmurulla sekä
parmankinkku. Vedä kelmusta pitkä pala työtasolle ja asettele sen päälle 1-2
viipaletta parmankinkkua. Levitä kinkulle neljännes duxellesista ohueksi
kerrokseksi ja aseta sorsanrinta toiseen reunaan. Kääri kelmun avulla
sorsanrinta, duxelles ja parmankinkku tiukaksi paketiksi. Gordon Ramsayn videolla on hyvin näytetty miten tämä tapahtuu ja sorsanrinta on huomattavasti
helpompi paketoida kuin iso filee. Tee siis neljä tiukkaa sorsapakettia ja
laita ne jääkaapin nollalokeroon muutamaksi tunniksi muotoutumaan. Voivat
odotella siellä vaikka seuraavaan päivään asti.
Laita
uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sulata voitaikinalevyt, kauli ne isommiksi ja
mahdollisimman ohuiksi. Pura kelmupaketit ja aseta filee kinkkukääreineen
taikinalevyn toiseen reunaan. Kääri sorsa taikinaan niin että taikinaa tulee
mahdollisimman ohuelti lihan ympärille. Painele taikina tiiviiksi paketiksi,
pistele pintaan muutama ilmareikä ja voitele keltuais-vesiseoksella. Laita
kääröt jääkaappiin odottelemaan sitä mukaa kun saat ne tehdyksi, etteivät ne
pääse lämpiämään liikaa.
Kun viimeinenkin sorsanrinta on paketissa ja vielä vähän aikaa jäähdytetty jääkaapin nollalokerossa, laita ne uunipellille. Paista wellingtoneja 200 asteessa noin 25-30 minuuttia kunnes pinta on ruskistunut ja fileen sisälämpötila on noin 57-58 astetta. Ota paketit vetäytymään noin 10 minuutiksi, jolloin sisälämpötila nousee vielä vähän noin 60-61 asteeseen.
Kun viimeinenkin sorsanrinta on paketissa ja vielä vähän aikaa jäähdytetty jääkaapin nollalokerossa, laita ne uunipellille. Paista wellingtoneja 200 asteessa noin 25-30 minuuttia kunnes pinta on ruskistunut ja fileen sisälämpötila on noin 57-58 astetta. Ota paketit vetäytymään noin 10 minuutiksi, jolloin sisälämpötila nousee vielä vähän noin 60-61 asteeseen.
Tarjoile
juuressoseen, riistakastikkeen sekä paahdettujen tomaattien ja luumujen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti