Joka vuosi pääsiäiseksi pitää keksiä jokin jälkiruoka, jonka valmistuksessa on käytetty mämmiä mausteena. Ei niin, etteikö mämmi sinällään sokerin ja kerman kanssa olisi hyvää, kyllä meillä sitäkin syödään, mutta ettei kävisi turhan yksitoikkoiseksi. Tänä vuonna pääsiäisen parempi jälkiruokamenu on mämmikohokasta ja yuzu-rahkasorbettia. Olin ensin valmistamassa ihan tavallista rahkasorbettia, mutta sitten muistin jääkaapissa olevan yuzumehupullon ja parin pienen testin jälkeen huomasin aromaattisen yuzumehun tekevän sorbettimassasta vieläkin parempaa ja maukkaampaa. Annoksen viimeistelee mämmimarenki-valkosuklaacrumble ja kuivattu sitrushedelmäviipale.
Mämmikohokas
(6 annosta)
25
g voita
2 rkl vehnäjauhoa
1
dl kuohukermaa
100
g mämmiä
2 rkl sokeria
2
keltuaista
2
valkuaista
2
rkl sokeria
0,5
tl valkoviinietikkaa
vuokaan
voita ja sokeria
Voitele kohokasvuoat, sokeroi ne ja laita jääkaappiin odottamaan. Sulata
voi kattilassa, lisää vehnäjauho ja sekoita tasaiseksi. Lisää kerma, mämmi sekä
sokeri, kiehauta koko ajan sekoittaen, minkä jälkeen anna seoksen jäähtyä alle
60-asteiseksi. Lisää sitten keltuaiset ja sekoita tasaiseksi.
Vatkaa
valkuaiset, sokeri ja valkoviinietikka pehmeäksi vaahdoksi. Kääntele vaahto varovasti
kohokasmassaan.
Jaa
seos voideltuihin ja sokeroituihin pieniin kohokasvuokiin. Älä täytä vuokia enempää kuin 2/3, sillä kohokkaan lisäksi vuokaan täytyy mahtua vielä sorbettikin. Aseta kohokasvuoat esilämmitetylle
uunipellille ja kypsennä uunin alaosassa 200 asteessa 14 minuuttia. Tarjoile
heti.
Mämmimarenki-valkosuklaacrumble
1
munanvalkuainen
2
rkl sokeria
2
tl mämmimaltaita
1/2
tl jauhettua pomeranssinkuorta
100
g valkosuklaata
Valmista
ensin marenki. Vatkaa valkuainen pehmeäksi vaahdoksi, lisää sokeri ja jatka
vatkaamista kunnes siitä tulee kovaa vaahtoa. Lisää mämmimaltaat ja
pomeranssinkuori ja sekoita ne huolella marengin joukkoon.
Levitä
marenki uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 100 asteessa 1,5 tuntia.
Käännä sitten lämpö nollille, raota hiukan uuninluukkua ja anna marengin
jäähtyä vielä noin tunnin. Irrota marenki leivinpaperista ja murra se pieniksi
paloiksi.
Leikkaa
valkosuklaa pieniksi paloiksi ja levitä se uunipellille leivinpaperin päälle.
Paahda suklaata 175 asteessa noin 5 minuuttia tai kunnes suklaa alkaa sulaa ja
väri hiukan ruskettuu. Jäähdytä paahdettu valkosuklaa ja rouhi se pieniksi
paloiksi.
Sekoita
keskenään mämmimarenki- ja valkosuklaamurut.
Yuzu-rahkasorbetti
300
g maitorahkaa
100
g kuohukermaa
265
g sokerilientä (resepti täällä)
1,5
rkl yuzumehua
pikku ripaus suolaa
pikku ripaus suolaa
2
liivatelehteä (paino à 1,7 g)
Sekoita
huolella keskenään maitorahka, kuohukerma, sokeriliemi, suola sekä yuzumehu. Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Ota muutama lusikallinen
sorbettimassaa ja kuumenna se mikrossa lähelle kiehumispistettä. Purista
liivatteesta ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan nesteeseen. Sekoita
sulatettu liivate huolella sorbettimassan joukkoon ja kaada seos
jäätelökoneeseen. Kirnua massa koneessa sorbetiksi jäätelökoneen ohjeen
mukaisesti. Tässä vaiheessa massa on vielä liian löysää pyöritettäväksi palloiksi
eli kun sorbetti on valmista, siirrä se pakasterasiaan ja laita vielä
pakastimeen kohmettumaan muutaman tunnin ajaksi.
Tarjoilu
Kun
olet ottanut kohokkaat uunista, ripottele pinnalle hiukan crumblea ja nosta kohokkaan
päälle yuzu-rahkasorbettipallo. Oikein viitseliäs kokki voi etukäteen leikata
sitrushedelmiä ohuiksi viipaleiksi, dipata ne sokeriliemessä ja kuivata. Niistä
tulee kivoja jälkiruokakoristeita.
2 kommenttia:
Tein elämäni ensimmäisen kohokkaan. Tämän jälkeen uskallan tehdä toistekkin. En tehnyt jäätelöä mutta käytin kaupan vaniljajätskiä ja keitin kastikkeen vedestä sokerista ja yuxumehusta kun sitä mehua sattui olemaan meidän kaupassa. Tuli tosi ihanaa, koko perhe kiittää reseptistä!!!!!
Jälkiruoka kruunaa aterian. Aina kannattaa kokeilla jotain uutta :)
Lähetä kommentti