Aika ajoin Suomessa kinataan
siitä, sopiiko ananas pizzaan. Entä sopiiko se leipätaikinaan? Mikäli havaijilaisia
on uskominen, niin kyllä sopii. Leivän nimi on Hawaiian sweet bun.
Olen leiponut näitä sämpylöitä pari
kertaa aiemminkin, mutta jotenkin ananaksen ja sokerin suuri määrä ovat tuntuneet
hyökkäävän ylle. Siispä päätin ”kotouttaa” reseptiä paremmin suomalaiseen
makuun kuitenkaan karsimatta liikaa alkuperäisen taikinan erityispiirteitä. Näitä pullasämpylöitä voisi kuvailla vaikkapa näin: lopputuloksessa reseptin monikulttuurisuus konkretisoitui positiivisesti ja tällä ohjeella leivotut sämpylät sopivat niin aamiaispöytään, välipalaksi kuin
hampurilaissämpylöiksikin.
Havaijilais-helsinkiläiset
ananassämpylät
2
tl kuivahiivaa
1,5
dl ananasmehua
0,75
dl rypsiöljyä
0,5
dl ruskeaa ruokokidesokeria
2
munaa (koko L)
8
+ 1 dl vehnäjauhoa
1
tl suolaa
voiteluun
1 kananmuna
Lämmitä
maito hiukan kädenlämpöistä kuumemmaksi (noin 42˚C), kaada se yleiskoneen
kulhoon ja lisää hiiva. Sekoita ja anna hiivan heräillä noin 10 minuuttia.
Lisää sitten ananasmehu, rypsiöljy, ruokokidesokeri sekä 4 dl vehnäjauhoa.
Vaivaa taikinaa sen verran että ainekset ovat sekaisin. Lisää kevyesti vatkatut
kananmunat sekä toiset 4 dl vehnäjauhoa, käynnistä kone ja anna sen vaivata
taikinaa 8 minuuttia. Lisää sitten 1 dl jauhoa sekä suola ja jatka taikinan alustamista
vielä 2-4 minuuttia.
Nostata
taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa kunnes taikinan tilavuus on
kaksinkertaistunut. Kaada taikina sitten jauhotetulle leivintasolle, alusta
sitä hetki ja leikkaa taikina 12:een yhtä suureen osaan. Jos haluaa olla oikein
tarkka, voi punnita taikinan ja jakaa painon 12:lla. Näin laskettuna minun sämpyläni
painoivat 85 grammaa kappale. Pyörittele taikinasta pyöreitä sämpylöitä sopivan
kokoiseen, leivinpaperilla vuorattuun tai voilla voideltuun vuokaan. Tässä ”sopivan
kokoinen” tarkoitti Hackmannin 23 x 28 cm Tools -vuokaa. Jätä sentin verran
kohoamisvaraa sämpylöiden väliin. Peitä vuoka leivinliinalla ja anna
sämpylöiden kohota vielä 40-50 minuuttia.
Vatkaa
kananmuna ja voitele sillä sämpylät. Kypsennä uunin alakolmanneksella 175
asteessa noin 20-25 minuuttia. Kaikki uunit paistavat hiukan eri tavalla, joten
tarkkaile lopputulosta. Jäähdytä sämpylät ritilällä. Nämä ovat parhaimmillaan
seuraavana päivänä kun maku on ehtinyt tasaantua.
Hampparin välissä broileria, ananasta, punasipulia,juustoa ja muuta hyvää. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti