Alkossa
vuoden vaihtuminen näkyy kasvavana aidon samppanjan ja rypälekuohuviinien myyntinä. Niitä kuulemma myydään
arviolta 400 prosenttia tavallista arkiviikkoa enemmän ja hedelmäkuohuviinejä (esim. Elysee) jopa 1750 % enemmän. Hyvänä alkoholittomana
vaihtoehtona voi tarjota Korpihillan ”Kuohuvaa kuusenkerkkää”. Useimmiten
kuohujuomat tarjoillaan maljajuomana, mutta mikään ei estä tarjoamasta niitä
koko aterialla, mikäli menuun muuten löytyy sopiva ruoan ja juoman liitto.
Malja- ja tervetuliaisjuomana samppanja usein kaipaa jotain pientä syötävää. Uudenvuoden pikkusuolaiset ovat parhaimmillaan suupalan tai kahden kokoisia sormisyötäviä. Aikaahan sellaisten askartelemiseen kuluu, mutta ovat kaiken vaivan arvoisia. Pienet kinkku-juusto-sharonhedelmäleipäset rakennellaan itse paistettujen voitaikinakeksien päälle.
Samppanjan
parhaat kaverit
(30 pientä leipästä)
1 paketti (5 levyä) pakastevoitaikinaa
200 g vuohenjuustoa
2 rkl kermaa
2 rkl creme fraichea
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 kevätsipulia
1-2 sharonhedelmää
160 g parmankinkkua tms ilmakuivattua kinkkua
salaatinversoja
Leikkaa vuohenjuustosta pois kittikuori ja murustele sisus
pienemmiksi paloiksi. Sekoita keskenään vuohenjuusto, kerma sekä creme fraiche ja
kuumenna seosta sen verran että vuohenjuusto sulaa. Lisää hunaja sekä
hienonnettu kevätsipuli ja anna seoksen jäähtyä jääkaapissa tunnin tai pari ennen käyttöä.
Sulata voitaikinalevyt ja leikkaa jokainen niistä
ensin pitkittäin kahdeksi suikaleeksi ja ne edelleen kolmeen osaan (=30 pientä
voitaikinapalaa). Asettele taikinapalat uunipellille leivinpaperille ja niiden
päälle toinen leivinpaperi sekä toinen pelti. Näin taikina kypsyy uunissa,
mutta ei pääse kohoamaan. Paista leipäset pakkauksen ohjeen mukaan
vaaleanruskeiksi. Yleensä lämpötilaksi annetaan 220 astetta ja paistoajaksi
12-15 minuuttia. Paistotulos kannattaa tarkistaa välillä, ettei taikina pala
eikä jää raa’aksi. Jäähdytä kypsät voitaikinakeksit.
Leikkaa sharonhedelmät halki ja nämä edelleen ohuiksi
viipaleiksi. Sivele voitaikinakeksien päälle vuohenjuustolevitettä, aseta sen
päälle sharonviipale sekä hiukan ilmakuivattua kinkkua. Viimeistele leipäset
salaatinversoilla.
Pikkusuolaiseksi
käyvät myös
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti