Paahdetuista
kasviksista valmistettu keitto mielletään enemmän syksyn ja talven ruoaksi,
mutta miksei sitä voisi keittää kesälläkin. Minulla oli jääkaapissa purkinpohja
toissapäivän hyvää hummusta, jota en enää sellaisenaan halunnut syödä, mutta
toisaalta en raaskinut heittää poiskaan. Mielessäni makustelin, että se voisi
sopia bataatin kanssa. Kaikenlaista muuta kyllä löytyi ruokakaapeista mutta ei
bataattia. Ajatus bataattikeitosta pyöri mielessäni niin, ettei auttanut muu
kuin piipahtaa kaupassa. Tuoreet kasvikset ovat ihania, mutta niiden maku
muuttuu paljon moniulotteisemmaksi, kun ne ensin paahtaa uunissa. Samaan uuniin
meni myös sipulia ja uutta porkkanaa. Makea bataatti tarvitsee vastapainoksi
suolaa ja happamuutta. Oman maun mukaisen suolamäärän lisäksi smoothiemainen bataattikeitto
on terästetty sitruunamehulla. Määrästä tulee neljä annosta.
Bataattikeitto
paahdetuista kasviksista
400 g kuorittua bataattia
150 g paloiteltua porkkanaa
150 g sipulia lohkoina
1 rkl ruokaöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
5 dl kanalientä
100 g hummusta
2 dl kookosmaitoa
2 tl sitruunamehua
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
(suolaa ja mustapippuria myllystä)
viimeistely
tuoretta korianteria ja basilikaa hienonnettuna
punasipulia ihan pieninä kuutioina
hunajapaahdettuja maapähkinöitä rouhittuna
Leikkaa kuoritut juurekset pienehköiksi paloiksi ja sipuli
lohkoiksi. (Mikäli käytät uusia sipuleita, leikkaa varret viipaleiksi ja jätä
odottamaan niiden lisäämistä keittoon.) Laita palat isoon muovipussiin ja
perään öljy, viinietikka sekä suola ja mustapippuri. Sulje pussi niin että
sinne jää mahdollisimman paljon ilmaa ja ravista voimakkaasti hetken ajan. Näin
mausteet levittyvät tasaisesti. Kopistele kasvikset uunipellille
leivinpaperille ja paahda 220 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes niiden
pinta on saanut vähän väriä.
Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi ja lisää siihen hummus,
kookosmaito, sitruunamehu sekä inkivääri. Kaada joukkoon vielä paahdetut
kasvikset (sekä kesäsipuleiden viipaloidut varret) ja keitä muutaman minuutin
ajan. Tarkista veitsenkärjellä, että kaikki kasvikset ovat riittävän pehmeitä
soseutettaviksi. Soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella, tarkista
maku ja lisää tarvittaessa vielä suolaa ja/tai mustapippuria.
Jaa keitto lautasille ja viimeistele korianterilla,
basilikalla, punasipulikuutioilla ja rouhituilla hunajapaahdetuilla
maapähkinöillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti