Kesä on
säilönnän parasta aikaa, mutta paholaisenhilloa voi tehdä kaikkina
vuodenaikoina. Miksi se nyt juolahti mieleen, johtuu siitä, että paholaisenhillo
sopii erityisen hyvin moniin kesäisiin grilliruokiin. Grillatun lisäksi se sopii kanaan/broileriin
lähes miten tahansa valmistettuna, sekä vuohenjuuston makupariksi. Joillekin
paholaisenhillo tarkoittaa pelkistä paprikoista ja chilistä valmistettua
hilloa, mutta minun hillooni kuuluu myös tomaatit. Inkivääri antaa kivan
lisäaromin, mutta se ei ole pakollinen. Hyvässä hillossa on tasapainossa suola,
makeus, happamuus ja tulisuus.
Paholaisenhillo
1 kg tomaatteja tai 2 x 400 g tomaattimurskaa
3 punasipulia
5 valkosipulinkynttä
(peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä)
5 punaista (mietoa) chiliä
2 punaista paprikaa
0,5 dl tuoreita basilikanlehtiä
1 dl vettä
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
3 rkl punaviinietikkaa
4 dl hillosokeria
Jos käytät tuoreita tomaatteja, poista niistä kuori
kalttaamalla. Ohje löytyy täältä. Halkaise kuoritut tomaatit ja poista kanta sekä siemenet.
Leikkaa sen jälkeen tomaatit vajaan sentin kuutioiksi ja jätä odottamaan
myöhempää käyttöä.
Kuori ja leikkaa punasipulit sekä valkosipulinkynnet
(ja inkivääri) pieniksi kuutioiksi ja laita kattilaan. Halkaise paprikat sekä
chilit ja poista kannat ja kaikki valkoinen osa sekä siemenet. Leikkaa chilit
ja paprikat pieniksi kuutioiksi ja lisää kattilaan yhdessä hienonnettujen
basilikanlehtien kanssa. Lisää 1 dl vettä ja keitä seosta 10 minuuttia kunnes
kasvikset ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella melko karkeaksi soseeksi.
Lisää kattilaan suola, mustapippuri sekä
tomaattikuutiot/tomaattimurska, sekoita ja keitä hilloa matalalla lämmöllä kannen
alla noin tunnin ajan. Sekoittele välillä ja lisää tilkka vettä, jos hillo
tuntuu kuivuvan liikaa.
Lisää lopuksi punaviinietikka sekä sokeri ja keitä
hilloa koko ajan sekoitellen vielä 10-15 minuuttia jotta hillosokerin pektiini
alkaa toimia. Purkita hillo kuumana.
Käsin leikkaamalla tomaatit voidaan pilkkoa haluttuun kokoon, suuremmiksi tai pienemmiksi kuutioiksi. Tähän hilloon on käytetty tomaattimurskaa tölkistä, joten hillon rakenne on hienojakoisempi. Annoksesta tulee 3-4 normaalikokoista hillopurkillista.
EDIT: Myös vihreistä (raaoista) tomaateista voi valmistaa tomaatti-chilihilloa
Käsin leikkaamalla tomaatit voidaan pilkkoa haluttuun kokoon, suuremmiksi tai pienemmiksi kuutioiksi. Tähän hilloon on käytetty tomaattimurskaa tölkistä, joten hillon rakenne on hienojakoisempi. Annoksesta tulee 3-4 normaalikokoista hillopurkillista.
EDIT: Myös vihreistä (raaoista) tomaateista voi valmistaa tomaatti-chilihilloa
Tuliset vuohenjuustoleivät
saaristolaisleipää
vuohenjuustoa pötkössä
voita
juoksevaa hunajaa
paholaisenhilloa
Viipaloi leivästä sekä vuohenjuustopötköstä vajaan sentin paksuisia siivuja ja leikkaa ne muotoonsa pyöreällä muotilla. Voitele leivät ohuelti voilla ja hunajalla ja laita vuohenjuusto leivän päälle. Grillaa leipää sen verran, että juusto sulaa ja hiukan ruskistuu. Viimeistele makupala paholaisenhillolla.
vuohenjuustoa pötkössä
voita
juoksevaa hunajaa
paholaisenhilloa
Viipaloi leivästä sekä vuohenjuustopötköstä vajaan sentin paksuisia siivuja ja leikkaa ne muotoonsa pyöreällä muotilla. Voitele leivät ohuelti voilla ja hunajalla ja laita vuohenjuusto leivän päälle. Grillaa leipää sen verran, että juusto sulaa ja hiukan ruskistuu. Viimeistele makupala paholaisenhillolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti