Viimekesäisen epäonnistuneen salmiakkifudgen jälkeen menikin aika pitkään ennen kuin löysin sellaisen sopivan reseptin, joka hiukan muokkaamalla voisi toimia salmiakkifudgen valmistuksessa. Ensimmäinen edellytys oli tietysti se, että onnistuin saamaan sitä oikeaa Haganolin ”apteekin salmiakkia” jauheena. Edellinen epäonnistuminen nimittäin johtui nestemäisestä salmiakkimixeristä, joka ohensi karamellimassan aivan liian juoksevaksi. Pelkkä lakritsijauhe ei riitä, sillä salmiakkikarkki tarvitsee aina mausteekseen ammoniumkloridia. Muutama edellinen fudgereseptini on perustunut kondensoidun maidon ja valkosuklaan käyttöön, mutta en halunnut salmiakkimakeisista suklaisia, joten päädyin keittämään karamellimassan pääasiassa sokerista. Se olikin oikea ratkaisu, sillä tällä kertaa ne onnistuivat. Nyt joulupakettiin voitiin kääriä salmiakkifudgea kolmeen kerrokseen. Nam!
Huom!
Näiden valmistamisessa tarvitaan (sokeri)lämpömittaria jonka asteikko näyttää
paljon yli sadan asteen lämpötiloja.
Salmiakkifudge
120 g voita
1 dl kuohukermaa
1 tölkki (noin 400 g) kondensoitua maitoa
450 g ruokokidesokeria
1 tl lakritsiuutetta (dr Oetker)
2 tl mustaa nestemäistä elintarvikeväriä
20 g (= yksi pikkupurkki) Haganolin apteekin
salmiakkijauhetta
70 + 30 g rouhittuja turkinpippurikarkkeja
Sokeria kuumennettaessa älä käännä selkääsi
kattilalle. Kuumenna karamellimassaa hitaasti matalahkolla lämmöllä, sillä
liian nopeasti ja liian kuumassa seos helposti joko palaa kiinni kattilan
pohjaan tai kuohahtaa hetkessä yli reunojen.
Sulata ensin voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää
kerma sekä kondensoitu maito ja kuumenna koko ajan sekoitellen kunnes ainekset
ovat kunnolla sekaisin. Lisää sokeri ja keitä massaa koko ajan hämmentäen
kunnes lämpömittari näyttää 123 astetta. (Jossain
110 asteen paikkeilla tuntuu kuin mitään ei enää tapahtuisi, mutta älä silti
lisää lämpöä. Kun massa kuumenee noin 117 asteeseen, se alkaa lämmetä taas nopeammin
- tai ainakin se tuntuu siltä - ja yhtäkkiä lämpömittari näyttää 130 astetta,
jolloin keitos onkin jo pilalla… Ihan rauhassa vaan, siis.)
Kun fudgemassan lämpö on saavuttanut 123 astetta, ota
kattila pois liedeltä ja kaada nopeasti seoksen joukkoon lakritsiuute, musta
elintarvikeväri, salmiakkijauhe sekä 70 g (turkinpippuri)karkkirouhetta ja
vatkaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Kaada massa leivinpaperilla
vuorattuun vuokaan, tasoita pinta ja ripottele päälle vielä loppu
turkinpippurirouhe. Leikkaa jäähtynyt fudge terävällä veitsellä pienemmiksi
paloiksi.
Muita fudgereseptejämme täällä:
kahvifudge
suolapähkinäfudge
piparminttufudge
suklaa-pistaasifudge
Muita fudgereseptejämme täällä:
kahvifudge
suolapähkinäfudge
piparminttufudge
suklaa-pistaasifudge
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti