Internetin ihmeellisessä maailmassa
törmäsin Jamie Oliverin vaimon Joolsin lempparilihapadan reseptiin. Koska nyt
on hirvenlihaisa lokakuu ja hirvenlihaa siis liikkuu markkinoilla, päätin tehdä
padasta hieman muunnellun version hirvenpaistilla. Annan Villilihasta Wanhasta
Kauppahallista ostin noin 900 g painoisen hirven sisäpaistin palan. Kulmapaisti
olisi (ehkä) ollut vielä parempi vaihtoehto, mutta sisäpaisti toimi
erinomaisesti. Kypsennysajassa saattaa olla hieman eroa, joka tulee huomioida
reseptiä käytettäessä.
Kurpitsainen
hirvipata
900 g hirven
kulmapaistia (muukin paisti käy)
2 rkl jauhoja
1,5 – 2 tl hienoa merisuolaa
n. 1 tl mustapippuria
myllystä
½ (550 g) myskikurpitsa kuorittuna,
siemenet poistettuna ja
karkeasti
kuutioituna (onnistuin löytämään sellaisen,
mutta
muutkin talvikurpitsalajikkeet varmasti käyvät tähän)
1-2 (220 g) palsternakkaa kuorittuina
ja lohkottuina
3 – 4 (260 g) porkkanaa kuorittuina ja
pätkittyinä
250 g maa-artisokkaa
kuorittuina, halki ja poikki
500 g pieniä
kiinteitä perunoita (käytin siikliä) kokonaisina ja kuorittuina
1 sipuli
silputtuna
pari nokaretta voita
pari lorausta oliiviöljyä
2 rkl tuoretta
timjamia hienonnettuna
2 rkl tomaattipyreetä
3 dl tummaa
olutta
3 dl tummaa lihalientä (itse
tehtyä, jos on; käytin Knorr Rich Beef
ammeen,
jonka maku toimi tosi hyvin tällaisessa padassa)
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl rosmariinin
lehtiä
1 valkosipulin
kynsi hienonnettuna
Kuumenna uuni 160˚C:een. Laita nokare voita ja liraus
oliiviöljyä pienelle paistinpannulle ja kuumenna. Lisää sipuli ja timjami sekä
ripaus suolaa ja kuullota niitä 3 – 4 minuuttia. Siirrä sivuun odottelemaan.
Mausta vehnäjauhot suolalla ja pippurilla. Kuutioi liha n. 3 cm kuutioiksi.
Laita lihakuutiot muovipussiin ja lisää sinne maustetut jauhot. Ravista
sekaisin. Laita riittävän kokoiseen uuninkestävään kannelliseen pannuun tai
pataan loraus oliiviöljyä ja voinokare. Kuumenna ja lisää jauhotetut lihat
pannulle. Ruskista kevyesti joka puolelta, lisää tomaattipyree ja kuullotetut
sipulit ja sekoita. Lisää myös juurekset lukuun ottamatta perunaa ja puolta
porkkanoista. Laita pannulle myös olut ja lihaliemi ja sekoita keskenään.
Mausta vastajauhetulla pippurilla ja ehkä hitusella suolaa, riippuen
lihaliemesi suolaisuudesta ja suolan määrästä jauhotuksessa. Sitä voi aina
lisätä myöhemmin – poistaminen ei onnistu. Kuumenna kunnes kiehuu, laita kansi
päälle ja siirrä valmiiksi kuumennettuun uuniin.
Kypsennä, kunnes liha on mureaa. Tämä vie 3 – 4
tuntia, riippuen paistin laadusta. Käyttämäni sisäpaisti kypsyi kolmessa
tunnissa. Kahden tunnin kuluttua lisäsin perunat ja loput porkkanat. Pelkäsin,
että jos perunat lisätään heti ja ne kypsyvät kolmekin tuntia uunissa, niin
niistä tulee sosetta samoin kuin ehkä porkkanoistakin ja siksi päätin lisätä ne
myöhemmin pataan, jotta tekstuuri säilyisi.
Ainoa tapa testata lihan kypsyyttä on kokeilla miten
helposti lihapala murenee haarukalla. Jos se käy helposti, niin pata on valmis.
Tarvittaessa annetaan jatkoaikaa varttitunti kerrallaan.
Hienonna rosmariinin lehdet ja sekoita ne hienonnetun
tai raastetun valkosipulin kynnen ja raastetun sitruunan kuoren kanssa. Laita
ripaus sekoitusta lautaselle annostellun padan päälle. Antaa mahtavan tuoksun
ja maun, kuten Jamie alkuperäisreseptissään lupaakin.
2 kommenttia:
Mehän ollaan oltu samoilla ruokajalanjäljillä liikkeellä viime aikoina! Mä tosin tein hirven ja myskikurpitsan eri ruokiin. Herkkua varmasti tämäkin, pitää kokeilla ensi kerralla!
Sesongin tuoreet ruoka-aineet johtavat syksyllä metsään ja puutarhaan. Yhdistelmä toimi ja pata oli oikeasti hyvää.
Lähetä kommentti