Vasikanpyyt
on vanha resepti, johon ensimmäisen kerran törmäsin nuorena miehenä Porissa työpaikan lounasruokapaikassamme 70-luvun lopulla. Työkaverini tuli jo lounaalta ja kertoi, että tänään
oli tarjolla pyitä. Minä ihmettelin, että mitä ihmeen pyitä, jolloin kuulin
että ”No vasikanpyitä”. Vasikka? Pyy? Pyy on lintu... Asia ei auennut minulle
ennen kuin oli oma vuoroni käydä katsomassa päivän herkkua. Kyseessä oli
jauhelihasta tehty puikulamainen ”pyörykkä” kermaisessa kastikkeessa.
Vasikanpyyt muotoillaan pyyn rinnan muotoisiksi ja kokoisiksi. Ne tunnetaan
myös ruotsalaisessa keittiössä nimellä kalvjärpar.
Ostosreissullani
Turun Kauppahalliin huomasin lihaliike Jokisen tiskillä hirven jauhelihaa.
Sanonta ”pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä” kääntyikin siihen, että lihaisan lokakuun lopuksi päätin
tehdä riistapyyt hirven jauhelihasta.
Pyyt
hirven jauhelihasta
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria
myllystä
1 dl hienonnettua
lehtipersiljaa
1 rkl raastettua
kuivaa leipää
0,5 dl kermaa
1 hienonnettu
sipuli
1 hienonnettu
valkosipulin kynsi
1 tl kuivattua
timjamia
hyppysellinen suolaa
1 kananmuna
150 g lämminsavustettua
pekonia
50 g sinihomejuustoa
1,5 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl riista-
tai lihalientä
2 rkl Jaloviinaa
1,5 dl kermaa
2 tl soijakastiketta
voita
Kuullota sipulisilppu reilussa määrässä voita ja lisää
hienonnettu valkosipuli. Mausta timjamilla, parilla rouhauksella mustapippuria
ja hyppysellisellä suolaa. Sekoita yhteen kerma ja leipäraaste. Laita jauheliha
kulhoon, mausta suolalla, mustapippurilla, lehtipersiljasilpulla, jäähtyneellä sipulisekoituksella
sekä kermamössöllä. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita huolellisesti puhtain
käsin. Muotoile massasta soikion mallisia pihvin tapaisia.
Leikkaa lämminsavupekonista puikuloitasi hieman
lyhyempiä suikaleita. Laita kunkin pihvisoikion keskelle pekonia ja
sinihomejuustoa, käännä pitkän sivun reunat yhteen ja muotoile puikulan
malliseksi. Ruskista puikulat voissa pannulla kahdessa erässä ja
siirrä sivuun. Kun kaikki on ruskistettu, niin siivilöi rasva talteen ja pyyhi
pannu puhtaaksi. Kaada rasva takaisin pannulle, lisää hiukan voita sekä
vehnäjauhot ja kypsennä ne. Lisää kiehuva liemi. Sekoita hyvin, jotta jauhot
eivät kokkaroidu ja lisää Jaloviina, kerma sekä soija. Anna kiehua hiljaa
viitisen minuuttia. Lisää pyyt ja hauduta vielä hiljaa kannen alla kymmenisen
minuuttia.
Juuresmuhennoksessa on ”4 osaa” perunaa, ”1 osa”
palsternakkaa ja ”1 osa” maa-artisokkaa. Sillä ainessuhteella tulee tosi maukas
muusi riistalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti