TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

perjantai 9. lokakuuta 2015

Hirvi & kurpitsa & lokakuun lihapata



Internetin ihmeellisessä maailmassa törmäsin Jamie Oliverin vaimon Joolsin lempparilihapadan reseptiin. Koska nyt on hirvenlihaisa lokakuu ja hirvenlihaa siis liikkuu markkinoilla, päätin tehdä padasta hieman muunnellun version hirvenpaistilla. Annan Villilihasta Wanhasta Kauppahallista ostin noin 900 g painoisen hirven sisäpaistin palan. Kulmapaisti olisi (ehkä) ollut vielä parempi vaihtoehto, mutta sisäpaisti toimi erinomaisesti. Kypsennysajassa saattaa olla hieman eroa, joka tulee huomioida reseptiä käytettäessä.



Kurpitsainen hirvipata

900 g                                   hirven kulmapaistia (muukin paisti käy)
2 rkl                                    jauhoja
1,5 – 2 tl                             hienoa merisuolaa
n. 1 tl                                  mustapippuria myllystä
½ (550 g)                            myskikurpitsa kuorittuna, siemenet poistettuna ja
karkeasti kuutioituna (onnistuin löytämään sellaisen,
mutta muutkin talvikurpitsalajikkeet varmasti käyvät tähän)
1-2 (220 g)                          palsternakkaa kuorittuina ja lohkottuina
3 – 4 (260 g)                       porkkanaa kuorittuina ja pätkittyinä
250 g                                   maa-artisokkaa kuorittuina, halki ja poikki
500 g                                   pieniä kiinteitä perunoita (käytin siikliä) kokonaisina ja kuorittuina
1                                          sipuli silputtuna
pari nokaretta                     voita
pari lorausta                        oliiviöljyä
2 rkl                                    tuoretta timjamia hienonnettuna
2 rkl                                    tomaattipyreetä
3 dl                                     tummaa olutta
3 dl                                      tummaa lihalientä (itse tehtyä, jos on; käytin Knorr Rich Beef
                                            ammeen, jonka maku toimi tosi hyvin tällaisessa padassa)

1                                          sitruunan raastettu kuori
1 rkl                                    rosmariinin lehtiä
1                                          valkosipulin kynsi hienonnettuna

Kuumenna uuni 160˚C:een. Laita nokare voita ja liraus oliiviöljyä pienelle paistinpannulle ja kuumenna. Lisää sipuli ja timjami sekä ripaus suolaa ja kuullota niitä 3 – 4 minuuttia. Siirrä sivuun odottelemaan. Mausta vehnäjauhot suolalla ja pippurilla. Kuutioi liha n. 3 cm kuutioiksi. Laita lihakuutiot muovipussiin ja lisää sinne maustetut jauhot. Ravista sekaisin. Laita riittävän kokoiseen uuninkestävään kannelliseen pannuun tai pataan loraus oliiviöljyä ja voinokare. Kuumenna ja lisää jauhotetut lihat pannulle. Ruskista kevyesti joka puolelta, lisää tomaattipyree ja kuullotetut sipulit ja sekoita. Lisää myös juurekset lukuun ottamatta perunaa ja puolta porkkanoista. Laita pannulle myös olut ja lihaliemi ja sekoita keskenään. Mausta vastajauhetulla pippurilla ja ehkä hitusella suolaa, riippuen lihaliemesi suolaisuudesta ja suolan määrästä jauhotuksessa. Sitä voi aina lisätä myöhemmin – poistaminen ei onnistu. Kuumenna kunnes kiehuu, laita kansi päälle ja siirrä valmiiksi kuumennettuun uuniin.

Kypsennä, kunnes liha on mureaa. Tämä vie 3 – 4 tuntia, riippuen paistin laadusta. Käyttämäni sisäpaisti kypsyi kolmessa tunnissa. Kahden tunnin kuluttua lisäsin perunat ja loput porkkanat. Pelkäsin, että jos perunat lisätään heti ja ne kypsyvät kolmekin tuntia uunissa, niin niistä tulee sosetta samoin kuin ehkä porkkanoistakin ja siksi päätin lisätä ne myöhemmin pataan, jotta tekstuuri säilyisi.

Ainoa tapa testata lihan kypsyyttä on kokeilla miten helposti lihapala murenee haarukalla. Jos se käy helposti, niin pata on valmis. Tarvittaessa annetaan jatkoaikaa varttitunti kerrallaan. 

Hienonna rosmariinin lehdet ja sekoita ne hienonnetun tai raastetun valkosipulin kynnen ja raastetun sitruunan kuoren kanssa. Laita ripaus sekoitusta lautaselle annostellun padan päälle. Antaa mahtavan tuoksun ja maun, kuten Jamie alkuperäisreseptissään lupaakin.

2 kommenttia:

  1. Mehän ollaan oltu samoilla ruokajalanjäljillä liikkeellä viime aikoina! Mä tosin tein hirven ja myskikurpitsan eri ruokiin. Herkkua varmasti tämäkin, pitää kokeilla ensi kerralla!

    VastaaPoista
  2. Sesongin tuoreet ruoka-aineet johtavat syksyllä metsään ja puutarhaan. Yhdistelmä toimi ja pata oli oikeasti hyvää.

    VastaaPoista