Perunan lajikkeella ON väliä. Onneksi viimeistään juhannukseen mennessä kypsyvät ensimmäiset kotimaiset Siiklit. Tähän asti vuosikausien ajan kauppojen varhaisperunat ovat olleet lähinnä Timoa, joka suurimmaksi osaksi on ihan kelvollista, mutta silti siitä ja Siiklistä ei voi puhua samalla viikollakaan. Niin suuri makuero niillä on Siiklin hyväksi. Uusimpia tulokkaita varhaisperunoiden joukossa on erittäin maukas Annabelle, joka kamppailee tasaväkisesti Siiklin kanssa parhaan varhaisperunan tittelistä.
Oma lukunsa on ollut ”nimetön” ruotsalainen varhaisperuna, joka ei maistu muulta kuin vetiseltä. Keväiset marokkolaiset ja espanjalaiset varhaisperunatkin ovat olleet laadukkaampia kuin tuo ruotsalaisperuna, joka, anteeksi vain, soveltuisi paremmin rehuperunaksi kuin ihmisravinnoksi. Mutta nyt kattilassa kiehui kotimaista Siikliä. Se on hyvä juhannusruoka sillin ja muiden kalojen kanssa, vaikka ulkona sataisi kaatamalla.
Varhaisperunat pitäisi syödä mahdollisimman nopeasti maasta nostamisen
jälkeen, sillä varhaisperuna on todellinen tuoretuote, jonka säilyvyys ja maku
kärsivät siitä mitä enemmän perunaa käsitellään ja pakataan. Koskaan ei varsinkaan pitäisi
ostaa valmiiksi pestyä varhaisperunaa.
Uusien perunoiden keittäminen
varhaisperunoita / "neitsytperunoita" / uusia perunoita
vettä
karkeaa merisuolaa noin 2-3 tl jokaista
vesilitraa kohden
runsaasti tuoretta tilliä varsineen
talouspaperia
voita
Pese perunoista mullat pois. Jotkut
raaputtavat niistä kuorenkin pois, mutta tuoreissa varhaisperunoissa on niin
ohut kuori, että sen voi oikein hyvin syödä.
Kaada kattilaan sen verran vettä että se arviolta
suunnilleen peittää perunat. Lisää suolaa 2-3 tl vesilitraa kohden. Kuumenna suolattu
vesi kiehuvaksi, lisää pestyt perunat ja kiepauta tillistä kansi perunoiden päälle.
Keitä perunat kypsiksi kevyesti poreilevassa vedessä. Vesi ei saa kiehua liian
kovaa, etteivät perunat hajoa. Tarkkaa keittoaikaa on vaikea määritellä, sillä
se riippuu perunoiden koosta ja lajikkeesta. Kokeile kypsyyttä terävällä
haarukalla tai veitsenkärjellä. Kun perunat ovat melkein kypsiä, poista tillit
ja kaada vesi pois.
Jätä perunat kattilaan, laita niiden päälle uudet tillit ja peitä parilla arkilla talouspaperia. Talouspaperi kerää höyryn, pitää lämmön kattilassa, perunoiden pinta kuivuu ja perunat kypsyvät tällaisen huokoisen kannen alla täydellisen kypsiksi.
Jätä perunat kattilaan, laita niiden päälle uudet tillit ja peitä parilla arkilla talouspaperia. Talouspaperi kerää höyryn, pitää lämmön kattilassa, perunoiden pinta kuivuu ja perunat kypsyvät tällaisen huokoisen kannen alla täydellisen kypsiksi.
Tarjoile uudet perunat voin ja kalojen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti