Satoi tai paistoi, grillin ääreen on päästävä kesällä, varsinkin
juhannuksena. Pähkäillessämme grilliin laitettavan proteiinin laatua muistin
yhtäkkiä, että meillä on pakasteessa hevosenfileetä; pari heppapihviä ja saman fileen kapeampaa päätä vähän pienempinä paloina. Niistä tulee hyvät vartaat. Salaatin ja muun
grillattavan sekä jälkiruoan osuuden poimin Hakaniemen hallista Merja Valon vihannesmyymälästä. Vaikka sade lopulta kaikista ennusteista huolimatta jäi
juhannusaattona täällä kokonaan tulematta, ilma oli sen verran viileä että varmuuden
vuoksi ruoat kuitenkin kannettiin ulkogrilliltä sisätiloissa nautittaviksi.
Stadin ahneille ja nopeille lokeillekaan ei näin tullut kiusausta lennähtää räystäälle norkoilemaan makupaloja. Näin jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä
sittenkin tarjennut syödä ulkona, mutta onhan tässä vielä kesää jäljellä.
Kaikki grillattava valmistettiin mahdollisimman yksinkertaisesti ilman mitään marinadeja tai monimutkaisia maustesekoituksia, jotta ainesten oma maku korostuisi. Mauste"kastikkeena" käytimme karhunlaukkavoita, jonka vieno valkosipulisuus toimikin todella hyvin kaikkien grillikasvisten ja hevosenlihan kanssa. Suurimmat ennakkoluulot kohdistuivat litteisiin persikoihin, jotka tuoreina tuoksahtivat voimakkaan parfyymisilta. Grillauksen jälkeen ne kuitenkin olivat juuri se juttu, joka teki annoksesta täydellisen (kukas sen kissan hännän nostaisi...). Ruokajuomana oli punaviini, kalifornialainen Gnarly Head.
'
Helppoa ja herkullista grillattavaa, fileetä rosmariinivartaassa
puuvartisia rosmariininoksia (5 kpl)
(750 g) noin 150 g hevosenfileetä ruokailijaa kohden pingispallon kokoisina (tai sinne päin) paloina
suolaa
valkopippuria
Nypi rosmariininoksista alemmat lehdet ja
jätä vain töyhtö varren päähän. (Säästä irrotetut lehdet muuhun maustamiseen.) Leikkaa
kannat teräviksi ja pujottele jokaiseen oksaan muutama lihanpala. Mausta
suolalla ja valkopippurilla ja grillaa vartaat sopivan kypsäksi ruokailijoiden
oman maun mukaan. Rosmariini on paitsi kauniin näköinen, se myös antaa lihalle juuri sopivasti makua.
8 – 10 herkkusientä
4 – 5 viipaletta pekonia
sinihomejuustoa
Irrota herkkusienten jalat ja täytä kolot
sinihomejuustolla. Leikkaa pitkät pekoniviipaleet kahtia ja kierrä
herkkusienten ympärille siten, että pekoni peittää homejuuston. Kiinnitä
pekoniviipaleet sienen läpi työnnetyllä cocktailtikulla. Grillaa sieniä kunnes
pekoni on sopivasti kypsynyt. Vahdi ettei juusto pääse valumaan ulos.
1 isohko munakoiso
suolaa
Leikkaa munakoiso noin sentin paksuisiksi
viipaleiksi ja levitä ne voipaperille vierekkäin. Ripottele viipaleille hiukan
suolaa ja odota puolisen tuntia kunnes viipaleiden pinnalle on muodostunut
pisaroita. Pyyhi kosteus talouspaperilla ja grillaa viipaleet. Mausta
lautasella karhunlaukkavoilla.
1 iso kukkakaali
Leikkaa kukkakaalista noin sentin
paksuisia viipaleita sen verran kuin siitä voi niin että kukinnot ovat kannassa kiinni. Leikkaa isot viipaleet vielä
keskeltä kahtia. Grillaa kukkakaali ruskeaksi molemmin puolin. Mausta
lautasella karhunlaukkavoilla.
5 – 6 litteää persikkaa
Halkaise persikat ja poista kivi. Grillaa
persikanpuolikkaat pehmeiksi.
Karhunlaukkavoi
150 g voita
suolaa maun mukaan
2 rkl hienonnettua karhunlaukkaa
Pehmitä voi ja sekoita joukkoon
hienonnettu karhunlaukka sekä suola. Muotoile voista pötkö ja kierrä se
tiukasti muovikelmun sisään. Laita maustevoipötkö jääkaappiin pariksi tunniksi
jähmettymään. Leikkaa pötköstä karhunlaukkavoinappeja lautaselle grilliruoan päälle
sulamaan.
Juhannussalaatti
1 ruukku friseesalaattia
50 g babypinaattia
pieni rasia erilaisia pieniä
salaatinversoja
yksi nyrkin kokoinen kukkakaali
yksi avomaankurkku
20 miniluumutomaattia
yksi uusi sipuli varsineen viipaleina
yksi uusi sipuli varsineen viipaleina
puolikkaan granaattiomenan siemenet
kourallinen villiparsan kukintoja
kourallinen murskattuja saksanpähkinöitä
kourallinen pinjansiemeniä
syötäviä kukkia (orvokkeja, samettikukkia tms)
salaatinkastike
puolikkaan sitruunan mehu
1-2 tl valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
valkopippuria myllystä
0,5 tl valkosipulijauhetta
1 linnunsilmächili murskattuna
Juhannuksen kukkakimppu |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti