Pekingin
ankka tehdään aina kokonaisesta ankasta. Se on iso haaste kahden hengen
taloudelle. Tämän kokeilun tarkoitus oli testata, josko Pekingin ankan
tyylinen ruoka syntyisi pelkistä ankan rinnoista. Netistä tähän ei löytynyt
apua millään tuntemallamme kielellä. Mietin, että koipireidet voisi ensin
konfitoida ja sitten rapeuttaa nahan uunissa ja näin syntyisi tähän ruokaan
herkullinen ankka. Mutta koipia ei ole, sen sijaan olisi rinnat. Siispä kokeilemaan ilman
konfitointia ja ankanrinnat suoraan uuniin. Jos ei onnistu, niin aina voi tehdä
pizzan...
Ylikypsät ja rapeanahkaiset ankanrinnat
3 ankanrintaa
1
tl kiinalaista
viismaustetta
3
tl suolaa
Taputtele
ankanrinnat kuiviksi. Leikkaa nahka ruudukoksi. Älä tee viiltoja lihaan asti.
Sekoita viismauste ja suola ja hiero sekoitus ankanrintoihin ja anna niiden
maustua vähintään parin tunnin ajan, pidempäänkin. Viismausteesta on ansiokas bloggaus Ankerias Vipusella. Itse käytin kuitenkin tällä kertaa valmista
sekoitusta suoraan itämaisesta purkista. Anteeksi, mutta hyvää silläkin sai
aikaiseksi.
Kuumenna
uuni 160 asteeseen. Ota maustetut ankanrinnat huoneenlämpöön ajoissa. Laita
ankanrinnat uunipannulle nahkapuoli ylöspäin ja kypsennä liha läpikypsäksi.
Paistettaessa ankanrinnoista valuu rasvaa ja kaadoin 45 minuutin kohdalla
pannulle sulaneen rasvan talteen. Paistoaika oli kaikkiaan 1 tunti ja 20 minuuttia.
Ota pannu uunista, kaada loputkin rasvasta talteen, nosta lämpö 200 asteeseen
ja kypsennä vielä kunnes nahka on rapea ja kauniin värinen. Tähän menee 10-20
minuuttia. Ota pannu uunista ja anna rintojen vetäytyä peittämättöminä 20
minuutin ajan.
Kun
ankanrinnat ovat jäähtyneet niin, että niitä voi käsitellä, revi liha ja nahka
suikaleiksi. Yritin toimia kahdella haarukalla kuten nyhtöpossunkin kanssa,
vaikka olikin vähän tiukempaa tavaraa... Lopulta ”revin” (lue: leikkasin) ne kappaleiksi veitsen
ja haarukan avulla.
Liha
oli hiukan kuivahkoa, mutta muuten erittäin maukasta ja nahka oli ihanan rapeaa.
Lihan kuivakkuus ei myöskään haitannut sen ollessa käärittynä kiinalaisen
pannukakun sisään kastikkeen ja mausteiden kanssa.
Luumukastike
500
g tuoreita luumuja
170
g sokeria
3
dl vettä
1
tl viismaustetta
2 tähtianista
1 kanelitanko
2
tl raastettua inkivääriä
2
rkl soijakastiketta
1 limetin mehu
1 limetin mehu
Halkaise
luumut ja poista kivet. Pilko puolikkaat vielä kolmeen lohkoon. Laita pannulle
sokeri ja vesi. Sekoita ne keskenään, lisää tähtianikset, viismauste,
kanelitanko, inkivääri ja soijakastike. Kuumenna kiehuvaksi keskilämmöllä ja
sekoita, jotta sokeri sulaa. Anna kiehua 20 - 25 minuuttia kunnes luumut
alkavat hajota. Painele lastalla luumuja kypsymisen loppuvaiheessa. Ota pois
levyltä ja anna jäähtyä kokonaan. Sekoita limetin mehu joukkoon ja mausta
suolalla. Voit paseerata kastikkeen ennen limen lisäystä, jolloin luumun kuoret
jäävät siivilään. Koska kastiketta laitetaan lusikalla pannukakuille, en
katsonut tarpeelliseksi tehdä muuta kuin painella luumuista kaikki pehmennyt
luumuliha irti. Jos teet kastiketta jonkin muun ankkaherkun lisukkeeksi ja
erikseen tarjottavaksi, niin silloin voisi ehkä miettiä kastikkeen
paseeraamista.
Kiinalaiset pannukakut
300
g vehnäjauhoja
2
dl kiehuvaa vettä
½
- 1 tl rypsiöljyä
seesamiöljyä
voiteluun
Sekoita
kiehuva vesi jauhoihin, lisää rypsiöljy ja vaivaa niistä tiukka taikina. Peitä
talouskelmulla ja siirrä sivuun 30 minuutiksi. Vaivaa viisi minuuttia, kunnes
taikina on pehmeää.
Jaa
taikina kahteen pötköön ja leikkaa pötköt 10 osaan. Pyörittele niistä palloja
ja litistä ne kämmenellä litteiksi.
Levitä
pullasudilla seesamiöljyä yhdelle kiekolle ja aseta toinen kiekko sen päälle.
Kauli jokainen pari pannukakuksi, jonka halkaisija on noin 15 cm. Kuumenna
paistinpannu ilman rasvaa kuumaksi, pienennä lämpöä ja laita pannukakkuparit
yksi kerrallaan pannulle. Kun alapinnalle alkaa muodostua ruskeita läikkiä, on
aika kääntää pannukakut. Kun toinenkin puoli on paistettu, ota pannukakut pois
paistinpannulta ja irrota ne varovasti toisistaan. Käännä pannukakut pareittain
paistopuolet vastakkain ja peitä hiukan kostealla liinalla jotta ne eivät
kuivuisi.
(neljälle)
1 appelsiinin kuori ohuina
viipaleina (ei valkoista osaa)
1 kurkku tikuiksi leikattuna
4 kevätsipulia suikaloituna
20 kpl kiinalaisia pannukakkuja
3 revittyä ankanrintaa nahkoineen
1 annos luumukastiketta
Pese
appelsiinit huolellisesti ja ota talteen kuori ohuina viipaleina. Halkaise
kurkku, poista siemenet ja leikkaa kymmensenttisiksi pötköiksi. Suikaloi
kevätsipuli samanmittaisiksi suikaleiksi. (Kuvassa on vähän turhan lyhyitä
suikaleita, olisi saanut olla pidempiä.)
Laita
pannukakkujen paistetulle puolelle ankkaa, appelsiininkuorilastuja, kurkkutikkuja ja kevätsipulia.
Lisää luumukastike, kääri (vaalea puoli ulospäin) ja syö.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti