Kun
yhdistetään valtakunnan syödyin riistaeläin eli hirvi ja ranskalainen
burgundinpata, tuloksena on oiva syksyinen herkkuruoka ja se on ihan hirveen hyvää.
Hirvenmetsästysaika alkoi syyskuun loppupuolella ja sitä kestää joulukuun viimeiseen päivään. Tällaiseen pataruokaan hirven lapapaisti on hyvä valinta.
Hirvenmetsästysaika alkoi syyskuun loppupuolella ja sitä kestää joulukuun viimeiseen päivään. Tällaiseen pataruokaan hirven lapapaisti on hyvä valinta.
Hirven lapapaistia (vähän burgundin
tapaan?)
1,5
kg hirven lapaa
1
pkt pekonia
rypsiöljyä
200
g porkkanaa pätkittyinä
200
g lanttua kuutioina
200g palsternakkaa kuutioina
200
g juuriselleriä kuutioina
1 sipuli lohkottuna
2
rkl vehnäjauhoja
1-2
rkl tomaattipyreetä
muutama tuore timjaminoksa (tai kuivattua
timjamia)
1-2 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
½ purjo reiluina viipaleina
n.5
dl punaviiniä
n.5
dl lihalientä
2 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria myllystä
Ota
liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Poista sitkeä reunakalvo ja kuutioi liha
noin kuutiotuuman kokoisiksi paloiksi (1 tuuma on n. 2,5 cm). Pilko pekoni
samoin tuuman viipaleiksi. Laita pekoni kylmälle pannulle ja ruskista se. Näin
siitä irtoaa hyvin rasvaa. Kaada pekonit ja niistä sulanut rasva kulhon päällä
olevaan siivilään ja ota rasva talteen. Älä huuhtele pannua vaan kuumenna pannu
uudelleen ja ruskista hirvikuutiot pienissä erissä. Niiden tulee ruskistua eikä
kypsyä keittämällä.
Siirrä
ensimmäisen erän ruskistetut palat pataan pekonin seuraksi. Lorauta hieman
punaviiniä pannulle ja ota talteen Jamie Oliverin sanoin ”all the good stuff”
pannulta lihojen joukkoon. Laita pannulle vähäsen talteen ottamaasi pekonin
rasvaa ja toista prosessi, kunnes kaikki liha on ruskistettu.
Jos
pekonirasvaa on vielä jäljellä, niin lisää loput pannulle. Ruskista siinä
sipuli, porkkanat, lanttu, palsternakka ja selleri. Älä tee liian pieniä
kuutioita tai viipaleita, etteivät juurekset mene mössöksi padassa. Jos
pekonirasva loppui, ehkä jopa jo aiemmin, niin korvaa se rypsiöljyllä. Minulla
rasva riitti koko satsiin. Laita kaikki ruskistetut ainekset pataan ja pata
kuumenemaan liedelle, mausta suolalla ja pippurilla ja ripottele lihoille
vehnäjauhot. Lisää valkosipuli ja tomaattipyree ja sekoita. Lisää lopuksi
purjo, laakerinlehdet ja timjaminoksat, loput punaviinistä ja lihalientä niin,
että lihat lähes peittyvät. Itselläni ei ollut tuoretta timjamia, mutta laitoin
itse kuivattua, joka myös toimii erinomaisesti.
Lihaliemen
tein Knorrin tummia Rich Beef –fondiammeita käyttäen ja se sopi tähän hyvin.
Kuumenna neste padassa kiehuvaksi, laita pataan kansi päälle ja siirrä se
175-asteiseen uuniin, jossa se saa kypsyä noin kolme tuntia. Tarkista välillä
liemen määrä ja lisää sitä tarvittaessa. Kypsymisaika riippuu vähän hirven
iästä. Kahden tunnin jälkeen voit halutessasi kokeilla kypsyyttä vaikkapa
puolen tunnin välein, ja kun liha tuntuu sopivan kypsältä, on pata valmis.
Tarkista samalla nestemäärä ja lisää tarvittaessa.
Kaveriksi
perunaa, uunissa puolikuivattuja tomaatteja ja maustekurkkua ja lasiin samaa
viiniä, jota käytit padassa.
4 kommenttia:
Kyllä se näyttää ihan hirveeltä, ja maistuu takuulla taivaalliselta!
Näyttää ihan hirveen syötävältä! Hirvi on kyllä ihanaa herkkua!
Todellakin herkkuruokaa parhaimmillaan! :)
@ Rokkipöllö @ Merja @ Annaleena
Kausiruokaa parhaimmillaan :) Kaupasta saa vaan valitettavan harvoin jotain muuta kuin paistia tai jauhelihaa. Lapapaisti oli todellinen löytö. Kannattaa kysyä kauppahallin lihakauppiailta.
Lähetä kommentti