Indonesialaisperäinen
ruokalaji Nasi Goreng on suomeksi
käännettynä ”paistettu riisi”. Tämä lienee indonesialaisten pyttipannu, sillä
riisin tulee olla edellispäiväistä. Yli yön säilytetty riisi, johon lisätään
paikallisten mausteiden ja maustekasvien lisäksi joko kanaa, possua tai
katkarapuja, selvästikin antaa pyttipannumaisen vaikutelman. Tätä syödään
paikallisesti aamiaiseksi, joka ehkä puutteellisten kylmätilojen vuoksi on
ollut pakollista, jotta eilinen ruoka ei pilaantuisi. No, olkoon historia mikä
tahansa, Nasi Goreng on yksi maailman suosituimmista ruoista. Itse tutustuin
tähän ensimmäisen kerran työskennellessäni Porissa joskus -79.
Ravintolassa, jossa työpaikkaruokailimme, oli tätä aika ajoin tarjolla
lounaalla. Toimiston naisväki ihasteli, että ”ihanaa, siellä on tänään Nasia”,
ja minä ihmettelin, mitä se semmoinen on. Ruokatunnillahan se sitten selvisi.
Nasi Goreng
2
dl pitkäjyväistä riisiä
(basmatiriisiä)
4
dl kanalientä
Keitin
riisin kanaliemessä hitaasti kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kaikki neste
oli imeytynyt riiseihin. Levitin riisit pöydälle leivinpaperin päälle
jäähtymään ja laitoin ne avoimessa kulhossa jääkaappiin odottamaan seuraavaa
päivää. Riisin tulee olla kuivaa, jotta siitä tulee irtonaista paistettaessa.
1,5 sipulia silputtuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
250
g porsaan sisäfileetä
suikaleina
200
g pakastekatkarapuja
sulatettuna ja vesi pois puristeltuna
1
(-2) chilipalkoa viipaloituna
½
tl korianterinsiemeniä
rouhittuna
suolaa
mustapippuria myllystä
2
– 3 rkl Ketjap Manista (makea soijakastike)
1
rkl thai kalakastiketta
3 kevätsipulia viipaloituna
1
kpl kananmuna / annos
paistettuna ”sunny side up”
korianteria ja/ tai
lehtipersiljaa
öljyä paistamiseen
Laitoin
ensiksi pannulle possunlihasuikaleet, ruskistin ne öljyssä, maustoin suolalla
ja mustapippurilla ja siirsin sivuun odottelemaan. Pannun pyyhintä, uutta öljyä
pannulle ja sipulit paistumaan pariksi minuutiksi. Sitten joukkoon valkosipuli
ja vielä minuutti pari paistoa. Sen jälkeen lisäsin possusuikaleet,
korianterin, katkaravut ja chilin joukkoon. Tässä vaiheessa tarkistin suolan.
Katkarapuja ei saa paistaa liian kauaa, etteivät ne sitkisty. Olin irrotellut
sormin kylmästä riisistä mahdolliset paakut rikki ja lisäsin riisin pannulle. Sekoitin joukkoon Ketjap Maniksen ja
kalakastikkeen ja kuumensin riisin. Lopuksi lisäsin kevätsipuliviipaleet. Jos
seos on liian paksua, voi lisätä joukkoon vähäsen kanalientä.
Paistoin
kananmunat toisella pannulla yhdeltä puolelta niin, että keltuainen säilyi
juoksevana ja nostin munan annoksen päälle lautaselle. Koristeeksi lisäsin
vielä silputtua lehtipersiljaa (ja/tai korianteria).
Wasabikurkut
½
kurkkua mahdollisimman ohuina
viipaleina
1
rkl sokeria
1
rkl riisiviinietikkaa
(käytin tavallista Rajamäen etikkaa hienomman puuttuessa, hyvin toimi)
¼
tl suolaa
1
rkl wasabitahnaa
Sekoita
marinadin aineet keskenään. Laita kurkkuviipaleet kannelliseen astiaan, lisää
marinadi ja sulje kansi.
Ravista
kuten mummon- eli hölskykurkut ja laita jääkaappiin. Parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti