Pakkohan
sitä kai on joskus laittaa. Kaikki ovat jo laittaneet, joten eihän se ole
enää trendikästä? Hyvää kuitenkin, sen
todisti taas Taste of Helsingissä Farangin kookoksella maustettu versio
karkkipossusta. Niinpä siis toimeen ja possu pataan ja sieltä pannulle.
Karkkipossu Farangin tapaan (hieman
mukailtuna)
750
g luutonta possun kylkeä
kamara poistettuna
suolaa
4
dl vettä
2
dl soijakastiketta
1
dl valkoviiniä
1/2
dl ruokokidesokeria
1/2
dl osterikastiketta
2 valkosipulin kynttä
viipaleina
5
cm pätkä tuoretta inkivääriä
½
rkl korianterin siemeniä
1
kanelitanko
2 tähtianista
4 valkopippuria
Ota
possu huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen toimenpiteitä. Hiero pintaan suolaa
ja tee haudutusliemi. Kuori ja viipaloi inkivääri ja valkosipulin kynnet ja
laita ne pataan. Lisää muut aineet joukkoon ja kiehauta liemi. Laita possupala
pataan ja pata uuniin 160 asteeseen n. 3 tunnin ajaksi. Nosta possu liemestä ja
aseta se lautaselle. Laita päälle paino ja laita yöksi jääkaappiin. Siivilöi haudutusliemi ja laita myös se
kulhossa yöksi jääkaappiin.
Karamellikastike
2
dl haudutuslientä
½
dl vettä
2
dl demerarasokeria
(1 tähtianis)
(1 kanelitanko)
Pinnalle
paahdettuja
seesaminsiemeniä
tuoretta chiliä viipaleina
silputtua tuoretta
korianteria tai lehtipersiljaa
Kuori
jäähtyneen haudutusliemen päältä pois rasva. Lisää halutessasi joukkoon
tähtianis ja kanelitanko. Minusta makua oli jo niin runsaasti, että skippasin
tämän ja kuumensin haudutusliemen ilman lisämausteita. Laita toiseen kasariin ½
dl vettä ja ruokosokeri ja kuumenna kunnes sokeri sulaa. Heiluttele kasaria
jotta sokeri sulaa, älä sekoita. Kaada haudutusliemi joukkoon ja keitä, kunnes
liemi karamellisoituu. Älä keitä liikaa, jotta siitä ei tule paksua siirappia
tai toffeeta. Keittäessä sokerikastike kuohuu voimakkaasti, joten ole valmis ottamaan
hetkeksi pois liedeltä, kun vaahto alkaa nousta. Tahmainen kastike ei ole
kiitollisinta siivottavaa hellalle palaneena.
(Farangin resepti käskee friteerata possukuutiot, mutta minä paistoin ne pannulla rapeiksi.)
Paista possukuutiot rapeiksi öljyssä tai ihan vain paistinpannulla. Pyöritä
possukuutioita kastikkeessa, ripottele päälle paahdettuja seesaminsiemeniä ja
ohuita chiliviipaleita ja tarjoile basmatiriisin tai vaikkapa pieneksi kuutioidun ja paistetun
polentan kanssa, kuten tässä (polentareseptimme löytyy täältä Venetsian karnevaalien kohdalta).
2 kommenttia:
Ihanat kuvat! Ja kyllä se vaan niin hyvää on.
Harmittavaa että itsellä jäi tuo Taste of Helsinki väliin...
Hyvää on, mutta niin makeaa ettei kovin usein tai kovin paljoa pysty syömään :)
Toivottavasti ensi vuonna vietetään taas uutta taste of Helsinkiä.
Lähetä kommentti