Taste
of Helsingissä maistamastamme Demon hummerimakkarasta jäi niin hyvä maku, että saimme
ajatuksen kokeilla jotain samantapaista. Pääsiäisen rapukohokkaiden
valmistuksesta pakastimeen oli jäänyt yhden taskuravun peratut lihat. Lisäksi
tarvitsimme jauhettua haukea sekä hiukkasen muita sopivia kalamakkaramassaan
soveltuvia aineksia. Perustimme ”makkaratehtaan” niin ex-tempore, että emme
ymmärtäneet hakea lihakauppiaalta lampaansuolta, vaan käytimme samaa
tuorekelmumenetelmää, jolla viime tammikuussa valmistimme broilerista boudin blanc –makkaroita. Jälkiviisaana voi sanoa, että makkaran rakenteen kannalta tämä
nimenomainen makkaramassa olisi ollut parempi pursottaa suoleen, mutta näin nyt
tällä kertaa. Makujen balanssi oli kuitenkin hyvä. Rapu-haukimassaa tuli sen
verran paljon, että vähän yli puolet päätyi makkaroiksi mallia ”kuoreton rapunakki”
ja lopusta tehtiin uunissa vesihauteessa kalaterriiniä pieniin annosvuokiin.
Massa olisi toiminut oikein hyvin myös perinteisinä leivitettyinä ja
friteerattuina rapukakkuina.
Pienet raputerriinit kypsennettyinä vesihauteessa, uuni 175 astetta, paistoaika 30 minuuttia. |
Rapumakkaroiden
kanssa valmistimme kevätsipulirisottoa. Ja kun kaikkia makkaroita ei jaksettu
syödä kerralla, seuraavan päivän lounaalla rapumakkarat saivat seurakseen
kevätsipulimunakkaan.
Rapumakkarat
(noin 25-30 nakkia)
400
g haukifileetä jauhettuna
200
g taskuravunlihaa (kypsää, perattuna)
100
g pehmeää voita
2
munaa
2,5
dl kermaa
1
rkl vehnäjauhoja
1,5
tl suolaa
<
1/8 tl cayennepippuria
<
1/4 tl valkopippuria myllystä
0,5
dl hienoksi leikattua tuoretta tilliä
Laita
jauhettu hauki sekä taskuravunliha yleiskoneen kulhoon ja surauta ne tasaiseksi
massaksi. Lisää massan joukkoon pehmeä voi vähän kerrallaan koneen koko ajan
käydessä. Riko kananmunat isoon kulhoon ja vatkaa niitä kevyesti. Lisää kerma,
jauhot sekä mausteet ja vatkaa kaikki hyvin sekaisin. Kaavi rapu-kalamassa
yleiskoneen kulhosta ja lisää se muna-kermaseokseen. Sekoita hyvin niin että
massa on varmasti tasalaatuista ja laita kulho jääkaappiin jäähtymään noin
tunniksi ennen makkaroiden valmistusta.
(Pursota
massa lampaansuoliin ja sido makkarat.) Jos käytettävissä ei ole lampaansuolta,
levitä työtasolle noin metrin verran tuorekelmua kaksinkerroin. Pursota
massasta tukevan sormenpaksuinen pötkö noin viiden sentin päähän kelmun
reunasta. Taita kelmun reuna makkaramassapötkön päälle ja rullaa pötkö yhdeksi
piiiiitkäksi nakiksi. Sido pötkö narunpätkillä päistä ja keskeltä sopivan mittaisiksi
makkaroiksi. Yhdistä päiden narut solmimalla ne yhteen niin että makkaroista
tulee rengas.
Kuumenna
laakeassa kattilassa vettä ja kypsennä makkarapötköjä 80-90 –asteisessa vedessä
8-10 minuuttia. Jäähdytä makkarat jäävedessä, leikkaa ne ulos kelmustaan ja
laita jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi jotta makkaran rakenne saa
rauhassa kiinteytyä.
Ruskista
nakit paistinpannulla ennen tarjoilua.
Kevätsipulirisotto
1,5
dl risottoriisiä
7dl
– 1 l kanalientä
1-2 kevätsipulia
kourallinen
parmesaaniraastetta
mustapippuria myllystä
öljyä
Laitoin
kasarin pohjalle rypsi- ja oliiviöljyn sekoitusta (80/20), kuumensin sen ja
kuullotin siinä riisin läpikuultavaksi. Toisessa kasarissa tein kanaliemen.
Kaadoin aluksi 3-4 dl kanalientä riiseille ja annoin kiehua. Kun liemi imeytyy,
kaadoin lisää lientä vähän kerrallaan kunnes riisi alkoi olla lähes kypsä ja
seos sopivan pehmeää. Lisäsin joukkoon kevätsipulin ja maustoin
mustapippurilla. Kun riisi oli sopivan kypsää, ei siis liian pehmeää, sekoitin parmesaaniraasteen
joukkoon ja tarjoilin välittömästi. Ruokailijat odottavat risottoa, risotto ei
odota ruokailijoita!
4 kommenttia:
Mehevän kuuloinen makkarataikina! Me teimme kerran juhliin hauki-rapu -makkaroita, mutta oikaisimme väkimäärän vuoksi paistamalla niistä kvenellejä. Onneksi oli rapujen kuorijoita linjastolla, kun vieraat laitettiin hommiin ;)
Rapujen kuoriminen onkin melkoista askartelua :)
Voi hitsi, rapumakkaraa on pakko kokeilla. Itse olen tehnyt vain "normimakkaroita".
Kannattaa kokeilla. Ja jos ei jaksa väkertää makkaroita, massasta voi aina paistaa pihvejä :)
Lähetä kommentti