Kasvis”cappuccino”
on käyttökelpoinen alkuruoka tai vaikka näyttävä amunen. Endiivistä
valmistettuna sen kanssa voi tarjoilla endiivinlehtiä, jotka on täytetty
jollain sopivalla salaatintapaisella. Sopivasti maustettu hanhenmaksa toimii maultaan tosi hyvin
endiivin kanssa kimpassa.
Viikon kasvis 16/52 endiivi / salaattisikuri
Sukkulamaisen,
hiukan kitkerän kasviksen virallinen nimi taitaa olla salaattisikuri. Erilaiset
oikeat endiivit ovat enemmänkin ihan tavallisen salaattipuskan näköisiä
vihreitä, mutta kun nimi endiivi (erään väittämän mukaan käännösvirheen tai muuten
markkinahenkisen luovuuden seurauksena) nyt näyttää vakiintuneen tälle kasvikselle
suomalaisessa keittiösanastossa, niin käytetään sitä sitten täälläkin.
Ohjeesta riittää alkuruoaksi 4-6 ruokailijalle ja pieneksi amuse boucheksi 12 hengelle. Tällä tavalla täytetyt endiivinlehdet sopivat vaikka vappubrunssin herkkupaloiksi.
Ohjeesta riittää alkuruoaksi 4-6 ruokailijalle ja pieneksi amuse boucheksi 12 hengelle. Tällä tavalla täytetyt endiivinlehdet sopivat vaikka vappubrunssin herkkupaloiksi.
Hanhenmaksa-omenapaistoksella täytetyt endiivinlehdet, sormisyötävää
2 kirpeää omenaa (Granny Smith)
2 rkl voita
pieni tupsaus kanelia
2 rkl kidesokeria
hiukan suolaa
mustapippuria myllystä
noin 200 g tölkki Rougie hanhenmaksaa
12 endiivinlehteä
1 piparkakku tai LU Bastogne keksi pieninä
muruina
hienonnettua lehtipersiljaa
Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa omenat
ihan pieniksi paloiksi. Kuumenna paistinpannulla voi, lisää omenanpalat ja
sekoittele miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia kunnes omenat alkavat pehmitä.
Lisää kaneli sekä sokeri ja karamellisoi seosta vielä parin minuutin ajan koko
ajan sekoitellen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Avaa hanhenmaksatölkki ja pilko hanhenmaksa
pieniksi paloiksi. Sekoita hyvin keskenään karamellisoidut omenat sekä
hanhenmaksa.
Huuhtele endiivinlehdet ja anna niiden kuivahtaa.
Nosta lusikalla jokaisen lehden keskelle nokare omena-hanhenmaksaseosta,
ripottele pinnalle hiukan keksimuruja ja viimeistele lehtipersiljasilpulla.
Endiivicappuccino
1 iso salottisipuli
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
2 isoa endiiviä
5 dl kanalientä
suolaa
mustapippuria myllystä
0,5 dl crème fraichea
1 dl kuohukermaa
1 tl juoksevaa hunajaa
ripaus raastettua muskottipähkinää
Kuori salottisipuli ja leikkaa se pienemmiksi
paloiksi. Kuumenna kasarin pohjalla voi sekä oliiviöljy ja kuullota
salottisipulit pehmeiksi. Leikkaa endiivit pitkittäin neljään osaan ja nämä
vielä noin sentin viipaleiksi. Lisää endiivinpalat kasariin ja sekoittele niitä
sipuleiden seassa muutaman minuutin ajan. Lisää kanaliemi ja keitä noin 10
minuuttia kunnes endiivit ovat pehmeitä. Mausta suolalla ja pippurilla ja
soseuta keitto sauvasekoittimella.
Siivilöi endiivikeitto, lisää crème fraiche sekä
kuohukerma ja jatka sauvasekoittimella kunnes keiton pinnalle muodostuu paksu
vaahto. Lisää vielä juokseva hunaja sekä
maun mukaan muskottipähkinää ja surauta vielä kerran kaikki sekaisin
sauvasekoittimella. Kaada seos kannuun josta juomalasit on helpoimmat täyttää. Tarjoile
endiivicappuccino haaleana omena-hanhenmaksaseoksella täytettyjen endiivinlehtien kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti