perjantai 17. tammikuuta 2014

Punakaali-piparjuurisalaatti




Jääkaapissa pitäisi aina olla jotain hyvää kaalisalaattia, sellaista helppoa joka sopii monenlaisen ruoan kanssa tai vaikka ihan vaan voileivän päällä syötäväksi. Piparjuuri toimii kaalin mausteeksi paremmin kuin hyvin. Muun muassa kaalit, sinapit, lanttu, rypsi, retiisi sekä piparjuuri kuuluvat kaikki samaan brassicaceae-heimoon ja varmaankin juuri siitä syystä niiden maut sopivat niin hienosti keskenään.


Ai niin, piparjuurta ei pidä sekoittaa palsternakkaan. Piparjuuri vasemmalla, palsternakka oikealla. On kuitenkin pienempi kulinaarinen katastrofi käyttää vahingossa piparjuuren sijasta palsternakkaa kuin palsternakan sijasta piparjuurta ;)


Yleensä kaalisalaatin pitäisi saada mehustua yön yli, mutta jos leikkaamisen sijasta  kaalin raastaa karkealla raastinterällä, raaste on melko lailla heti käytettävissä salaattiin. Sitten vaan joukkoon vähän mausteita, suolaista, hapanta sekä makeaa, niin salaatti valmistuu tuotapikaa.




Piparjuuri-punakaalisalaatti

500 g punakaalia (käytin tähän myös pienen valkokaalinpalan)
1 pieni hapahko omena
0,5 – 1 dl raastettua piparjuurta
1 dl majoneesia
2 rkl glukoosisiirappia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
¼ tl korianterinsiemeniä
¼ tl sinapinsiemeniä
½ tl suolaa
¼ tl kuivattua tilliä
¼ tl jauhettua kurkumaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria

Raasta punakaali karkeahkoksi raasteeksi. Kuori omena, poista siemenkota ja raasta omena. Raasta piparjuurta melko hienolla raastinterällä. Piparjuuren määrä pitää maistella ja arvioida jokaisessa salaatissa erikseen, sillä piparjuurten voimakkuus vaihtelee vuodenajan, kasvupaikan ja kasvuolosuhteiden mukaan. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa piparjuurta vähän varovaisemmin. Sitä voi aina lisätä lopuksi, jos piparjuuren maku tuntuu hukkuvan muiden salaattiainesten joukkoon. Sekoita kaikki raasteet keskenään.


Sekoita keskenään majoneesi, glukoosisiirappi, valkoviinietikka sekä sitruunamehu. Hierrä kaikki mausteet keskenään morttelissa tasaisen hienoksi jauheeksi ja lisää majoneesin joukkoon. Sekoita hyvin ja kääntele majoneesi-mausteseos huolella raasteen kanssa sekaisin. Anna salaatin makujen tasaantua vähän aikaa ja tarkista lopuksi mausteiden sekä suolan riittävyys. Tarjoile punakaali-piparjuurisalaatti erilaisten kala- tai liharuokien kanssa.



6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tykkäisinköhän tästä...en ole nimittäin piparjuuren ystävä.Täällähän on tapana tehdä parin pyhän yhteydessä punajuurella värjättyä tosi vahvaa piparjuuritahnaa,jonka pelkkä haistaminen tuo kyynelee silmiin......

Tuplaespresso kirjoitti...

Tykätä vai ei - sen tietää jos kokeilee. Piparjuuriraastetta kun voi lisätä punakaalisalaattiin juuri niin vähän kuin vain haluaa. Sen verran vähän laitoin tähän piparjuurta ettei tällä salaatilla meilläkään saa avattua tukkoista nenää :)

kati kirjoitti...

Allekirjoitan tuon ensimmäisen lauseen täysin! Ja ne kun säilyvätkin sopivasti kauemmin kuin vihersalaattiversiot.
Tätä pitää kokeilla! Tuota glukoosisiirappiakaan en ole aikaisemmin testannut.

Tuplaespresso kirjoitti...

Ihan tavallinen sokerikin käy, mutta kun glukoosisiirappi sattui olemaan siinä käden ulottuvilla, niin... Se on hyvä hunajan korvike, kun ei halua hunajan makua, vaan ainoastaan hiukan makeutta. Muutenhan glukoosisiirappi toimii hyvin mm jätskin valmistuksessa, krokanttiin ym jälkiruokajuttuihin.

kati kirjoitti...

huippua, kiitos nikseistä @Tuplaespresso!

Tuplaespresso kirjoitti...

Eipä kestä :)