Viikon
kasvis 05/52: juuripersilja
Tämä päivitys olisi pitänyt aloittaa otsikolla "arvaa mikä juures on kuvassa?". Jos tämä pitäisi määritellä pelkästään katsomalla, menisi arvauksen puolelle. Ensimmäinen arvaus olisi todennäköisesti palsternakka ja toisena ehdotuksena piparjuuri. Mutta tämä on juuripersilja. Ei siis ihan jokapäiväinen tuttavuus, kuitenkin ihan mielenkiintoisen makuinen juures. Se maistuu vahvasti lehtipersiljalta ja toisaalta hiukan myös palsternakalta, mutta kypsyy lähes yhtä hitaasti kuin porkkana. Jokunen päivä sitten kokeilin keittää juuripersiljaa yhdessä muiden kasvisten kanssa paistetun mateen lisukkeeksi. Se olikin ihan onnistunut kokeilu. Voisin kuvitella, että juuripersiljapyree sopivasti maustettuna ja karkkipossukin toimisivat kivasti keskenään. Tänään juuripersiljasta tuli sosekeittoa.
Tämä päivitys olisi pitänyt aloittaa otsikolla "arvaa mikä juures on kuvassa?". Jos tämä pitäisi määritellä pelkästään katsomalla, menisi arvauksen puolelle. Ensimmäinen arvaus olisi todennäköisesti palsternakka ja toisena ehdotuksena piparjuuri. Mutta tämä on juuripersilja. Ei siis ihan jokapäiväinen tuttavuus, kuitenkin ihan mielenkiintoisen makuinen juures. Se maistuu vahvasti lehtipersiljalta ja toisaalta hiukan myös palsternakalta, mutta kypsyy lähes yhtä hitaasti kuin porkkana. Jokunen päivä sitten kokeilin keittää juuripersiljaa yhdessä muiden kasvisten kanssa paistetun mateen lisukkeeksi. Se olikin ihan onnistunut kokeilu. Voisin kuvitella, että juuripersiljapyree sopivasti maustettuna ja karkkipossukin toimisivat kivasti keskenään. Tänään juuripersiljasta tuli sosekeittoa.
Juuripersiljakeitto
400
g juuripersiljaa
300
g palsternakkaa
1
porkkana
1
sipuli
2
kevätsipulia
1
valkosipulinkynsi
2
rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1
appelsiinin raastettu kuori ja mehu
2
rkl voita
2
rkl oliiviöljyä
1
l vettä
1
kanaliemikuutio
1
dl kermaa
mustapippuria
lautasille:
kevätsipulia
paistettua
pekonia tai pancettaa
mustapippuria
myllystä
Kuori
juurekset ja leikkaa ne parin sentin kuutioiksi. Kuori sipuli ja pilko se
pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna
valkosipulinkynsi veitsellä.
Kuumenna
kattilassa voi sekä oliiviöljy, lisää sipulit ja hämmentele sen aikaa että sipulit
ovat hiukan pehmenneet. Lisää inkivääri ja appelsiininkuori ja sekoittele
niitäkin kattilassa hetken aikaa. Kaada kattilaan juureskuutiot ja kääntele
niitä muutaman minuutin ajan, minkä jälkeen lisää appelsiinimehu ja anna sen
kiehahtaa. Lisää vesi sekä kanaliemikuutio ja keitä soppaa noin 20 minuuttia
tai kunnes kaikki juurekset ovat pehmeitä.
Soseuta
keitto blenderissä tai sauvasekoittimella, lisää kerma ja kiehauta vielä
kerran. Mausta valmis keitto rouhitulla mustapippurilla. Lisää lautasille vielä
viipaloitua kevätsipulia ja paistettua pancettaa sekä hiukan mustapippuria. Kyytipojaksi paahdettua ruisleipää.
Tämähän oli ihan selvästi "30 minute meal" - sen jälkeen kun kaikki kasvikset oli ensin pilkottu...
2 kommenttia:
Meillä on tuota juuripersiljaa joka puolella mutta palsternakkaa taas ei lainkaan.Harvoin olen tuota juuripersiljaa käyttänyt,lähinnä kasvisliemiin.Kiva tiettää että siitä saa hyvän keitonkin:)
Näin eri maissa on erilainen tarjonta :) Sosekeitosta tuli ihan hyvä, mutta ihan pelkästä juuripersiljasta en ehkä tekisi, on sen verran vahva maku.
Lähetä kommentti