Televisiossa
Ylen ykköskanavalla ratkoo rikoksia kirjailija Andrea Camillerin luoma
italialainen poliisi, komisario Salvo Montalbano. Tarkemmin hän on
sisilialainen ja asuu kuvitteellisessa Vigatan pikkukaupungissa
Lounais-Sisiliassa. Hiljakkoin tuli jakso, jossa hän nautti
taloudenhoitajansa Adelinan luona tämän
valmistamia herkkuja. Adelinan herkuista
eniten komisarion mieleen silloin - ja ilmeisesti aina - oli täytetyt
riisipallot, arancinot.
Kuva: Sisilian matkailutoimisto |
Niiden
nimi arancino tarkoittaa appelsiinia, mutta appelsiini ei kuulu
valmistusaineisiin, vaan pallot ovat paikallisen appelsiinin muotoisia ja
värisiä (italian kielessä arancini on arancinon monikkomuoto). Väri tulee
sahramista ja paistopinnasta. Riisipallojen muoto on muualla Italiassa pyöreä,
mutta Messinan alueen arancinot ovat kartiomaisia. Sellaisia Adelina tarjoili
ja antoi kotiin vietäväksikin. Jaksossa Montalbano kertoi naisseuralaiselleen,
että Adelinan arancinojen maun salaisuus on kastikkeessa, jota on keitetty
kolme tuntia. Olivat niin hauskan näköisiä ja ilmeisen hyviä, että pitihän
niitä kokeilla. Reseptiä jaksossa ei annettu, mutta eri lähteistä
yhdistelemällä sain aikaan seuraavan reseptin:
Arancini di Montalbano
eli
Sisilialaiset täytetyt riisipallot
eli
Sisilialaiset täytetyt riisipallot
Lihakastike eli ragu
300 g jauhelihaa (puolet porsaan paistia ja puolet naudan paistia)
300 g jauhelihaa (puolet porsaan paistia ja puolet naudan paistia)
80
g pancettaa
½
- 1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1
tlk kuorittuja tomaatteja
1
dl vettä
2
rkl tomaattipyrettä
½
dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
1 pieni murskattu peperoncini
suolaa maun mukaan
(lopussa voi lisätä tarvittaessa)
mustapippuria myllystä
1/2
rkl sokeria
oljyä
paistamiseen
muutama tuore basilikanoksa
vajaa
1/2 pss pakasteherneitä
Pilko
pancetta pieneksi. Laita pannulle ja paistele niin, että rasva irtoaa siitä.
Kuullota siinä niiden seurana silputtu sipuli ja lisää valkosipuli myöhemmin
ettei se kärähdä. Lisää jauheliha ja
ruskista yhdessä sipulien kanssa. Lorauta joukkoon valkoviini ja anna kiehua.
Mausta suolalla ja pippurilla ja murenna peperoncini joukkoon. Lisää
tomaattipyree ja sekoita joukkoon. Sitten tomaatit, jotka olet pieninyt
purkissa saksilla, ja desi vettä perään. Vielä laakerinlehti ja kastike saa
hiljaa kiehua pari tuntia. Isompi kastikemäärä saa kiehua sen suositellun kolme
tuntia. Tarkista välillä ettei kastike kuivu ja lisää tarvittaessa vettä.
Valmiin täytteen tulee olla muhennosmainen, ei liian notkea ja kastikemainen.
Keitä herneet erillisessä kattilassa suolalla ja voilla maustetussa vähässä
vedessä kolmisen minuuttia ja kaada vesi pois. Kun ragu on valmis, silppua
joukkoon makusi mukaan basilikaa, sekoita joukkoon herneet ja siirrä kastike
laakeaan astiaan ja anna jäähtyä. Tämä kastikemäärä riittää reilusti seuraavaan riisimäärään.
Riisi
3
dl risottoriisiä
1
l kanalientä (tai
lihalientä)
1
pss sahramia
voita
öljyä
50
g raastettua parmesaania
1 kananmuna
Keitä
riisi kuten tekisit risottoa. Laita pannun tai kasarin pohjalle öljyä ja voita
ja kuumenna. Lisää risottoriisi ja kuullottele hetki niin, että riisi muuttuu
läpikuultavaksi. Lisää kanalientä pari desilitraa sekä sahrami ja anna kiehua. Lisää
vähitellen nestettä kunnes riisi on kypsää. Se kestää 20 – 30 minuuttia
riippuen riisilaadusta ja kiehumisen voimakkuudesta. Siirrä riisi lautaselle ja
anna jäähtyä. Kun riisi on jäähtynyt, vispaa kulhossa keskenään kananmuna ja
parmesaani ja sekoita riisit niihin. Laita pariksi tunniksi jääkaappiin.
Arancinot
(ital. mon. arancini)
riisiä
jauheliharagua
mozzarellapallura
1
l rypsiöljyä
2
munaa vatkattuna
korppujauhoa
Ota
jäähdytettyä riisiä (kylmään veteen kostutetulle) kämmenelle ja paina
kämmenpohjan kohdalle kuoppa.
Painele kuoppaan lusikallinen täytettä ja
mozzarellapallosta nyppäisty nokare juustoa.
Taita riisiä pallon muotoon ja
laita paikaksi lisää riisiä levyn mallisena päälle, jos kädessä oleva riisi ei
riitä ja täytettä jää näkyviin.
Sulje pallura tai kartio painelemalla sitä
tiiviiksi käsien välissä. Laita täytetyt pallot puoleksi tunniksi jääkaappiin.
Vatkaa munat ja kaada korppujauho lautaselle. Kasta arancinot munamassaan ja
pyörittele sitten korppujauhoissa.
Laita korkealaitaiseen paistinpannuun tai
sopivaan kattilaan öljyä niin, että se peittää vähän yli puolet riisipalloista.
Kuumenna öljy 170-asteiseksi ja paista pallot öljyssä kauniin värisiksi.
Määrästä tulee 8-10 kartiomaista arancinoa.
Täytteenä
voit käyttää lihatäytteen lisäksi pelkkää mozzarellaa ja muitakin versioita on
tietenkin sovellettu.
Palluroiden
teko vaikutti aluksi hankalalta, mutta hyvinhän se lopulta meni. Kaikki
pysyivät koossa ja maistuivat hyviltä. Ei Montalbano niitä turhaan kehunut.
Riisin ja kastikkeen voi tehdä valmiiksi jo edeltä käsin. Täyttäminen ja paisto
sujuvat kahdella tai kolmella käsiparilla reippaasti, joten näitä voi tarjota
isommallekin porukalle, sillä ne voi paistaa ajoissa ja syödä
huoneenlämpöisinä. Pian paiston jälkeen, kun täyte on vähän jäähtynyt, ne ovat
kuitenkin herkullisimmillaan.
6 kommenttia:
Näitä en ole vielä koskaan kokeillut, vaikka kolme kevättä olen jo italailaisia ruokia värkännyt! Hyvät nuo vaihekuvat, siinä tosiaan tarvii kaveria kameran taakse, epätoivoista olisi yksin koittaa kuvata kädet taikinoissa:D
Vautsi, tämä pitää kyllä kokeilla, erittäin mielenkiintoinen resepti.
Montalbano ja arancinit! Vanhana Montalbano-fanina sanon, että on herkun näköistä. Salvo jätti joku vuosi sitten lähetyssä jaksossa uuden vuoden treffit Livian kanssa väliin, kun Adelina silloinkin tarjoili arancinoja.
Pitääpä kokeilla ja fiilistellä Montalbanojen äärellä!
@ Campasimpukka
Se on kiva kun meitä on kaksi keittiössä hääräämässä :)
@ Janne
On sitten muuten yllättävän täyttävää ruokaa. Kahden arancinon jälkeen ei enää muuta tarvitsekaan.
@ Merja
Näitä teeveeateriaksi seuraavalle Montalbanolle...
Montebaldo on jäänyt mula kattomatta, joten en nimen perusteella osannut odottaa yhtikäs mitään. Kuvan palluroita kuvittelin jälkiruuaksi :D Kuulostaa niin herkulliselta, että tuli ihan kauhea nälkä!
@ Ansku Gen
Sitten sun täytyy sunnuntaina avata telkkari kakkoskanavalta kello 10 :)
Lähetä kommentti