Sahajauhomaisista
kaupan hampurilaissämpylöistä suivaantuneena kaivoin maustelaatikosta kuivahiivapaketin
ja aloin leipoa tuoretta leipää. Leipää, jossa on maku. Ei mitään sellaista
tavallista vehnäsämpylää johon kasataan hampurilainen, vaan jotain ihan muuta.
Tällainen siitä tuli.
Rukiiset oliivisämpylät
5
dl vettä
1
pussi kuivahiivaa
2
rkl siirappia
6
dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
1,5
tl suolaa
2
rkl oliiviöljyä
6
dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
2
dl ruishiutaleita
10
mustaa oliivia
10
vihreää oliivia
Sekoita
hiiva pieneen määrään jauhoja. Lämmitä vesi 42 –asteiseksi ja sekoita siihen
jauho-hiivaseos. Lisää siirappi sekä 6 dl grahamjauhoa ja sekoita hyvin. Anna
hiivan toimia noin puoli tuntia kunnes taikina alkaa hiukan kuplia.
Lisää
taikinaan suola, oliiviöljy, jauhot, ruishiutaleet sekä pieniksi pilkotut
oliivit ja alusta taikina sopivaksi leivontaan. Pyörittele taikinasta sämpylöitä
(n 20 kpl) ja kohota niitä noin tunnin ajan uunipellillä leivinliinalla
peitettynä. Sivele sämpylät vedellä ennen paistamista.
Paista
sämpylät 225 asteessa (kiertoilma 200 astetta) 10-15 minuuttia.
”Nupukivileipä”
sai nimensä ulkonäöstään. Tein sen öljyttyyn rengasvuokaan kymmenestä
sämpylästä ja sen kypsyminen vaati 30 minuuttia.
2 kommenttia:
Hieno mukulakivileipä!
Onneksi ei ollut yhtä kovaa kuin kivi :)
Seuraavana päivänä se maistui vielä paremmalta kun maut olivat ehtineet tasaantua.
Lähetä kommentti