keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Karitsanpotkat uunissa



Pääsiäisen lammasruokaa kokeiltiin jo vähän etukäteen ja laitettiin uunissa haudutettuja karitsanpotkia. Ehkä sitten pääsiäiseksi keksitään jotain muuta hyvää lampaasta kun ihan samaa ruokaa ei viitsi laittaa ihan heti uudelleen. Vaikka Portugalissakin näkee lampaita niityllä vähän joka puolella, nämä karitsanpotkat olivat uusiseelantilaisia. M mietti pitkään, mitä pitäisi käyttää haudutusnesteenä. Vaihtoehtoja oli monta: punaviini, portviini, kahvi, olut, tumma olut, lihaliemi,… Valinta oli lopulta tumma olut (Sagres preta) ja lopputulos niin maukas, että sitä käytetään toistekin.

Tällainen lammasruoka on helppo valmistaa niin parille hengelle kuin isommallekin porukalle. Kun potkat on ruskistettu ja laitettu muiden aineksien kanssa pataan ja uuniin, loppu hoituu itsekseen. Matalassa lämmössä (kannen alla) ruoka voi hautua uunissa vaikka kokonaisen työpäivän ajan ja mehevät potkat ovat syötävissä heti kun niille on valmistettu lisukkeet. Potkia ei voi kypsentää liian kauan, mutta niitä voi kypsentää liian vähän aikaa jolloin ne jäävät sitkeiksi. Ohjeessa on suluissa meidän käyttämämme määrät ja joita voi soveltaa suurempien määrien valmistuksessa.


Karitsanpotkat uunissa

1 karitsanpotka jokaista ruokailijaa kohden (3)
korkealaitainen uunivuoka johon kaikki potkat mahtuvat vierekkäin pystyasentoon
suolaa ja pippuria
timjamia (2 oksaa)
rosmariinia (1 iso oksa)
voita ja oliiviöljyä
muutama porkkana (2)
muutama salottisipuli (2)
muutamia valkosipulinkynsiä (5)
muutama laakerinlehti (2)
kokonaisia mustapippureita (10)
tummaa olutta niin paljon että potkat uivat kaulaa myöten liemessä (3 pulloa)

Sulata pakastetut potkat hitaasti jääkaapissa Hiero pintaan suolaa ja valkopippuria ja anna maustua jääkaapissa useita tunteja.

Ruskista paistinpannulla potkiin pinta voin ja oliiviöljyn seoksessa. Laita uunivuoan pohjalle timjami ja rosmariini sekä niiden päälle ruskistetut potkat. Freesaa paloiteltuja kasviksia samalla paistinpannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa ja lado ne vuokaan potkien väliin yhdessä laakerinlehtien sekä mustapippureiden kanssa. Kaada pannulle olut ja anna kiehahtaa.

paistinpannusta pestään maut oluella
joka kaadetaan potkien päälle
ja annetaan hautua uunissa kypsäksi ja meheväksi

Kaada kiehuva olut uunivuokaan potkien ja kasvisten päälle ja laita hautumaan uuniin 120 asteeseen kahdeksan tunnin ajaksi (100 astetta 10-12 tuntia, 150 astetta 5-6 tuntia). Jos padassa ei ole kantta, nestetilanteen voi välillä tarkistaa ja lisätä olutta jos on tarpeen. Valmiista potkista liha irtoaa luista miltei itsekseen.

Kastike karitsanpotkille

Siivilöi liemi ja klikkaa alla olevaa kastikelinkkiä.
Siitä saa aivan mahtavan kastikkeen jollekin muullekin lammasaterialle.

takuulla kypsää


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan valtavan hyvää. 10 tunnin haudutus, hyvät yrtit ja kasvikset ja perhe tykkäsi. Syötiin puoli kiloa per ruokailija, hyvät valkosipuliperunat ja pääsiäisen kunniaksi pashaa päälle.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kommentista :) Tällä reseptillä ei kertakaikkiaan voi epäonnistua. Kummasti isokin potka katoaa lautaselta ja ne valkosipuliperunat on ihan piste i:n päälle.