On ollut ilo havaita, miten possun ja naudan ruhon halvempien osien kokkaaminen on
tullut muotiin. Viime vuosina on ilmestynyt lukuisia nose-to-tail -keittokirjoja
ja television kokkiohjelmilla on ollut oma osuutensa tähän ruokailmiöön. Yhä
useampi kotikokki on jo huomannut, miten paljon enemmän makua on vaikkapa possun
niskassa kuin possun sisäfileessä, samalla kun pahin rasvahysteria on vähän vaimentunut. Kysyntä lisää myös tarjontaa: vuosikymmenten
tauon jälkeen lihatiskistä löytyy muutakin kuin pelkkää fileetä (tai
valmiiksi marinoituja epämääräisiä lihapaloja). Nyt on siis Suomessakin taas vara valita,
valmistaako nopeasti fileepihvin vai käyttääkö ruoanlaittoon enemmän aikaa ja
kokkaa halvemmista ruhonosista maukasta lihapataa tai vaikkapa suussa sulavaa nyhtöpossua.
Lihan hinta on kääntäen verrannollinen sen kypsentämiseen käytettävään aikaan. Useamman tunnin kypsennysaika ei kuitenkaan rasita kotikokkia, sillä ruoka valmistuu miedossa lämmössä käytännössä ihan itsekseen.
Rouskis! |
Possunkylkeä uunissa, pehmeää
possua ja rapsakkaa kamaraa
1–1,5 kg luullista
possun kylkeä (kamaran kera)
oliiviöljyä
suolaa ja valkopippuria
oliiviöljyä
suolaa ja valkopippuria
2 porkkanaa
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
2 timjaminoksaa
2 dl valkoviiniä
5 dl lihalientä
1 dl ananasmehua
2 rkl soijakastiketta
Leikkaa terävällä
veitsellä kamaraan ruudukko, hiero siihen hiukan oliiviöljyä, suolaa ja
valkopippuria. Pilko uunivuoan pohjalle pari porkkanaa, pari sipulia, muutama
valkosipulin kynsi sekä pari timjaminoksaa. Lämmitä uuni 250 asteeseen, laita
possunkylki uunivuokaan mausteiden päälle ja vuoka uuniin. Odota kunnes nahka
alkaa kuplia ( n 10-15 min) ja vähennä sen jälkeen uunin lämpö 175 asteeseen.
Anna possun paahtua siinä lämmössä 1,5 tuntia.
Kaada vuokaan 2 dl
valkoviiniä ja 5 dl lihalientä (possun viereen, ei päälle, älä kastele sitä
possunnahkaa) ja anna hautua vielä 1,5-2 tuntia.
Ota vuoka uunista pois,
nosta liha vetäytymään, kaada liemi kattilaan ja lisää liemeen 50 g jauhoja.
Sekoita kunnes paksunee ja lisää sen jälkeen vettä sen verran että kastike
ohenee sopivan juoksevaksi. Painele vihannekset tiiviisti kattilan pohjalle, keitä
vielä pari minuuttia ja siivilöi kastike. Mausta kastike lopuksi ananasmehulla
ja soijakastikkeella.
Tarjoile ananaksella ja
kevätsipulilla maustetun paistetun riisin kanssa. Irrota kamara erikseen ja leikkaa se palasiksi. Oikein kypsennettynä siitä on tullut rapeaa kuin näkkileipä.
EDIT
Toinen erinomainen possuruoka on torresmo brasileiro, jossa paistettu possu rapsakan kamaran kanssa on pilkottu pienemmäksi ja ruskistettu vielä kerran pannulla. Aivan ihanaa naposteltavaa.
EDIT
Toinen erinomainen possuruoka on torresmo brasileiro, jossa paistettu possu rapsakan kamaran kanssa on pilkottu pienemmäksi ja ruskistettu vielä kerran pannulla. Aivan ihanaa naposteltavaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti