Eiiii,
ei pekonia, ei aina kaikkiin ruokiin pekonia, eieiei!!! Tästä kinattiin ennen kauppaan
lähtöä kun olimme päättäneet valmistaa tänään hernesosekeittoa. Kyllä, pekoni
on hyvää. Ei, sitä EI tarvita kaikissa ruoissa vaikka se sopisikin
hernesosekeittoon. Pekoni on niitä harvoja näkemyseroja mitä meillä
ruoanlaitossa on. Tällä kertaa pekoni korvattiin ilmakuivatulla mustanpossunkinkulla.
Sosekeittoa pehmentämään sopii hyvin myös kermavaahto tai creme fraiche. Tässä käytettiin
kevyesti hapatettua kermaa (”maturada”), joka on miedompaa kuin creme fraiche.
Hernesosekeitto
1 sipuli
tilkka oliiviöljyä
7 dl vettä
5 oksaa tuoretta
timjamia
1 kanaliemikuutio
2 perunaa (n 200 g)
400 g pakasteherneitä
1 dl kermavaahtoa
(maturada)
paahtoleipää
paistettua ilmakuivattua
kinkkua
paahdettuja kurpitsansiemeniä
pieni timjaminoksa
Kuori ja pilko sipuli
pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuli kasarissa oliiviöljyssä, lisää vesi,
timjami ja kanaliemikuutio. Sitten kun keitto kiehuu, lisää kuoritut ja
pieniksi pilkotut perunat. Kun perunat ovat kypsät, lisää pakasteherneet ja
anna kiehua noin 5 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää
kermavaahto ja vispaa tasaiseksi. Tämän sopan koostumus jätettiin aika karkeaksi ja rustiikkiseksi.
Annostele keitto
lautasille ja koristele annokset tilkalla kermavaahtoa, paahdetuilla
kurpitsansiemenillä ja timjaminoksalla. Lisäkkeeksi paahtoleipää ja
ilmakuivattua kinkkua.
p.s. Jos haluaa tehdä tästä "creme ninon" ja lisätä tähän keittoon kuohuviiniä, niin silloin valmistuksessa ei käytetä perunaa ja keitto paseerataan ensin siivilän läpi ettei siihen jää ainoatakaan herneenkuorta tai muuta "sattumaa". Kuohuviini lisätään aina viimeksi, tähän määrään noin 0,5 dl, minkä jälkeen keitto enää vain sekoitetaan tasaiseksi ennen tarjoilua.
p.s. Jos haluaa tehdä tästä "creme ninon" ja lisätä tähän keittoon kuohuviiniä, niin silloin valmistuksessa ei käytetä perunaa ja keitto paseerataan ensin siivilän läpi ettei siihen jää ainoatakaan herneenkuorta tai muuta "sattumaa". Kuohuviini lisätään aina viimeksi, tähän määrään noin 0,5 dl, minkä jälkeen keitto enää vain sekoitetaan tasaiseksi ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti