keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Hernesosekeitto



Eiiii, ei pekonia, ei aina kaikkiin ruokiin pekonia, eieiei!!! Tästä kinattiin ennen kauppaan lähtöä kun olimme päättäneet valmistaa tänään hernesosekeittoa. Kyllä, pekoni on hyvää. Ei, sitä EI tarvita kaikissa ruoissa vaikka se sopisikin hernesosekeittoon. Pekoni on niitä harvoja näkemyseroja mitä meillä ruoanlaitossa on. Tällä kertaa pekoni korvattiin ilmakuivatulla mustanpossunkinkulla. Sosekeittoa pehmentämään sopii hyvin myös kermavaahto tai creme fraiche. Tässä käytettiin kevyesti hapatettua kermaa (”maturada”), joka on miedompaa kuin creme fraiche.

Hernesosekeitto

1 sipuli
tilkka oliiviöljyä
7 dl vettä
5 oksaa tuoretta timjamia
1 kanaliemikuutio
2 perunaa (n 200 g)
400 g pakasteherneitä
1 dl kermavaahtoa (maturada)
paahtoleipää
paistettua ilmakuivattua kinkkua
paahdettuja kurpitsansiemeniä
pieni timjaminoksa

Kuori ja pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuli kasarissa oliiviöljyssä, lisää vesi, timjami ja kanaliemikuutio. Sitten kun keitto kiehuu, lisää kuoritut ja pieniksi pilkotut perunat. Kun perunat ovat kypsät, lisää pakasteherneet ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kermavaahto ja vispaa tasaiseksi. Tämän sopan koostumus jätettiin aika karkeaksi ja rustiikkiseksi.

Annostele keitto lautasille ja koristele annokset tilkalla kermavaahtoa, paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja timjaminoksalla. Lisäkkeeksi paahtoleipää ja ilmakuivattua kinkkua.

p.s. Jos haluaa tehdä tästä "creme ninon" ja lisätä tähän keittoon kuohuviiniä, niin silloin valmistuksessa ei käytetä perunaa ja keitto paseerataan ensin siivilän läpi ettei siihen jää ainoatakaan herneenkuorta tai muuta "sattumaa". Kuohuviini lisätään aina viimeksi, tähän määrään noin 0,5 dl, minkä jälkeen keitto enää vain sekoitetaan tasaiseksi ennen tarjoilua.


Ei kommentteja: