Feijoada
tarkoittaa perinteisimmillään portugalilaista papupataa, pataruokaa, joka
sisältää mustia papuja sekä possunlihaa ja sitä pidetään erityisesti Brasilian kansallisruokana.
Nimi tulee portugalinkielisestä sanasta feijão, joka tarkoittaa papua.
”Ainoita
oikeita” feijoadareseptejä on varmaan yhtä monta kuin on kokkejakin. (Sama
pätee varmaan lähes minkä tahansa muunkin ruokalajin valmistuksessa.) Tämän äyriäisfeijoadan
resepti on poimittu portugalilaisesta ruokalehdestä. Sen verran poikkesimme
alkuperäisreseptistä, että teimme vain puolikkaan annoksen ja nopeutimme prosessia käyttämällä
purkkipapuja. Alla kuitenkin alkuperäinen lehdestä poimittu ohje.
Feijoada
de marisco, äyriäispapupata
500 g valkopapuja
600 g
katkaravunpyrstöjä
400 g pakastettua
äyriäissekoitusta
300 g sydänsimpukoita
0,5 dl oliiviöljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl paseerattua
tomaattia
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 äyriäisliemikuutio
2 laakerinlehteä
korianteria ja lehtipersiljaa
suolaa ja pippuria
Liota papuja vedessä
yli yön ja sen jälkeen keitä ne pehmeiksi ja jäähdytä. Sulata pakastetut
äyriäiset ja pilko ne keskenään suurin piirtein samankokoisiksi palasiksi.
Kuumenna öljy isossa
kasarissa ja kuullota siinä pieneksi leikatut sipulit ja valkosipulit. Lisää
tomaatti, valkoviini, liemikuutio sekä kaikki mausteet ja keitä seosta parin
minuutin ajan miedolla lämmöllä. Lisää keitetyt pavut sekä hiukan keitinlientä
ja lämmitä kiehumispisteeseen. Lisää lopuksi kaikki äyriäiset ja kuumenna niitä
sen verran että ne lämpiävät mutta eivät vielä ehdi muuttua sitkeiksi.
Ripottele papupadan päälle vielä hiukan silputtua lehtipersiljaa ja tarjoile heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti