
Aprikoosit
alkavat olla nyt ihan parhaimmillaan ja ne sopivat erinomaisesti vaikka piirakan
täytteeksi. Murotaikinaan leivottu aprikoosigalette saa lisämakua paahdetuista
hasselpähkinöistä. Tämä on sinulle, joka et pidä kovin makeista leivonnaisista.
Aprikoosi-hasselpähkinägalette
murotaikina
150 g voita
3,5 dl vehnäjauhoa
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 muna
täyte
200 g hasselpähkinöitä
125 g sokeria
125 g pehmeää
voita
2 rkl vehnäjauhoa
2 + 1 munaa
8 tuoretta
aprikoosia
Valmista ensin murotaikina, jotta se ehtii vähän
aikaa jäähtyä jääkaapissa. Mittaa kutterin kulhoon 150 g voita pieninä paloina.
Sekoita keskenään vehnäjauho, sokeri sekä leivinjauhe ja kaada ne voin päälle.
Käynnistä kone ja aja ainekset tasaiseksi taikinaksi. Lisää muna koneen
käydessä ja odota kunnes kaikki on kunnolla sekaisin. Taputtele taikina
tiiviiksi palloksi ja laita se jääkaappiin odottamaan. Pyyhi kannu kuivaksi.
Paahda hasselpähkinät kuivalla paistinpannulla
ja jätä ne jäähtymään. Mittaa kutterin kannuun 125 g paahdettuja
hasselpähkinöitä sekä 125 g sokeria ja aja ne hienoksi jauheeksi. Mittaa
kulhoon pehmeä voi sekä vehnäjauho ja sekoita ne huolella. Lisää
hasselpähkinäjauhelma ja sekoita. Lopuksi vatkaa joukkoon ensin yksi muna ja
sen jälkeen toinen muna.
Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä niin
suureksi pyöreäksi levyksi kuin paperille mahtuu. Siirrä paperi uunipellille.
Lusikoi hasselpähkinätäytettä murotaikinan pinnalle siten että jätät noin 7-8 cm
reunaa tyhjäksi.
Pese ja halkaise aprikoosit ja asettele ne puolikkaina (ja
osin neljänneksinä) täytteen päälle. Käännä taikinan reunat varovasti täytteen
päälle ja nipistele ne huolella kiinni. Vatkaa yksi kananmuna kevyesti ja
voitele sillä näkyviin jäävä taikina. Rouhi loput pähkinät ja ripottele ne
piirakan päälle. Laita uunipelti piirakoineen jääkaappiin tunniksi ennen
paistoa.
Lämmitä uuni 190 asteeseen ja laita sinne noin
viideksi minuutiksi tyhjä uunipelti. Nosta uunipelti ulos uunista ja nykäise
kuuman uunipellin päälle toiselta pelliltä jääkaapissa ollut piirakka.
Kypsennä
piirakkaa uunissa n 35-40 minuuttia kunnes se on paistunut kauniin
kullanruskeaksi. Osa täytteestä voi paiston aikana pursuilla piirakan reunojen
yli, mutta se ei haittaa. Jäähdytä aprikoosigalette huoneenlämpöiseksi ennen
kuin leikkaat sen paloiksi.
Tarjoile creme fraichella raikastetun kermavaahdon
kanssa.
2 kommenttia:
Vaikuttaa herkulliselta, kiitos ohjeesta!
Kiitos kommentista. Valmis galette ei näytä kovinkaan houkuttelevalta, mutta maku korvaa ulkonäön. Se fraiche kermavaahto kruunaa piirakkaviipaleen.
Lähetä kommentti