TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

perjantai 6. kesäkuuta 2025

Aprikoosi-hasselpähkinägalette

 

Aprikoosit alkavat olla nyt ihan parhaimmillaan ja ne sopivat erinomaisesti vaikka piirakan täytteeksi. Murotaikinaan leivottu aprikoosigalette saa lisämakua paahdetuista hasselpähkinöistä. Tämä on sinulle, joka et pidä kovin makeista leivonnaisista.

 

Aprikoosi-hasselpähkinägalette

 

murotaikina
150 g             voita
3,5 dl             vehnäjauhoa
1 dl                sokeria
1 tl                 leivinjauhetta
1                    muna

täyte

200 g             hasselpähkinöitä
125 g             sokeria
125 g             pehmeää voita
2 rkl               vehnäjauhoa
2 + 1              munaa
8                    tuoretta aprikoosia

 

Valmista ensin murotaikina, jotta se ehtii vähän aikaa jäähtyä jääkaapissa. Mittaa kutterin kulhoon 150 g voita pieninä paloina. Sekoita keskenään vehnäjauho, sokeri sekä leivinjauhe ja kaada ne voin päälle. Käynnistä kone ja aja ainekset tasaiseksi taikinaksi. Lisää muna koneen käydessä ja odota kunnes kaikki on kunnolla sekaisin. Taputtele taikina tiiviiksi palloksi ja laita se jääkaappiin odottamaan. Pyyhi kannu kuivaksi.

Paahda hasselpähkinät kuivalla paistinpannulla ja jätä ne jäähtymään. Mittaa kutterin kannuun 125 g paahdettuja hasselpähkinöitä sekä 125 g sokeria ja aja ne hienoksi jauheeksi. Mittaa kulhoon pehmeä voi sekä vehnäjauho ja sekoita ne huolella. Lisää hasselpähkinäjauhelma ja sekoita. Lopuksi vatkaa joukkoon ensin yksi muna ja sen jälkeen toinen muna.


Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä niin suureksi pyöreäksi levyksi kuin paperille mahtuu. Siirrä paperi uunipellille. Lusikoi hasselpähkinätäytettä murotaikinan pinnalle siten että jätät noin 7-8 cm reunaa tyhjäksi.
 

 
Pese ja halkaise aprikoosit ja asettele ne puolikkaina (ja osin neljänneksinä) täytteen päälle. Käännä taikinan reunat varovasti täytteen päälle ja nipistele ne huolella kiinni. Vatkaa yksi kananmuna kevyesti ja voitele sillä näkyviin jäävä taikina. Rouhi loput pähkinät ja ripottele ne piirakan päälle. Laita uunipelti piirakoineen jääkaappiin tunniksi ennen paistoa.


Lämmitä uuni 190 asteeseen ja laita sinne noin viideksi minuutiksi tyhjä uunipelti. Nosta uunipelti ulos uunista ja nykäise kuuman uunipellin päälle toiselta pelliltä jääkaapissa ollut piirakka. 
 
 
Kypsennä piirakkaa uunissa n 35-40 minuuttia kunnes se on paistunut kauniin kullanruskeaksi. Osa täytteestä voi paiston aikana pursuilla piirakan reunojen yli, mutta se ei haittaa. Jäähdytä aprikoosigalette huoneenlämpöiseksi ennen kuin leikkaat sen paloiksi.

Tarjoile creme fraichella raikastetun kermavaahdon kanssa.

 


2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa herkulliselta, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Valmis galette ei näytä kovinkaan houkuttelevalta, mutta maku korvaa ulkonäön. Se fraiche kermavaahto kruunaa piirakkaviipaleen.

    VastaaPoista