
Tunnetko
Ibericopossun secreton? Sitä osaa tammenterhoilla syötetyn possun lihasta verrataan
laadultaan usein japanilaiseen Waguy härkään, ”lihojen Rolls Royceen”. Secreto
on upeasti marmoroitunut, noin sentin paksuinen lihas, joka sijaitsee possun
lavassa.
Mitä parempi marmorointi lihaksessa on, sitä mehukkaampi se on
kypsennettynä. Grillattuna secreto on herkullisimmillaan.
Mustan
possun paloittelukaavio on lainattu Damicarnes’in sivuilta.
Secreto
Ibericoa portugalilaisessa ravintolassa.
Meillä
ei ole ollut Portugalin/Espanjan matkaa, jolloin ei vähintään kerran olisi
nautittu secretoa, pidemmillä reissuilla useamminkin, paitsi ravintolassa, myös
itse grillattuna. On ollut ilo huomata, että nykyisin secretoa on saanut (ainakin
Citymarketista) pakasteena satunnaisesti myös Suomessa.
Secreton
lihassyiden välissä sekä lihan pinnalla on rasvakerros, joka grillatessa sulaa
pois. Silti lihasta voi leikata pois enimmän pintarasvan. Näiden secretojen pintarasvaa
käytin voin sijasta juurisellerifondantien paistamiseen.
Parhaat
mausteet korostamaan secreton hienoa makua, ovat merisuola ja mustapippuri.
Muuta tämä ei tarvitse. Mausta lihapalat molemmin puolin hienolla merisuolalla
ja mustapippurilla myllystä.
Kuumenna kaasugrilli todella kuumaksi ja kypsennä
lihapaloja 2-3 minuuttia per puoli grillin kansi suljettuna. Voit käännellä
lihoja pari kertaa tarkistaaksesi värin ja kypsyyden. Varo ettei palamaan
syttyvä rasva polta lihoja.
Anna
grillatun secreton vetäytyä 5-10 minuuttia ennen kuin leikkaat sen viipaleiksi.
Secreton
kanssa lautasella on juurisellerifondantia, vihreää salsaa ja brokkolinia.
P.S.
Mikäli
välttämättä haluaa kypsentää secreton sous videssä, pintarasva on ehdottomasti
leikattava pois, sillä muovipussissa sirkulaattorissa liha kyllä kypsyy, mutta
tuo rasva ei sula läheskään samassa määrin kuin grillatessa tai
paistinpannulla. Sous vide ohjeet tekijästä riippuen antavat veden lämpötilaksi
55-62°C ja kypsennysajaksi 45 min – 24 tuntia. Kypsä liha jää hyvin vaaleaksi ja joka tapauksessa pinta täytyy vielä ruskistaa pannulla, jolloin liha on
vaarassa ylikypsyä. Lopputuloskaan ei ole verrattavissa siihen, miten herkullinen
on nopeasti grillattu secreto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti