Tänä vuonna näyttää tulevan oikein kunnon pihlajanmarjasato. Paikoin pihlajien oksat notkuvat marjojen painosta jo lähes maahan asti. Nyt voi jo alkaa hyödyntää marjoja. Pihlajanmarjahyytelö sopii tarjottavaksi erilaisten riista- ja muiden liharuokien kanssa ja jos hyytelön haluaa toimivan jälkiruoan kanssa, sen voi maustaa vaikka vaniljalla. Toinen mitä pihlajanmarjoista voi tehdä, on suolata ja pikkelöidä ne, jolloin marjoja voi käyttää vaikka kapristen tapaan.
Kun kaikki mehu on valunut, punnitse mehun paino. Lisää mehuun hyytelösokeria pakkauksen ohjeen mukainen määrä ja keitä mehu hyytelöksi.
Pihlajanmarja”kaprikset”
Keitä vettä ja suolaa kattilassa kunnes suola on liuennut. Kaada liemi ryöpättyjen marjojen päälle, peitä kulho ja anna seistä huoneenlämmössä 3-4 päivää.
Keitä kattilallinen vettä ja kuumenna siinä 1-2 lasipurkkia kansineen 5-10 minuutin ajan. Nosta purkit kansineen alassuin kuivumaan puhtaan pyyhkeen päälle. Siivilöi pihlajanmarjat suolaliemestä ja lusikoi ne lasipurkkeihin.
Laita etikkaliemen ainekset kattilaan ja keitä kunnes sokeri on sulanut. Kaada siivilöity liemi purkkeihin pihlajanmarjojen päälle. Sulje kannet ja anna liemen jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtyneet tölkit jääkaappiin ja anna makuuntua vähintään 4 päivää, mieluummin jopa muutaman viikon, ennen käyttöä.
4 kommenttia:
Ai niin nuo pihlajanmarjakaprikset :-) . Hyvä kun muistutit. Kerran niitä tein ja hyväksi todettiin.
Kuulemma voikukan nupuistakin voisi tehdä tällä tavalla jotain kapristen tapaista. Ehkä sellaistakin täytyisi joskus kokeilla :-)
Kiitos vinkistä! Pihlajat tosiaan pullistelevat marjoista, jotka ovat vieläpä hyväkuntoisia, joten laitoin just äsken yhden satsin "kapristoitumaan".
Hyviä ovat todella, kun pihlajanmarjakoit eivät vielä ole ehtineet marjojen kimppuun. Muutaman viiko kuluttua voi olla jo ihan eri juttu.
Lähetä kommentti