Kotimaiset
kasvikset alkavat olla parhaimmillaan ja nyt niistä kannattaakin nauttia
tuoreina, raakoina, grillattuina, paistettuina, keittoina, salaatteina ja mitä
vain keksii, mutta unohdetaan nyt kuitenkin se iänikuinen tomaatti-kurkku-lehtisalaattisekoitus.
Tuoreista kasviksista saa aikaan paljon muutakin. Jos kesäkeitto ei oikein
houkuttele, tehdään samoista kasviksista raikas kesäkeittosalaatti. Herkullinen
caponata sopii tarjottavaksi yhtä hyvin liha-, kala- kuin kasvispyöryköidenkin
kanssa ja munakoisorullat, cannelloni di melanzane, tomaattikastikkeessa ovat
loistava alkuruoka mille tahansa päivälliselle. Jälkiruoaksi paistetaan mustikka-vadelma-frangipaanitorttu kotimaisista marjoista.
Kesäkeittosalaatti
(ainekset
kahdelle)
4 pientä
uutta naattiporkkanaa
1 pieni
kukkakaali
5 dl
”1-2-3” -pikkelöintilientä *)
6 pientä
varhaisperunaa (Annabelle)
1 dl tuoreita
makeita herneitä
6 retiisiä
6 pientä
tomaattia
50 g hyvää
sinihomejuustoa (Saint Agur)
0,5 dl kuohukermaa
50 g pinaattia
1 kpl uusi
kesäsipuli varsineen ohuina viipaleina
tuoretta tilliä hienonnettuna
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
Pese, harjaa, kuori ym kasvikset ennen käyttöä.
Leikkaa porkkanat viipaleiksi ja irrota kukkakaalin kukinnot keskenään
suunnilleen samankokoisiksi paloiksi.
Laita vettä kattilaan kiehumaan ja kun se
kiehuu, mausta suolalla. Keitä porkkanapaloja suolatussa vedessä 7 minuuttia,
minkä jälkeen lisää kukkakaalit ja keitä niitä yhdessä vielä 7-8 minuuttia.
Lopuksi siirrä nämä kasvikset reikäkauhalla pikkelöintiliemeen maustumaan.
*) ”1-2-3” pikkelöintiliemi
100 g tavallista väkiviinaetikkaa
200 g sokeria
300 g vettä
Keitä aineksia kattilassa kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä liemi.
Älä kaada keitinvettä pois, vaan keitä siinä
seuraavaksi perunat. Nosta kypsät perunat siivilään ja jääveteen jäähtymään.
Lopuksi kiehauta samassa keitinvedessä vielä herneet. Niille riittää 3-4
minuuttia. Siivilöi herneet ja jäähdytä nekin jäävedessä, jolloin kypsyminen
lakkaa ja herneiden väri pysyy kauniin vihreänä. Tässä vaiheessa porkkanat ja
kukkakaalit ovat saaneet pikkelöintiliemestä tarpeeksi makua, joten nyt ne voi
nostaa sieltä pois. Laita kaikki kypsennetyt kasvikset jääkaappiin jäähtymään.
Mittaa kuumankestävään astiaan sinihomejuusto
ja sulata se mikrossa pienellä teholla. Lisää kerma ja sekoita. Laita seos 15
minuutiksi pakastimeen, jolloin se jäähtyy nopeasti. Vatkaa jäähtynyt seos
pehmeäksi vaahdoksi. Tämä sinihomejuustokreemi on annoksen tärkein osa.
Annoksia varten huuhtele pinaatit ja levitä ne
lautasten pohjalle. Lisää kasvikset, ripottele pinnalle tilliä sekä
lehtipersiljaa ja lopuksi tasaa annoksiin sinihomejuustokreemi.
Caponata
1 munakoiso
1 keltainen
kesäkurpitsa
1 vihreä
kesäkurpitsa
puolikas keltainen
paprika
1 sipuli
2 sellerinvartta
3 isoa
tomaattia
10 vihreää
oliivia
2 rkl kapriksia
voita
oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
tai valkoista balsamicoa
2 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
basilikaa
lehtipersiljaa
Viipaloi munakoiso ja kesäkurpitsat reilun
sentin paksuisiksi viipaleiksi, levitä viipaleet vierekkäin ja ripottele
pinnalle hiukan suolaa. Huuhtaise nopeasti ja kuivaa viipaleet noin 10 minuutin
kuluttua. Leikkaa sipuli kapeiksi lohkoiksi ja sellerinvarret noin puolen
sentin viipaleiksi. Poista paprikan sisus ja leikkaa paprika pieniksi paloiksi.
Leikkaa tomaatit neljään osaan, poista sisukset ja leikkaa neljännekset vielä
kerran kahtia. Leikkaa oliivit hiukan pienemmiksi paloiksi.
Leikkaa munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet
suupalan kokoisiksi, kuumenna paistinpannulla hiukan voita ja oliiviöljyä ja
kypsennä kasvikset siinä. Kun ne ovat sisältä pehmeitä ja pinnalta
ruskistuneet, siirrä palat eri kulhoon ja pyyhi paistinpannu talouspaperilla.
Lisää paistinpannulle hiukan voita sekä
oliiviöljyä ja kuullota sipulinlohkot siinä. Lisää paprika sekä
selleriviipaleet ja kypsennä sekoitellen kunnes paprikanpalat ovat pehmeitä.
Lisää tomaatinpalat, valkoviinietikka/-balsamico, oliivit, kaprikset sekä
sokeri ja paistele välillä sekoittaen kunnes enin neste on haihtunut. Kaada
pannulle kypsät munakoiso- ja kesäkurpitsapalat, anna niiden vielä lämmetä ja
mausta caponata lopuksi suolalla ja pippurilla sekä basilika- ja
lehtipersiljasilpulla.
Cannelloni
di melanzane eli täytetyt munakoisorullat
(kaksi
annosta)
tomaattikastike
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
300 g tomaattimurskaa
1 rkl sokeria
(tai hunajaa)
2 rkl hienonnettua
tuoretta basilikaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
munakoisoviipaleet
1 iso
munakoiso
hiukan suolaa
tilkka oliiviöljyä
täytteeksi
200 g herkkusieniä
1 rkl oliiviöljyä
100 g pehmeää
vuohenjuustoa (ei kittikuorta!)
2 rkl hienonnettua
tuoretta basilikaa
2 rkl hienonnettua
tuoretta korianteria
(suolaa ja pippuria jos tarvitsee)
viimeistelyyn
tuoreita basilikanlehtiä
Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se ihan
pieneksi. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota siinä valkosipuli. Lisää
tomaattimurska sekä sokeri ja keitä ihan pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia.
Lisää basilika, sekoita ja mausta tarpeen mukaan suolalla sekä mustapippurilla.
Viipaloi munakoiso runsaan puolen sentin
viipaleiksi ja laita viipaleet jääkylmään veteen 15 minuutiksi. Raaputa
munakoisosta jääneistä reunoista (ensimmäinen ja viimeinen viipale) kaikki
irtoava sisus. Se käytetään täytteeseen. Kun viipaleet ovat lionneet, kuivaa ne
talouspaperilla ja ripottele pinnalle hiukan suolaa. Viipaleet ”hikoilevat”
suolasta, mutta eivät ollenkaan niin voimakkaasti kuin liottamattomat
viipaleet. Pyyhi suola pois 10 minuutin kuluttua ja jätä viipaleet odottamaan
paistamista.
Leikkaa herkkusienet ihan pieneksi. Laita sienet
sekä munakoisosta raavittu sisus kattilaan oliiviöljyn kanssa ja kuumenna
sekoittaen matalalla lämmöllä kunnes sienet alkavat päästää kosteutta.
Sekoittele sieniä muutaman minuutin ajan ja lisää sitten vuohenjuusto pieninä
paloina. Kun juusto on sulanut, lisää basilika sekä korianteri ja mausta
tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.
Öljyä munakoisoviipaleet siveltimellä kevyesti
molemmin puolin ja kypsennä ne parilapannulla. Pariloi viipaleisiin raidat
molemmin puolin. Nosta munakoisot työlaudalle ja levitä täyte niiden pyöreästä
päästä alkaen noin puoliväliin asti. Kääri viipaleet rullaksi ja tarjoile
tomaattikastikkeen sekä basilikalehtien kanssa. (Jos rullat ovat ehtineet
pahasti jäähtyä, ne voi nopeasti lämmittää kuumassa tomaattikastikkeessa, mutta
ei näiden mitään uunikuumia tarvitse ollakaan.)
Mustikka-vadelma-frangipaanitorttu
taikina
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 dl tomusokeria
ripaus suolaa
120 g voita
1 muna
frangipaani
125 g voita
pieninä paloina
2 dl tomusokeria
3 munaa
125 g mantelijauhoa
puolikkaan sitruunan
raastettu kuori
2 rkl rommia
tai mantelilikööriä
muut
täytteet
0,5 dl kuningatarhilloa
150 g metsämustikoita
150 g vadelmia
0,5 tl jauhettuja
korianterinsiemeniä
1 tl hienonnettua
kardemummaa
2 tl perunajauhoa
muuta
tomusokeria
mustikoita ja vadelmia
kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä
Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja anna sen
hiukan pehmitä. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, tomusokeri sekä
suola ja lisää nämä voikulhoon. Nypi voi kuiva-aineiden kanssa tasaiseksi murumaiseksi
seokseksi. Lisää viimeksi kananmuna ja sekoita ainekset taikinaksi. Laita
taikina jääkaappiin jähmettymään parin tunnin ajaksi. Kauli kylmä taikina
ohueksi levyksi ja painele se piirakkavuoan (halk. 26-28 cm) pohjalle ja
reunoille. Laita vuoka jääkaappiin vielä vähintään 15 minuutiksi. Pistele pohja
haarukalla, laita piirasvuoka uuniin kuuman uunipellin päälle ja esikypsennä
pohjaa 10 minuuttia uunissa 180 asteessa. Sivele hiukan jäähtyneelle
piirakkapohjalle ohut kerros kuningatarhilloa.
Sekoita kulhossa kardemumma, hienoksi jauhetut
korianterin siemenet, perunajauho sekä puolet mustikoista ja vadelmista. Vatkaa
huoneenlämpöinen voi sekä tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat
voivaahtoon yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten ettei seos juoksetu. Lisää
lopuksi mantelijauho, sitruunankuori sekä rommi ja sekoita hyvin. Lisää
seokseen vielä maustetut marjat, sekoita ja kaada täyte kuningatarhillolla
sivellylle piirakkapohjalle. Ripottele pinnalle loput mustikat sekä vadelmat ja
painele marjoja alemmas sen verran että ne lähes uppoavat täytteeseen. Paista
piirasta (edelleen kuuman uunipellin päällä) 180 asteessa 30-40 minuuttia tai
kunnes pinta on kauniisti pullistunut ja ruskettunut. Siivilöi hiukan
jäähtyneelle piiraalle tomusokeria ja tarjoile marjojen sekä kermavaahdon tai
vaniljajäätelön kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti