TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 16. heinäkuuta 2024

Herkkuruokaa kesäkasviksista


 

Kotimaiset kasvikset alkavat olla parhaimmillaan ja nyt niistä kannattaakin nauttia tuoreina, raakoina, grillattuina, paistettuina, keittoina, salaatteina ja mitä vain keksii, mutta unohdetaan nyt kuitenkin se iänikuinen tomaatti-kurkku-lehtisalaattisekoitus. Tuoreista kasviksista saa aikaan paljon muutakin. Jos kesäkeitto ei oikein houkuttele, tehdään samoista kasviksista raikas kesäkeittosalaatti. Herkullinen caponata sopii tarjottavaksi yhtä hyvin liha-, kala- kuin kasvispyöryköidenkin kanssa ja munakoisorullat, cannelloni di melanzane, tomaattikastikkeessa ovat loistava alkuruoka mille tahansa päivälliselle. Jälkiruoaksi paistetaan mustikka-vadelma-frangipaanitorttu kotimaisista marjoista.

 


 

Kesäkeittosalaatti

(ainekset kahdelle)

 

4                    pientä uutta naattiporkkanaa
1                    pieni kukkakaali
5 dl                ”1-2-3” -pikkelöintilientä  *)
6                    pientä varhaisperunaa (Annabelle)
1 dl                tuoreita makeita herneitä
6                    retiisiä
6                    pientä tomaattia
50 g               hyvää sinihomejuustoa (Saint Agur)
0,5 dl             kuohukermaa
50 g               pinaattia
1 kpl              uusi kesäsipuli varsineen ohuina viipaleina
tuoretta tilliä hienonnettuna
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna

 

Pese, harjaa, kuori ym kasvikset ennen käyttöä. Leikkaa porkkanat viipaleiksi ja irrota kukkakaalin kukinnot keskenään suunnilleen samankokoisiksi paloiksi.

Laita vettä kattilaan kiehumaan ja kun se kiehuu, mausta suolalla. Keitä porkkanapaloja suolatussa vedessä 7 minuuttia, minkä jälkeen lisää kukkakaalit ja keitä niitä yhdessä vielä 7-8 minuuttia. Lopuksi siirrä nämä kasvikset reikäkauhalla pikkelöintiliemeen maustumaan.

 
*) ”1-2-3” pikkelöintiliemi

100 g  tavallista väkiviinaetikkaa

200 g  sokeria

300 g  vettä

Keitä aineksia kattilassa kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä liemi.

Älä kaada keitinvettä pois, vaan keitä siinä seuraavaksi perunat. Nosta kypsät perunat siivilään ja jääveteen jäähtymään. Lopuksi kiehauta samassa keitinvedessä vielä herneet. Niille riittää 3-4 minuuttia. Siivilöi herneet ja jäähdytä nekin jäävedessä, jolloin kypsyminen lakkaa ja herneiden väri pysyy kauniin vihreänä. Tässä vaiheessa porkkanat ja kukkakaalit ovat saaneet pikkelöintiliemestä tarpeeksi makua, joten nyt ne voi nostaa sieltä pois. Laita kaikki kypsennetyt kasvikset jääkaappiin jäähtymään.

Mittaa kuumankestävään astiaan sinihomejuusto ja sulata se mikrossa pienellä teholla. Lisää kerma ja sekoita. Laita seos 15 minuutiksi pakastimeen, jolloin se jäähtyy nopeasti. Vatkaa jäähtynyt seos pehmeäksi vaahdoksi. Tämä sinihomejuustokreemi on annoksen tärkein osa.

Annoksia varten huuhtele pinaatit ja levitä ne lautasten pohjalle. Lisää kasvikset, ripottele pinnalle tilliä sekä lehtipersiljaa ja lopuksi tasaa annoksiin sinihomejuustokreemi.

 


 

Caponata

 

1                    munakoiso
1                    keltainen kesäkurpitsa
1                    vihreä kesäkurpitsa
puolikas        keltainen paprika
1                    sipuli
2                    sellerinvartta
3                    isoa tomaattia
10                  vihreää oliivia
2 rkl               kapriksia
voita
oliiviöljyä
2 rkl              valkoviinietikkaa tai valkoista balsamicoa
2 tl                sokeria
suolaa
mustapippuria
basilikaa
lehtipersiljaa

 

Viipaloi munakoiso ja kesäkurpitsat reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi, levitä viipaleet vierekkäin ja ripottele pinnalle hiukan suolaa. Huuhtaise nopeasti ja kuivaa viipaleet noin 10 minuutin kuluttua. Leikkaa sipuli kapeiksi lohkoiksi ja sellerinvarret noin puolen sentin viipaleiksi. Poista paprikan sisus ja leikkaa paprika pieniksi paloiksi. Leikkaa tomaatit neljään osaan, poista sisukset ja leikkaa neljännekset vielä kerran kahtia. Leikkaa oliivit hiukan pienemmiksi paloiksi.

Leikkaa munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet suupalan kokoisiksi, kuumenna paistinpannulla hiukan voita ja oliiviöljyä ja kypsennä kasvikset siinä. Kun ne ovat sisältä pehmeitä ja pinnalta ruskistuneet, siirrä palat eri kulhoon ja pyyhi paistinpannu talouspaperilla.

Lisää paistinpannulle hiukan voita sekä oliiviöljyä ja kuullota sipulinlohkot siinä. Lisää paprika sekä selleriviipaleet ja kypsennä sekoitellen kunnes paprikanpalat ovat pehmeitä. Lisää tomaatinpalat, valkoviinietikka/-balsamico, oliivit, kaprikset sekä sokeri ja paistele välillä sekoittaen kunnes enin neste on haihtunut. Kaada pannulle kypsät munakoiso- ja kesäkurpitsapalat, anna niiden vielä lämmetä ja mausta caponata lopuksi suolalla ja pippurilla sekä basilika- ja lehtipersiljasilpulla.

 


 

Cannelloni di melanzane eli täytetyt munakoisorullat

(kaksi annosta)

 

tomaattikastike
1                    valkosipulinkynsi
1 rkl              oliiviöljyä
300 g             tomaattimurskaa
1 rkl              sokeria (tai hunajaa)
2 rkl              hienonnettua tuoretta basilikaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
munakoisoviipaleet
1                    iso munakoiso
hiukan           suolaa
tilkka             oliiviöljyä
täytteeksi
200 g             herkkusieniä
1 rkl              oliiviöljyä
100 g             pehmeää vuohenjuustoa (ei kittikuorta!)
2 rkl              hienonnettua tuoretta basilikaa
2 rkl              hienonnettua tuoretta korianteria
(suolaa ja pippuria jos tarvitsee)
viimeistelyyn
tuoreita basilikanlehtiä

 

Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se ihan pieneksi. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota siinä valkosipuli. Lisää tomaattimurska sekä sokeri ja keitä ihan pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää basilika, sekoita ja mausta tarpeen mukaan suolalla sekä mustapippurilla.


Viipaloi munakoiso runsaan puolen sentin viipaleiksi ja laita viipaleet jääkylmään veteen 15 minuutiksi. Raaputa munakoisosta jääneistä reunoista (ensimmäinen ja viimeinen viipale) kaikki irtoava sisus. Se käytetään täytteeseen. Kun viipaleet ovat lionneet, kuivaa ne talouspaperilla ja ripottele pinnalle hiukan suolaa. Viipaleet ”hikoilevat” suolasta, mutta eivät ollenkaan niin voimakkaasti kuin liottamattomat viipaleet. Pyyhi suola pois 10 minuutin kuluttua ja jätä viipaleet odottamaan paistamista.

Leikkaa herkkusienet ihan pieneksi. Laita sienet sekä munakoisosta raavittu sisus kattilaan oliiviöljyn kanssa ja kuumenna sekoittaen matalalla lämmöllä kunnes sienet alkavat päästää kosteutta. Sekoittele sieniä muutaman minuutin ajan ja lisää sitten vuohenjuusto pieninä paloina. Kun juusto on sulanut, lisää basilika sekä korianteri ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

 

Öljyä munakoisoviipaleet siveltimellä kevyesti molemmin puolin ja kypsennä ne parilapannulla. Pariloi viipaleisiin raidat molemmin puolin. Nosta munakoisot työlaudalle ja levitä täyte niiden pyöreästä päästä alkaen noin puoliväliin asti. Kääri viipaleet rullaksi ja tarjoile tomaattikastikkeen sekä basilikalehtien kanssa. (Jos rullat ovat ehtineet pahasti jäähtyä, ne voi nopeasti lämmittää kuumassa tomaattikastikkeessa, mutta ei näiden mitään uunikuumia tarvitse ollakaan.)
 

 


 

Mustikka-vadelma-frangipaanitorttu

 

taikina
3 dl                vehnäjauhoa
1 tl                 leivinjauhetta
1 dl                tomusokeria
ripaus            suolaa
120 g             voita
1                    muna
frangipaani
125 g             voita pieninä paloina
2 dl                tomusokeria
3                    munaa
125 g             mantelijauhoa
puolikkaan    sitruunan raastettu kuori
2 rkl              rommia tai mantelilikööriä
muut täytteet
0,5 dl             kuningatarhilloa
150 g             metsämustikoita
150 g             vadelmia
0,5 tl             jauhettuja korianterinsiemeniä
1 tl                hienonnettua kardemummaa
2 tl                perunajauhoa
muuta              
tomusokeria
mustikoita ja vadelmia
kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä

 

Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja anna sen hiukan pehmitä. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, tomusokeri sekä suola ja lisää nämä voikulhoon. Nypi voi kuiva-aineiden kanssa tasaiseksi murumaiseksi seokseksi. Lisää viimeksi kananmuna ja sekoita ainekset taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään parin tunnin ajaksi. Kauli kylmä taikina ohueksi levyksi ja painele se piirakkavuoan (halk. 26-28 cm) pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin vielä vähintään 15 minuutiksi. Pistele pohja haarukalla, laita piirasvuoka uuniin kuuman uunipellin päälle ja esikypsennä pohjaa 10 minuuttia uunissa 180 asteessa. Sivele hiukan jäähtyneelle piirakkapohjalle ohut kerros kuningatarhilloa.

Sekoita kulhossa kardemumma, hienoksi jauhetut korianterin siemenet, perunajauho sekä puolet mustikoista ja vadelmista. Vatkaa huoneenlämpöinen voi sekä tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat voivaahtoon yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten ettei seos juoksetu. Lisää lopuksi mantelijauho, sitruunankuori sekä rommi ja sekoita hyvin. Lisää seokseen vielä maustetut marjat, sekoita ja kaada täyte kuningatarhillolla sivellylle piirakkapohjalle. Ripottele pinnalle loput mustikat sekä vadelmat ja painele marjoja alemmas sen verran että ne lähes uppoavat täytteeseen. Paista piirasta (edelleen kuuman uunipellin päällä) 180 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti pullistunut ja ruskettunut. Siivilöi hiukan jäähtyneelle piiraalle tomusokeria ja tarjoile marjojen sekä kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti