Satay/sate on kaakkois-aasialainen
maustettu, varrastettu ja grillattu liharuoka, joka tarjoillaan mausteisen
kastikkeen kanssa. Varhaisimpien satayvartaiden valmistuksen uskotaan olevan peräisin
Jaavan saarelta, mutta ruokalaji on levinnyt kaikkialle Indonesiaan, missä
siitä on tullut todellinen kansallisruoka. Satayssa lienee myös arabialaisia
vaikutteita. Sataylihan voi marinoida etukäteen, vaikka useimmat aasialaiset
katuruokakauppiaat eivät marinoikaan lihaa, vaan sivelevät sitä mausteöljyllä
grillauksen aikana. Indonesialainen satay tarjoillaan usein maapähkinäkastikkeen
kanssa. Samanlaisia lihavartaita grillataan myös Thaimaassa sekä Malesiassa, ja
Singaporessa satayvartaat ovat ihan ohittamaton katuruoka. Alankomaissa satay
on todella suosittua, olihan Indonesia Hollannin siirtomaa vuoteen 1949 saakka.
Satay voi koostua kuutioidusta tai
viipaloidusta kanasta, vuohenlihasta, lampaanlihasta, naudanlihasta,
sianlihasta, katkaravusta, kalasta, tai vaikka tofusta pujotettuna
bambuvartaaseen. Nämä maustetaan ja grillataan (puuhiilellä) ja tarjoillaan
sitten erilaisten mausteisten kastikkeiden kanssa, useimmiten soija- ja
maapähkinäkastikkeen yhdistelmänä. Siksi maapähkinäkastiketta kutsutaan usein
satay-kastikkeeksi.
Eri maissa on pieniä eroja siinä,
millä satay maustetaan tai mitä lihaa/kalaa (katkarapuja) siinä enimmäkseen
käytetään. Indonesian suosituimmat sataylihat ovat kana ja vuohi, ja
maustepalettiin kuuluu mm chilihiutaleet sekä tuore inkivääri. Thaimaassa
mausteena suositaan punaista currytahnaa ja kookosmaitoa, Malesiassa luotetaan
erityisesti kurkumaan ja sitruunaruohoon. Sitä ainoaa ja oikeaa reseptiä ei ole
olemassakaan, joten oma maku ratkaisee.
Näiden satayvartaiden kanssa
nautittiin myös kurkku-punasipulisalaattia sekä keitettyä basmatiriisiä.
Broilerista tähän voi käyttää myös rintalihoja, mutta vaarana on että
grillaaminen tekee niistä kuivat. Reisipaistit pysyvät mehevämpinä.
Sate Ayam – Chicken Satay – Kanasatay
marinadi
0,5 dl kookosmaitoa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl limettimehua
1 rkl kalakastiketta
1 rkl raastettua
tuoretta inkivääriä
1 rkl ruskeaa
sokeria
2 tl curryjauhetta
1 tl kurkumaa
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl jauhettua
korianteria
ripaus chilihiutaleita
600 - 700 g broilerin reisipaisteja
8 kpl bambuvarrastikkuja
grillaamiseen
1 rkl ruokaöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippurirouhetta
maapähkinäkastike
1 dl kookosmaitoa
0,5 dl maapähkinälevitettä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl limettimehua
2 tl ruskeaa
sokeria
1 tl raastettua
tuoretta inkivääriä
hyppysellinen chilihiutaleita
0,5 tl srirachaa
hiukan rouhittuja maapähkinöitä
kurkku-punasipulisalaatti
1 kurkku
puolikas punasipuli
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl ruskeaa
sokeria
0,5 tl hienoa merisuolaa
lisäksi
1 ruukku tuoretta korianteria (vain lehdet)
limettilohkoja
keitettyä basmatiriisiä
Leikkaa reisipaisteista pois
ylimääräinen rasva ja pilko lihat isohkon suupalan kokoisiksi. Sekoita
marinadin ainekset ja lisää joukkoon kananpalat. Kaada lihat marinadeineen
isoon muovipussiin ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai mielellään
vaikka yön yli. Kääntele pakettia muutaman kerran marinoitumisen aikana.
Laita bambutikut veteen likoamaan
pari tuntia ennen grillausta, jotta ne eivät palaisi grillissä.
Kuori kurkku, halkaise se ja raaputa
siemenet pois pienen lusikan avulla. Leikkaa puolikkaat vajaan sentin
viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Sekoita
kulhossa valkoviinietikka, ruskea sokeri sekä merisuola ja lisää kurkut sekä
punasipulipalat. Sekoita hetki ja jätä mehustumaan huoneenlämpöön.
Valmista maapähkinäkastike. Sekoita
kaikki ainekset keskenään ja lopuksi ripottele pinnalle pähkinärouhetta. Jos
kastike tuntuu liian ohuelta, sen voi nopeasti kiehauttaa.
Poimi kanapalat pois marinadista,
taputtele ne kuiviksi ja pujottele vartaisiin. Sivele valmiit vartaat
ruokaöljyllä ja mausta suolalla sekä mustapippurirouheella. Grillaa lihat
kypsiksi. Jos grilliä ei ole käytettävissä, parilapannu välttää vaihtoehtona,
vaikka lopputulos ei olekaan ihan yhtä hyvä. Keitä riisi sillä välin kun
vartaat kypsyvät. Viimeistele tuoreella korianterilla ja limetinlohkoilla.