sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

Gino - nimeltään muka italialainen, mutta sielultaan ruotsalainen


Tarina kertoo, että viime vuosisadan alussa kuuluisa italialainen keittiömestari rakastui tulisesti ruotsalaiseen arkeologineitoseen, joka teki kaivauksia Pompeijissa. Heille syntyi poika, joka sai nimekseen Gino ja tämän kunniaksi keittiömestari valmisti jälkiruoan, josta tuli maailmankuulu herkku nimeltä Gino. No siis tämä tarinahan on täyttä hevonkukkua, ihan hatusta vedettyä puutaheinää. Gino –nimisellä jälkiruoalla kun ei ole mitään tekemistä Italian kanssa, vaan se on perin juurin ruotsalainen, siellä hyvinkin suosittu, muualla maailmalla tuskin tunnettu jälkiruoka. Ainoa jälkiruokaan liittyvä italialainen Gino, jonka löytää googlaamalla, on keittiömestari Gino D’Acampo eikä hänelläkään ole tähän osaa eikä arpaa.

Gino –reseptin kehittäjä, ruotsalainen keittiömestari Pelle Sturen kertoo että tämä jälkiruoka syntyi Tukholmassa vuonna 1985 ja kun jokaisella ruoalla pitää olla nimi, se päätettiin nimetä kokki Nicklas ”Gino” Erikssonin mukaan. Kun Pelle Sturen yhdessä veljensä Björn Sturenin ja Erikssonin veljesten kanssa siirtyivät vuonna 1986 hoitamaan ravintola PA&Co:n keittiötä, resepti lähti heidän mukanaan. Sittemmin jopa tukholmalainen yökerho Gino sai nimensä tämän jälkiruoan mukaan. Jälkiruoan, joka on valkosuklaalla gratinoitu hedelmäsalaatti, ja joka tarjoillaan vaniljajäätelön kanssa. Yksinkertainen on usein parasta. Alkuperäinen Gino sisältää banaania, kiiviä ja mansikoita, mutta mikään ei estä käyttämästä tässä muitakin marjoja tai hedelmiä.


 

Gino

(ainekset kahta annosta varten)

1  banaani

2  kiiviä
noin 200 g  tuoreita mansikoita
80 g  valkosuklaata
vaniljajäätelöä
 

 

 
Laita uuni lämpiämään 240 asteeseen.

Kuori ja viipaloi banaani sekä kiivit. Poista mansikoista kannat ja paloittele mansikat. Levitä hedelmäpalat uuninkestävien jälkiruokakulhojen pohjalle. Rouhi tai raasta karkeasti valkosuklaa ja ripottele hedelmien päälle.

Gratinoi annoksia uunin yläosassa 240 asteessa noin 5-10 minuuttia kunnes valkosuklaa on sulanut ja saanut hiukan väriä. Ota kuumat jälkiruokakulhot ulos uunista ja anna jäähtyä muutaman minuutin. Pyörittele vaniljajäätelöstä pallot annosten päälle ja nauti heti lämpimänä.

 

Tämä jälkiruoka kannattaa pitää mielessä kun miettii jotain sopivaa makeaa päätöstä rapujuhliin. Annokset voi tehdä muuten valmiiksi ja ripotella suklaamurut pinnalle vasta juuri ennen gratinointia.

 

2 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Olipa hauska kuulla tämän herkullisen reseptin tausta. Kiitos

Tuplaespresso kirjoitti...

Ja meistä on hauska blogata tällaisia ruokia, joita ei Suomessa tule joka paikassa vastaan.