Miedosti aniksen makuinen fenkoli on yksi suosikkikasvikseni, koska se toimii yhtä hyvin lihan, kalan tai kanan kanssa, risoton maustajana ja ihan sellaisenaankin. Fenkoli sopii myös makupariksi erilaisten hedelmien ja kasvisten kanssa, kuten appelsiini, omena, viikuna, porkkana, kurkku, palsternakka ja moni muu. Hiukan pähkinäinen villiriisi (myös intiaaniriisiksi kutsuttu piiiitkäjyväinen musta) saa fenkolista ja omenasta ihan uudenlaista raikkautta. Salaatti ei ole ulkonäöltään erityisen houkutteleva, mutta sitäkin maukkaampi.
Fenkoli-omena-villiriisisalaatti
1,5 dl kanadalaista pitkäjyväistä villiriisiä (lajike on Zizania palustris)
salaatinkastike
Halkaise fenkoli ja leikkaa siitä mandoliinilla millin tai parin ohuita viipaleita. Kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi. Sekoita keskenään keitetty villiriisi, fenkoli, omena, pistaasit ja sitruunankuori.
Sekoita salaatinkastike, kaada se salaatin joukkoon ja sekoita. Anna salaatin maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia ennen tarjoilua.
Wieninleike kanasta (broilerista)
Mittaa yhdelle laakealle lautaselle vehnäjauho ja mausta se suolalla sekä valkopippurilla.
Kaada paistinpannulle rypsiöljyä noin 1-2 sentin paksuudelta ja lämmitä se paistokuumaksi. Riittävän lämmön voi testata leipäpalalla. Jos leipäpala öljyyn pudotettaessa alkaa heti tiristä ja hiljalleen ruskistua, öljy on sopivan kuumaa myös kanafileille. Liian kuuma öljy polttaa fileet piloille ja liian kylmässä leivitys vain imee öljyä eikä rapeudu.
Paista leivitettyjä fileitä öljyssä noin 60-90 sekuntia kummaltakin puolelta. Silloin niiden tulisi olla pinnalta kullanruskeat ja sisältä kypsät ja mehevät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti