Miljonäärin muroleivosten resepti ilmestyi tiettävästi ensimmäisen kerran "The Australian Women's Weekly"ssä joskus 1970-luvulla nimellä Caramel shortbread. Uudempi nimi ”Millionaire’s shortbread” lienee skotlantilainen keksintö, joka on hyvin osuva sikäli kun sillä on ollut tarkoitus viitata leivoksen eri kerrosten makujen rikkauteen ja täyteläisyyteen.
Nämä kinuski-suklaa-muroleivokset ovat niin makeita, ettei niitä voi syödä kovin suurta palaa kerrallaan. Paitsi että puolitin alkuperäisen reseptin ainesmäärät 15x15 cm irtopohjavuokaan, leikkasin itse leivoksistakin mahdollisimman pieniä iltapäiväteen hengessä. Jotta niissä olisi jotain pientä ekstraa ja kokin omaa kädenjälkeä, viimeistelin leivokset 24 karaatin kultalehdellä ikään kuin jokaisen leivoksen päälle olisi pudonnut iso kultahippu. Aito lehtikulta on täysin syötävää eikä mitenkään myrkyllistä. Yhden pienen kultalehden paksuus on vain 1/10.000 millimetriä ja näiden 16 leivoksen koristeluun kului kaksi kultalehteä. Jotenkin sen jälkeen miljonääri alkoi tuntua liian köyhältä, joten kultakoristelun johdosta vaihdoin leivosten nimen ”Billionaire’s shortbread”iksi.
Miljonäärin muroleivokset
murotaikinapohja
kinuski
suklaa
viimeistely > billionaire’s shortbread
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (ylä-alalämpö).
Taittele suklaa paloina lasikulhoon ja laita mikroon. Minä käytin maitosuklaata, mutta jos tykkää enemmän tummasta suklaasta, niin sitten sitä. Sulata suklaata täysteholla 10 sekunnin ajan, minkä jälkeen sekoita suklaata. Kuumenna toiset 10 sekuntia ja sekoita, sitten seuraavat 10 sekuntia ja taas sekoitus jne yhteensä 5 tai 6 kertaa. Kun kulhossa on sulan suklaan joukossa enää vain pieniä kiinteitä paloja, ota kulho ulos mikrosta ja sekoita. Loput suklaat sulavat joukkoon ihan itsestään. Tällä tavalla suklaa ei kuumene liikaa, mutta muuttuu riittävän juoksevaan muotoon. Kaada sulatettu suklaa kinuskin päälle ja kallistele vuokaa jotta suklaa leviää tasaisesti. Laita vuoka takaisin jääkaappiin noin tunniksi.
2 kommenttia:
Näitä on Lidlissä toisinaan ja kun sen palasen leikkaa kuuteen osaan, se on just sopiva pikkumakea espresson kanssa. :) Hienon näköisiä nämä sinun tekemäsi.
Näissä miljonääreissä on "mitä pienempi, sitä parempi" ihan pelkästään jo tuon toffeen määrän takia :)
Pitäisi varmaan useammin käydä Lidlissä, mutta kun ihminen fakkiutuu niihin samoihin kauppoihin missä käy aina. Vaikka ei olisi edes pitkä matka kolmen sepän patsaalle ja sieltä eteenpäin Makkaratalon alakerran Lidliin. Voisi hyödyntää niitä kahden euron kasvislaatikoitakin...
Lähetä kommentti