Meillä suomessa on syöty perinteisesti silakkalaatikkoa, mutta koska Ruotsissa oli kaikki paremmin – tai ainakin niin meillä kateellisina kuviteltiin – niin tottakai siellä syötiin sitten lohilaatikkoa, sikäläisittäin laxpudding. Stefan Ekengrenin vuonna 2016 ilmestyneessä keittokirjassa Husman – alla de klassiska rätterna (och några bortglömda) on tämän lohilaatikon alkuperäinen resepti. Erityispiirre mielestäni tässä on keitettyjen perunoiden käyttö, sillä olen aina ennen tehnyt tämän tapaiset laatikot raa’asta perunasta. Ekengren myös vuorasi uunivuoan leivinpaperilla, jotta laatikon voisi nostaa sen kanssa tarjolle. Minä tosin tein laatikon suoraan pinnoitettuun uunivuokaan.
Laxpudding eli ruotsalainen lohilaatikko
1 kg kiinteää perunaa (siikli, annabelle)
Kuumenna uuni 175°C:een. Ota tillin varret erikseen ja hienonna tilli. Kuori perunat, keitä ne tillin varsien kanssa lähes kypsiksi ja anna jäähtyä. Kuullota sipuliviipaleet voissa kullankeltaisiksi ja jäähdytä nekin. Viipaloi perunat 0,5 cm viipaleiksi. Paloittele lohi 1 cm paksuisiksi viipaleiksi poikkisuuntaan. Sekoita kulhossa munat ja kerma (ei tietenkään mitään maitoa, koska kerran ollaan ruotsissa... ). Mausta munakerma suolalla ja mustapippurilla (ja sekoita joukkoon sitruunan kuoriraaste, jos sitä käytät). En laittanut sitruunankuorta koska minulla ei ollut sitruunaa koska unohdin ostaa sellaisen. Maku oli tosi hyvä ilmankin, joten laitoin siksi sen sulkeisiin. Voi siis käyttää mutta voi olla käyttämättäkin.
Lado vuoan pohjalle kerros perunaviipaleita ja lusikoi niille munakermaa. Sitä tulee kaikkien kerrosten väliin ja lopuksi päälle. Asettele lohiviipaleet perunoille, niiden päälle sipulit ja niiden päälle tillisilppu. Paina niitä käsin tiiviimmäksi. Muista se munakerma väleihin. Viimeksi perunakerros ja munaseoksen loppu sen päälle. Paistoaika on noin 1 tunti. Itse laitoin piipparin soimaan 45 minuutin kohdalla ja katsoin, miltä laatikko näyttää. Jos näyttää valmiilta niin ota ulos, jos taas ei, niin jatka viimeinenkin varttitunti. Anna vetäytyä hetken aikaa ennen tarjoilua.
Ruskistettu voi
150 g voita paloina
Sulata voipalat kasarissa ja anna niiden kiehua. Aluksi voi vaahtoaa ja sitten se alkaa ruskistua. Nosta kattila ajoissa pois kun voi on saanut hiukan väriä, sillä ruskistumisen alettua voi kärähtää pilalle tosi nopeasti.
Ekengren tarjoili puddinginsa kanssa kirkastettua voita. Minä päätin tehdä ruskistettua voita ja se oli oiva valinta, sillä sen pähkinäiset aromit viimeistelivät herkkuannoksen. Laatikkoa lautaselle, ruskistettua voita päälle ja perinteiset silakkalaatikonkin lisäkkeet etikkakurkku ja -punajuuri viereen. Laadukasta kotiruokaa, olkaa hyvä – var så goda.
2 kommenttia:
Silakkalaatikko oli minulle lapsuuden hyi-ruoka, enkä vieläkään voi ajatella sitä herkkuna, mutta toisaalta en ole kokeillutkaan sitä sitten lapsuuden. Mutta tämä lohilaatikko kyllä maistuisi:)
Varmasti maistuisikin ja ruskistettu voi teki siitä supermaukkaan.
Lähetä kommentti