Savusilakka tykkää saada kaverikseen
riittävän vahvat muut maut. Paistoin ruistortilloja, joiden päälle lisättiin
erilaisia täytteitä, kuten kalaa ja munavoita. Graavisiian ja miedon
sinappikastikkeen maku jäivät tässä vähän vaatimattomiksi, mutta paahdetusta voista
valmistettu ruohosipuli-munavoi lämminsavusilakan kanssa oli ihan täydellinen
kun ruistortillaan kääri lisäksi vähän salaattia, tomaattia ja kevätsipulia.
Paahdettu voi antoi särmää sekä munavoille (paahdettu kirkastettu voi) että
ruistortilloille (paahdetun voin pohjalle jäävät ruskistuneet proteiinit).
Tähän aikaan vuodesta silakoissa on paljon maitia ja mätiä, jotka nekin kumpikin ovat
todella hyviä savustettuna.
Paahdettu ruohosipuli-munavoi
200 g voita
paksupohjainen
teräskattila
lämpömittari
(roiskesuoja)
1 dl hienonnettua ruohosipulia
ripaus suolaa
5 kovaksi keitettyä kananmunaa
Leikkaa voikimpale pienemmiksi
kuutioiksi ja laita kattilaan. Laita lämpömittarin anturi kattilaan ja kuumenna
matalalla lämmöllä kunnes voi on kokonaan sulanut. Sekoittele nuolijalla aika
ajoin. Voi sisältää jopa yli 15 % vettä ja kun voin lämpötila alkaa lähestyä
sataa (100) astetta, kiehuminen voimistuu ja veden haihtuessa kattilan sisältö
alkaa pulputtaa voimakkaasti. Kattilan päälle kannattaa hetkeksi laittaa
roiskesuoja, jos sellainen tiheä metalliverkko sattuu kuulumaan
keittiövarustuksiin.
Samalla kun vesi haihtuu, voin
proteiinit alkavat erottua rasvasta. Proteiinit ruskistuvat vähä vähältä.
Kattilassa alkaa tapahtua kuohumista ja seosta voi varovasti sekoitella
nuolijalla etteivät proteiinimurut pala ja tartu kattilan pohjaan. Tässä
vaiheessa lämpöä voi nostaa hiukan, mutta koko ajan pitää tarkkailla kattilan
sisältöä. Kun lämpömittari näyttää 160 astetta, kattila täytyy ottaa pois
liedeltä. Voi jatkaa kuumenemista vielä muutamalla asteella, mutta nyt ei ole
enää pelkoa pohjaanpalamisesta. Voi on nyt kauniin kullanruskeaa ja
proteiinimurut kattilan pohjalla syvän tummanruskeita. Koko prosessiin ei kulu
aikaa juuri 15 minuuttia kauempaa. Kun voi on hetken jäähtynyt ja viimeisetkin
kuohut tasaantuneet, kaada kirkas paahdettu voi toiseen astiaan jäähtymään.
Kattilan pohjalle jäävät ruskistuneet maitoproteiinimurut käytetään antamaan
makua tortillataikinaan.
Kun paahdettu voi alkaa jähmettyä,
kuori ja hienonna kovaksi keitetyt kananmunat ja sekoita ne voin joukkoon
ruohosipulin ja suolan kanssa.
Ruistortillat
(8 pientä)
e.m. paahdetusta voista kaikki
ruskistuneet proteiinit kattilan pohjalta
0,75 dl vettä
0,75 dl maitoa
1 rkl voita
1 rkl siirappia
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1,5 dl ruisjauhoa
0,5 dl mämmimaltaita
2 dl vehnäjauhoa
hiukan jauhoja kaulimiseen
Sekoita keskenään nesteet erikseen ja
kuiva-aineet erikseen. Lämmitä nesteitä sen verran että voi ja siirappi
sulavat. Kaada kuiva-aineet monitoimikoneen kulhoon, käynnistä vatkaus ja lisää
nestettä tasaisesti kunnes taikinasta on muodostunut pehmeä, mutta kiinteä ja
kaulimiskelpoinen pallo. Nesteen ja jauhojen keskinäistä määrää voi joutua
hiukan. Kaikkea nestettä ei välttämättä tarvita. Alusta taikinaa koneella parin
minuutin ajan, käsin vaivaamalla viitisen minuuttia.
Laita taikina puhtaaseen kulhoon,
peitä muovikelmulla ja jätä lepäämään 20-30 minuutiksi. Punnitse taikina, jaa
se kahdeksaan samankokoiseen osaan ja kääri niistä jokainen erikseen muoviin.
Tortillat voi paistaa tästä noin 15 minuutin kuluttua, mutta taikinapallot voivat
odotella kelmun sisällä pidempäänkin.
Ripottele hiukan jauhoja työtasolle
ja kauli taikinapallot mahdollisimman ohuiksi letuiksi (tai läiskäise ne
lituskoiksi tortillaprässillä). Sitä mukaa kun olet kaulinut taikinapallot, kypsennä tortillat tummapilkullisiksi kuivalla paistinpannulla
keskilämmöllä noin 30-60 sekuntia kummaltakin puolelta. Pidä valmiit tortillat
peitettynä tarjoiluun asti etteivät ne jäähdy ja kuivu liikaa. Minä pakkasin ne
taitellun keittiöpyyhkeen sisään, missä ne pysyivät suhteellisen lämpiminä
tarjoiluun saakka.
Täytä ruistortillat paahdetulla
ruohosipuli-munavoilla, savusilakalla, salaatilla, tomaatilla ja hienonnetulla
kevätsipulilla.
Kun ensi kerralla teen näitä, jaan ruistortillataikinan vielä pienempiin osiin ja paistan tästä taikinamäärästä 24 pientä tacoa. Kun ne täyttää samoilla aineksilla, niistä tulee kivoja parin haukkauksen suupaloja, mini-savusilakkatacoja.
Kun ensi kerralla teen näitä, jaan ruistortillataikinan vielä pienempiin osiin ja paistan tästä taikinamäärästä 24 pientä tacoa. Kun ne täyttää samoilla aineksilla, niistä tulee kivoja parin haukkauksen suupaloja, mini-savusilakkatacoja.
2 kommenttia:
Voi että on herkullinen setti! Ruistortillat näyttävät tosi hyviltä:) Minulla oli tortillaprässi, mutta se hävisi jossain muutossa.
Ruistortillat oli todella hyviä. Onneksi ne voi kaulia ihan perinteisellä tavallakin ilman tortillaprässiä :)
Lähetä kommentti