Koska hyvällä aterialla pitää aina olla jälkiruoka, sellainen piti olla myös uudenvuodenaterialla. Mutta jos pääruoka on kohtalaisen suuritöinen, jälkkärin tulisi olla helppo, nopea ja kevyt. Idea lähti ruokakomerosta ja siellä olleesta pienestä 1,65 dl Blue Dragon kookosmaitotölkistä. Kookos ja passionhedelmä ovat hyvä yhdistelmä, joten tein niistä pienet kirpeänmakeat vanukkaat. Kokonaisuus jäi kuitenkin kaipaamaan jotain rapeaa – keksiä tai jotain… Keksien tai pikkuleipien leipominen ei vaan erityisesti nyt inspiroinut. Siksi kaivoin esiin Pioneer Womanin honeycomb –reseptin ja pyöräytin vanukkaan kaveriksi ilmavanrapeaa hunajakennotoffeeta.
Passion-kookosvanukas
(ohje
neljälle)
4
+ 1 passionhedelmää
pieni
tölkki (165 ml) kookosmaitoa
3
kananmunaa
3
rkl sokeria
laita
uuni lämpiämään 175 asteeseen. Halkaise neljä passionhedelmää ja paseeraa ne
siivilän läpi pieneen kulhoon. Kun siemenistä ei enää irtoa mehua, jäljelle
jääneet siemenet voi heittää pois. Lisää kulhoon kookosmaito, kananmunat sekä
sokeri ja vatkaa tasaiseksi. Kaada vanukasmassa tasan neljään pieneen
uuninkestävään jälkiruokavuokaan.
Laita
vuoat isompaan uunivuokaan ja kaada jälkiruokavuokien ympärille sen verran
kiehuvaa vettä että se ulottuu niiden puoliväliin. Kypsennä vanukkaita 175
asteessa 25-30 minuuttia kunnes ne ovat hyytyneet, mutta edelleen hyvin
pehmeitä.
Jäähdytä
vanukkaat ensin huoneenlämpöön ja sen jälkeen jääkaapissa tunnin tai pari ennen
tarjoilua.
Tarjoiltaessa lusikoi vanukkaiden pinnalle sen viidennen passionhedelmän siemenet.
Honeycomb / rapea hunajakennotoffee
2,4
dl hienoa sokeria
0,6
dl vaaleaa siirappia
2
rkl hunajaa
1
dl vettä
2
tl ruokasoodaa
Valmista
toffee korkealaitaisessa kasarissa, sillä soodan lisäämisen jälkeen seos kuohuu
voimakkaasti. Laita 20x30 cm vuoan pohjalle leivinpaperi, johon kaadat massan
jäähtymään. Tarvitset myös lämpömittarin, jolla saa tarkasti ja nopeasti
mitattua sokeriseoksen lämpötilaa vähintään 180 asteeseen saakka.
Kaada
kasariin sokeri, siirappi, hunaja sekä vesi ja keitä seosta kohtuullisella
lämmöllä. Pidä lämpömittari koko ajan kasarissa niin että koko ajan näet keitoksen
tarkan lämpötilan. Älä sekoittele sokeria millään kauhalla tai vispilällä, vaan
jos sitä on ihan pakko sekoittaa, tee se heiluttelemalla kattilaa. Jätä
sekoittaminen vasta siihen kun lisäät ruokasoodan.
Kun
seoksen lämpötila on noussut 140 asteeseen, tarkkaile lämpötilan nousua koko
ajan. 147-149 asteen lämpötilassa ota lämpömittari pois kattilasta ja lisää
sokerin joukkoon ruokasooda. Sekoita heti voimakkaasti pallovispilällä jotta sooda levittyisi
mahdollisimman tasaisesti massan joukkoon ja kaada sitten massa vuokaan
leivinpaperin päälle jäähtymään. Tässä pitää olla todella nopea, sillä jos
vähänkin viivyttelee, kuohuvaa massaa on vaikea enää saada kaadettua kasarista ulos.
Anna sokerimassan jäähtyä ja kovettua noin tunnin ajan ennen kuin alat
paloitella sitä.
Hunajakenno
on parhaimmillaan valmistuspäivänä. Sitten se alkaa kerätä kosteutta ja muuttuu jopa jo
muutamassa päivässä ikävän sitkeäksi.
6 kommenttia:
Ai ai mitä herkkua:)
Vaikka keventääkin ruokavaliota, kaikkea makeaa ei silti tarvitse jättää pois lautaselta.
Oi nam! Näyttää ihanalta.
...vain kolme ainesta... plus sokeri
Tuota hunajakennoa pitää kyllä kokeilla, sopivan vaarallisen kuuloista. :D
Onhan se aika hauskan näköistä kun ruokasooda alkaa toimia :)
Lähetä kommentti