keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Jouluinen banaani-klementiinikakku


Kaiken ylensyömisen lisäksi jouluna pitäisi jaksaa nauttia myös kahvipöydän makeista herkuista. Meillä ei ole ollut mitään ”seitsemän sortin kaffepöytää” pikkuleipineen ja sahramipullakransseineen, mutta jouluun kuuluu muutama vakioleivonnainen: mausteinen kahvikakku, piparit ja aina tarvittaessa pari uunituoretta, vasta leivottua joulutorttua. Joskus jotain muutakin, mutta niistä lisää lähempänä joulua kunhan ensin leivotaan ne kuvauskuntoon. Maustekakun resepti vaihtelee ja tänä vuonna kokeiluun pääsi banaanilla ja klementiinillä mehevöitetty maustekakku. Banaani tekee kivan rakenteen, mutta ei maistu liikaa, ja klementiinin maku täydentää joulumausteita juuri sopivasti. Kevyt sokerikuorrute tekee kakusta vielä vähän jouluisemman.


Jouluinen banaani-klementiinikakku

3 tosikypsää mustakuorista banaania
2 klementiinin raastettu kuori ja mehu
4 munaa (huoneenlämpöisiä)
1,5 dl haaleaa voisulaa

6 dl vehnäjauhoa
2,5 dl fariinisokeria
3/4 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1/2 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1/2 tl hienoksi jauhettua inkivääriä
1/4 tl hienoksi jauhettua neilikkaa
1/4 tl hienoksi jauhettua pomeranssinkuorta

pinnalle:
120 g tomusokeria
tilkka vettä tai klementiinistä puristettua mehua
1 klementiinin raastettu kuori


Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka.

Sulata voi ja anna sen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Riko munat kulhoon, lisää kuoritut banaanit pieninä paloina, raasta klementiinit ja purista niistä mehu kulhoon ja lopuksi lisää haalea voisula. Vatkaa ainekset kuohkeaksi.

Sekoita toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet ja lisää ne 3-4 osassa huolella sekoittaen hedelmä-muna-voiseokseen. Kun taikina on tasaista, kaada se voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Kypsennä kakku uunin keskiosassa noin 55-60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla ennen kuin otat kakun uunista. Jäähdytä kakku vuoassaan.
 
Kumoa jäähtynyt kakku ritilän päälle ja sekoita pienessä kulhossa tomusokerin joukkoon tilkka vettä tai klementiinimehua. Sokerikuorrute on sopivaa, kun sen juuri ja juuri saa valutetuksi kakun päälle. Jos nestettä hulahtaa vahingossa vähän liikaa ja kuorrutteesta tulee liian lirua, lisää tomusokeria ruokalusikallinen kerrallaan kunnes koostumus on sopivaa. Valuta sitten kuorrute kakun päälle ja raasta klementiininkuori sokeripinnalle. Anna kuorrutteen kuivahtaa ennen kakun leikkaamista.

Ei kommentteja: