Kyllä television ruokaohjelmista
vaan voi oppia uutta. Amerikan Master Chefissä kilpailijoiden piti valmistaa
paranneltu versio suositusta amerikkalaisesta valmiista tv-ateriasta Salisbury
steak. Piti ihan ottaa selvää siitä, mitä nimen takana oikein on.
Salisbury
steak -pihvi on saanut nimensä amerikkalaisen lääkärin James H. Salisburyn (1823
– 1905) mukaan. Hän tuli pitkäaikaisten tutkimusten mukaan siihen tulokseen,
että jauhetusta lihasta paistettu pihvi on terveellistä ja tekee hyvää
ruoansulatukselle. Salisbury julkaisi aiheesta kirjan vuonna 1888 ja se sai aikaan
kaiketi ensimmäisen ravitsemustrendin, jota kesti parisenkymmentä vuotta.
Aiheesta enemmän täällä.
Salisbury steak on siis
hyvänlaatuisesta, vähärasvaisesta naudanlihasta valmistettu pihvi, jossa on
mukana sipulia, korppujauhoa, kananmunaa ja mausteita. Tuntuuko tutulta?
Niinpä, meillä niin kuin länsinaapurissammekin tämä tunnetaan nimellä
pannupihvi. Amerikkalaispihvi tarjoillaan ruskean herkkusieni-sipulikastikkeen
kera, meillä kastike on usein kermakastike. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
Amerikkalaisnimi juurtui käyttöön siellä 1. maailmansodan jälkeen, kun
pyrittiin välttämään kaikkea saksalaisuuteen vivahtavaa - niin kuin esimerkiksi
sanaa hampurilainen.
Salisbury steak
herkkusieni-sipulikastikkeella
(neljälle)
Pihvit
600
g vähärasvaista naudan
paistijauhelihaa
½
dl korppujauhoja
1 sipuli hienonnettuna ja
kuullotettuna
1
rkl tomaattipyreetä
2
tl Worcestershire-kastiketta
½
tl kuivattua basilikaa
½
tl kuivattua timjamia
½
tl kuivattua oreganoa
1 muna
1,5
tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
maun mukaan
voita ja oliiviöljyä
paistoon
Hienonna
ja kuullota sipulit ja anna jäähtyä. Laita kaikki aineet kulhoon ja sekoita.
Paras lopputulos tulee käsin sekoittamalla. Älä sekoita liikaa, jotta massa
pysyy ilmavampana ja pihveistä tulee kuohkeampia. Jaa massa neljään osaan ja
muotoile ne pihveiksi kevyesti taputtelemalla. Älä tiivistä massaa liikaa, vain
niin että ne pysyvät muodossaan. Nosta pihvit lastalla kuumalle paistinpannulle
ja paista voin ja öljyn sekoituksessa kypsiksi ja kauniin ruskeiksi. Siirrä
sivuun odottamaan kastiketta.
Herkkusienikastike
1 sipuli viipaloituna
100
g tuoreita valkoisia
herkkusieniä viipaloituina
3
dl lihalientä
1
rkl tomaattipyreetä
2
tl Worcestershire-kastiketta
1
rkl Maizenaa
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
voita paistoon
Sulata
voi pannulla ja lisää herkkusienet ja sipuli. Mausta suolalla ja pippurilla ja
kypsennä kunnes herkkusienissä on kaunis väri. Lisää pannulle lihaliemi,
tomaattipyree ja wosteri ja anna porista hiljaa. Sekoita Maizena 2
ruokalusikalliseen kylmää vettä, kaada suurus pannulle ja sekoita. Anna porista
vielä pari minuuttia kunnes seos on sakeentunut. Nosta pihvit takaisin pannulle
kastikkeen joukkoon.
Amerikkalaiset
nauttivat Salisbury Steakinsa useimmiten perunamuusin ja herneiden kera. Meillä
oli lisukkeina raastetulla sitruunankuorella (¼ sitruuna) ja tuoreella
korianterilla maustettu bataattipyree sekä nopeasti kiehautetut pakasteherneet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti