Vaikka olenkin aina mainostanut, miten paras raparperipiirakka leivotaan pullataikinaan, täytyy kokeilla myös uusia leivontaohjeita. Muokkasin hiukan rakastamani britakakun reseptiä ja leivoin kakun sisään tämän kevään tuoretta raparperia. Vähän pelkäsin että kakku jää raa’aksi, mutta siitä tulikin marenkihuntuineen ihan uskomattoman mehevä jälkiruokapiirakka.
Olen pitkään miettinyt, mitä
pakastimessa olevista viime kesän ahomansikoista saisi aikaan ja miten ne saisi
riittämään mahdollisimman pitkään. Sadan gramman rasiasta kun ei ole juuri
muuta kuin näytteeksi, mutta sitten päätin keittää niistä siirappia jäätelön ja
leivonnaisten mausteeksi. Raparperi ja mansikka ovat ihan täydellinen pari ja
niin tässäkin, kun siirapin makeus täydensi kirpeää raparperitorttua.
Helluntaiheilan mielestä tämä on
oikein hyvä jälkiruoka, mutta sanoi odottavansa kuitenkin vielä sitä
pullataikina-raparperipiirakkaa. Ei lopu leivontahommat :)
Ahomansikkasiirappi
100
g ahomansikoita
250
g kidesokeria
30
g glukoosisiirappia
2
dl vettä
1
rkl sitruunamehua
Kaada
kaikki ainekset kattilaan ja keitä niitä sen verran, että seoksen lämpötila käy
104 asteessa. Sekoittele koko ajan, sillä tällainen sokeriliemi kuohahtaa
liedelle heti kun käännät selkäsi!
Kun
lämpötila on saavuttanut tavoitteensa, ota kattila jäähtymään ja kun seos on
kädenlämpöistä, paseeraa se tiheän siivilän läpi jolloin mansikoiden siemenet
jäävät siivilään. Pullota ja jäähdytä siirappi.
Raparperi-marenkitorttu
150
g leivontamargariinia
130
g hienoa kidesokeria
4
keltuaista
2
kokonaista kananmunaa
1/2
tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljatankoa
150
g vehnäjauhoja
2
tl leivinjauhetta
ripaus
suolaa
1
tl hienoksi jauhettua kardemummaa
500
g tuoretta raparperia
4
rkl hienoa kidesokeria
1/8
tl suolaa
4
valkuaista
120
g hienoa kidesokeria
Kuumenna
uuni 180 asteeseen.
Sekoita
keskenään jauhot, leivinjauhe, suola sekä kardemumma omaan kulhoonsa.
Kuori
raparperinvarret ja leikkaa ne puolen sentin viipaleiksi.
Pese
ja kuivaa teräsvispilä huolellisesti ennen kuin alat vatkata valkuaisvaahtoa.
Lisää sokeri useammassa erässä ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.
Jätä marenkivaahto odottamaan vuoroaan.
Vatkaa
keskenään vaahdoksi huoneenlämpöinen leivontamargariini ja sokeri. Lisää kokonaiset
munat ja keltuaiset yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää sitten vanilja
ja sekoita. Kääntele lopuksi jauhoseos taikinan joukkoon. Levitä taikina tasaisesti
(25 cm x 35 cm) uunivuokaan leivinpaperin päälle. Laita parin litran
muovipussiin 4 rkl sokeria ja ripaus suolaa ja lisää raparperinpalat. Ravista
voimakkaasti niin että ainekset sekoittuvat ja kaada sitten raparperinpalat
taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Painele lastalla sen verran että
raparperit painuvat taikinan sisään. Laita vuoka uuniin ja kypsennä 25-30
minuuttia.
Ota
vuoka uunista ja levitä sitten marenkivaahto tasaisesti taikinan pinnalle.
Paista vielä 10-15 minuuttia kunnes marengin pinta alkaa hiukan ruskistua. Jos
marenki on silloin vielä kauttaaltaan kovin pehmeää, sammuta uunista virta,
avaa luukku raolleen ja anna tortun olla uunissa vielä 10-30 minuuttia kunnes
marengin pinta on rapeutunut. Tarkista tilanne viiden minuutin välein ettei pinta
vahingossa ruskistu liikaa.
Jäähdytä
marenkitorttu, leikkaa se viipaleiksi ja tarjoile mansikkasiirapin kanssa.
Tällainen marenkitorttu on ihan parasta nautittuna juuri leipomispäivänä.
Tällainen marenkitorttu on ihan parasta nautittuna juuri leipomispäivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti