Ai että tähän aikaan vuodesta alkaa jo tehdä mieli parsaa. Mutta kun tarjonta on vielä mitä on, eli kauppa toisensa jälkeen tarjoaa heviosastollaan toiselta puolelta maailmaa tulleita, valmiiksi väsyneen näköisiä parsanippuja. Myönnän olevani ”ikävä asiakas” ja hypistelleeni taas varmaan ainakin kolmekymmentä puolen kilon parsanippua, joissa useimmissa 3-7 parsaa oli nahistunut käyttökelvottomiksi. (Miten sellaisia edes kehdataan pitää myynnissä täydellä hinnalla?!) Sitten vasta kun käteen sattui se ensimmäinen nippu, jossa kaikki oli käyttökelpoista, syntyi päätös parsakeitosta. Sellaiseen nämä kaukomaiden parsat sopivat parhaiten - suomalaista tai edes eurooppalaista parsaa odotellessa.
Tämä parsakeitto saa lisää ruokaisuutta perunasta ja kermaista pehmeyttä avokadosta. Parsa-avokadokeitto soveltuu tarjottavaksi yhtä hyvin kuumana kuin kylmänä.
Parsa-avokadokeittoa kahdelle
500
g vihreää parsaa
1
salottisipuli
1
litra vettä
1
keltasipuli
1
rkl oliiviöljyä
200
g (1 iso) jauhoinen peruna
1
kasvis- tai kanaliemikuutio
2
rkl tuoretta hienonnettua basilikaa
1
avokado
suolaa
ja mustapippuria myllystä
keiton päälle
fetamuruja
hienonnettua
kevätsipulia
rapeaksi
paahdettua parmankinkkua
Kuori
parsat, napsauta niiden varsien kuivat kannat poikki ja ota parsoista kaikki maku mukaan keittoon tekemällä tästä "biojätteestä" liemi. Laita kuoret ja kannat kattilaan
yhdessä neljään osaan leikatun salottisipulin kanssa ja kaada niiden päälle vettä
sen verran että kaikki peittyy. Keitä näitä 20-30 minuuttia, siivilöi
sitten liemi talteen ja heitä roskat pois. Liuota liemeen yksi kasvis- tai
kanaliemikuutio.
Kuori
sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja
kuullota siinä sipulinpalat. Lisää parsa-kasvis(/kana)liemi sekä kuorittu ja
pienemmiksi paloiksi leikattu peruna. Keitä kunnes perunanpalat ovat melkein
kypsiä. Leikkaa kuoritut parsat parin sentin paloiksi, lisää ne kattilaan ja
keitä kunnes ne ovat pehmeitä eli 6-8 minuuttia. Ota kattila pois lämmöltä. Halkaise
avokado, irrota siemen ja lusikoi kuoret tyhjiksi. Lisää kattilaan basilika
sekä avokado ja soseuta keitto blenderissä. Jos keitto vaikuttaa kovin paksulta,
sitä voi hiukan ohentaa kasvis(/kana)liemellä tai kiehuvalla vedellä. Mausta
mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Viimeistele annokset fetalla,
kevätsipulilla ja paahdetulla parmankinkulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti