Kanakeitto (lue: broilerikeitto) on kevyttä arkiruokaa ja se valmistuu helposti ja nopeasti. Tässä reseptissä ruoalle antaa makua sitruuna ja rakuuna. Kasvisten lisäksi orzo -pasta lisää keiton ruokaisuutta. Resepti on neljälle.
Sen verran noista
tuoreyrteistä, että jos ei ole tarjolla nimenomaan ranskalaista rakuunaa, jätä ostamatta. Rakuunaruukku kyllä näyttää
rakuunalta, mutta siinä ei ole niin tuoksua kuin makuakaan. Korkeintaan se
maistuu rikkaruoholta. Ranskalaisen rakuunan puutteessa käytä kuivattua
rakuunaa, joka antaa keitolle oikean maun. (Sama mauttomuus koskee kotimaista ruukkutilliä
ja –ruohosipulia. Ne kyllä näyttävät oikeilta, mutta on hukkaan heitettyä rahaa
ostaa jotain ruukku”yrttiä”, joka on täysin tuoksutonta ja mautonta.)
Keväinen kana-pastakeitto
2
broilerinkoipea
(tai 400 g luutonta broilerinlihaa)
tilkka
oliiviöljyä
suolaa
ja mustapippuria myllystä
2
isoa porkkanaa
2
sellerinvartta
1
keltasipuli
2
kevätsipulia
3
rkl hienonnettua tuoretta ranskalaista rakuunaa
(tai 2 tl kuivattua rakuunaa)
10
dl kanalientä
170
g orzo –pastaa (sitä riisinjyvän näköistä)
1
rkl sitruunamehua
2
rkl hienonnettua lehtipersiljaa
4
sitruunaviipaletta
Leikkaa
boilerinliha suikaleiksi ja ruskista palat kattilassa tilkassa oliiviöljyä.
Mausta suolalla ja mustapippurilla ja jätä odottamaan. Älä huuhtele kattilaa. Jos
käytettävissäsi on broilerinkoipea eli luullista lihaa, luut (ja nahat) ruskistetaan
myös ja laitetaan keittoon kiehumaan ja antamaan makua. Sitten ennen tarjoilua luut ja
nahat poimitaan pois keitosta.
Kuori
porkkanat ja leikkaa ne vajaan sentin kuutioiksi. Kuori sipuli ja leikkaa myös
se skä sellerinvarret pieniksi kuutioiksi. Viipaloi kevätsipulit. Lisää
kattilaan tilkka oliiviöljyä ja kuullota siinä ensin sipuleita parin minuutin
ajan, lisää porkkanat, sellerit sekä kevätsipulit ja jatka kuullottamista
kunnes kasvikset tuntuvat pehmeiltä. Lisää rakuuna sekä kanaliemi ja kuumenna
kiehuvaksi. Laita broilerinpalat (ja luut) kiehuvaan liemeen, lisää orzo ja
sekoita hyvin. Keitä kunnes pasta on kypsää. Meidän orzo –pussin kyljessä
keittoajaksi oli merkitty 15 minuuttia, joten sitä noudatimme.
Kun
keitto on valmista, (poimi pois broilerinluut,) mausta se suolalla, mustapippurilla,
sitruunamehulla sekä lehtipersiljalla ja jos käytettävissä on tuoretta ranskalaista
rakuunaa, sitäkin voi vielä ripotella keiton pinnalle. Viimeistele annokset
sitruunaviipaleella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti